Πέμπτη 7 Δεκέμβριος 2023, 2:07
Culture

Κυβερνητική πηγή στους Times του Λονδίνου: Είμαστε αισιόδοξοι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναμένεται να επιστρέψουν φέτος

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους με το πρώτο μέρος των γλυπτών να μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος

Ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, μετο καθεστώς της ανωνυμίας, και  αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας «win-win» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία μάλιστα αναμένεται να αρχίσουν να επιστρέφουν στην Αθήνα πριν από το τέλος του έτους. 

«Εργαζόμαστε για ευρεία και μακρά πολιτιστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή και εναλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος στην Βρετανική εφημερίδα.

Όπως τόνισε, οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες και πρότεινε ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.

«Αυτό εννοούμε με τη φράση “λύση win-win”», είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι τα Γλυπτά «επιστρέφουν στην πατρίδα τους».

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους με το πρώτο μέρος των γλυπτών να μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο», είπε ο αξιωματούχος.

Πριν από τον επόμενο γύρο συνομιλιών με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ελληνική κυβερνητική πηγή είπε χθες ότι οι δύο ηγέτες  συμφώνησαν να «κατευνάσουν τη ρητορική» που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες. 

Βρετανικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι η ιδέα του «παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου» δεν έχει συζητηθεί επίσημα και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: skai.gr

πηγή: www.skai.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News