Κυριακή 19 Μάιος 2024, 19:55
Culture

Ένα αντίο στον Μπερνάρ Πιβό


Μια εμβληματική φιγούρα στο γαλλικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης, άφησε το στίγμα του σε γενιές και γενιές μέσα από cult εκπομπές όπως οι «Apostrophes» και το «Bouillon de culture». Ακολουθεί μια αναδρομή στην εξαιρετική καριέρα και τον πολιτιστικό αντίκτυπο αυτού του λάτρη της γαλλικής γλώσσας.

Ο Μπερνάρ Πιβό, ηγετική φυσιογνωμία της γαλλικής δημοσιογραφίας και ένθερμος υπερασπιστής της γαλλικής γλώσσας, απεβίωσε τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2024 σε ηλικία 89 ετών στο Neuilly-sur-Seine. Γεννημένος στη Λυών στις 5 Μαΐου 1935, ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Le Progrès πριν μεταπηδήσει στην εφημερίδα Le Figaro littéraire.

Όμως ήταν στην τηλεόραση που ο Πιβό έγινε γνωστός, χάρη στις λατρεμένες εκπομπές του που σημάδεψαν την ιστορία της γαλλικής τηλεόρασης.

Δημιουργός και οικοδεσπότης της εκπομπής «Apostrophes» στον Antenne 2 από το 1975 έως το 1990, ο Μπερνάρ Πιβό έφερε επανάσταση στον κόσμο της λογοτεχνίας στην τηλεόραση, προσκαλώντας διάσημους λογοτέχνες να συζητήσουν και να αντιπαρατεθούν ζωντανά

Ζωντανή, λογοτεχνική τηλεόραση

Δημιουργός και οικοδεσπότης της εκπομπής «Apostrophes» στον Antenne 2 από το 1975 έως το 1990, ο Μπερνάρ Πιβό έφερε επανάσταση στον κόσμο της λογοτεχνίας στην τηλεόραση, προσκαλώντας διάσημους λογοτέχνες να συζητήσουν και να αντιπαρατεθούν ζωντανά.

Στην εκπομπή συμμετείχαν συγγραφείς όπως ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, η Μαργκερίτ Ντυράς και ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, παρέχοντας ένα θέαμα ζωντανής και μερικές φορές έντονης συζήτησης που καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές. Η αφοσίωσή του στον πολιτισμό συνεχίστηκε με το «Bouillon de culture», διευρύνοντας τους ορίζοντές του για να συμπεριλάβει τον κινηματογράφο και την τέχνη μέχρι το 2001.

Η εκπομπή του με τον Τσαρλς Μπουκόφσκι 

Λάτρης της γαλλικής γλώσσας

Εκτός από τις εκπομπές του, ο Μπερνάρ Πιβό είναι επίσης γνωστός για τη συμβολή του στη γαλλική γλώσσα μέσω πρωτοβουλιών όπως το «Dictée de Pivot», το οποίο μεταδίδεται ετησίως από το 1985 έως το 2005 και επαναφέρει την ορθογραφία στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Συγγραφέας ο ίδιος, έχει δημοσιεύσει πολλά έργα, μεταξύ των οποίων δοκίμια για τα πάθη του για το κρασί και το ποδόσφαιρο, και ήταν μέλος και στη συνέχεια πρόεδρος της Académie Goncourt από το 2004 έως το 2019.

Αγάπη για σόσιαλ μίντια

Πολύ ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα, μοιράστηκε τις σκέψεις και τις λογοτεχνικές του απολαύσεις με ένα ευρύ κοινό, αποδεικνύοντας την προσαρμοστικότητά του στους νέους τρόπους επικοινωνίας. Το τελευταίο του έργο, «Mais la vie continue», προσφέρει μια ματιά στην καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει τα γηρατειά, μαρτυρώντας το πάντα ζωντανό και ερευνητικό του μυαλό.

Ο Μπερνάρ Πιβό αφήνει πίσω του μια διαρκή κληρονομιά στον κόσμο της γαλλικής λογοτεχνίας και τηλεόρασης, έχοντας διαμορφώσει ανεξίτηλα την πρόσβασή μας στον πολιτισμό και τη λογοτεχνία.

*Με στοιχεία από sortiraparis.com





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News