Πέμπτη 9 Μάιος 2024, 0:34
Μουσική

Ella Fitzgerald: Η γλυκόπικρη ιστορία της αξεπέραστης «Βασίλισσας της Jazz»


Σίγουρα έχει τύχει να σιγοτραγουδήσεις σε κάποιο θρυλικό μπαρ τα τραγούδια της. Η Ella Fitzgerald, που μπορούσε να πιάσει τρεις ολόκληρες οκτάβες, ήταν ένα μουσικό φαινόμενο, μία κατηγορία από μόνη της, λες και ήρθε στον κόσμο αυτό με μία πολύ συγκεκριμένη αποστολή: να γεφυρώνει κάθε χάσμα με τη μαγεία που χαρακτήριζε τη φωνή της.

Υπήρξε μία από τις πιο αγαπημένες και αισθαντικές γυναικείες φωνές του 20ου αιώνα και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως η «βασίλισσα της τζαζ». Ό,τι δεν μπορούσε να εκφραστεί εύκολα με λόγια, το αποτύπωνε εξαιρετικά σε κάθε στίχο, μεταφέροντας μια αξεπέραστη αίσθηση στο κοινό με το επαναστατικό της πνεύμα.

Η Ella Fitzgerald, η οποία είδε για πρώτη φορά το φως του κόσμου στις 25 Απριλίου του 1917, θα παραμένει ζωντανή μέσα από τις εξαιρετικές της ερμηνείες. Μέσα από όλα εκείνα τα τραγούδια που μας έχουν «ξυπνήσει» τα υψηλότερα αισθήματα.

«Πρώτη Κυρία του τραγουδιού», «Βασίλισσα της Jazz», «Lady Ella». Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν στην υπέροχη ερμηνεύτρια. Η φωνή της ήταν γεμάτη συναίσθημα και λυρισμό και ήταν σαν να γεφύρωνε κάθε χάσμα αν και η ίδια αντιμετώπιζε πολλές διακρίσεις εξαιτίας του χρώματός της εκείνη την εποχή. Μέσα σε περίπου 6 δεκαετίες απέκτησε παγκόσμια φήμη και καταξιώθηκε διεθνώς, ξεχωρίζοντας χάρη στις ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητές της.

Οπαδός της jazz από την παιδική της ηλικία

Από την παιδική της ηλικία, ήταν οπαδός της jazz. Φαίνεται λοιπόν πως είχε επιλέξει από πολύ τι ήταν αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή της, και ίσως αυτό ήταν και το εφαλτήριο για την παγκόσμια φήμη και καριέρα της.

Αν και προσπάθησε να ξεκινήσει την καριέρα της ως χορεύτρια, η Fitzgerald λάτρευε τη jazz. Ήταν οπαδός των Louis Armstrong και Bing Crosby και είχε ως είδωλο την Connee Boswell των Boswell Sisters.

Τα δύσκολα εφηβικά χρόνια

Μετά από μια δύσκολη εφηβεία, η Fitzgerald βρήκε καταφύγιο στη μουσική, κάνοντας επιτυχία ως μέλος της Chick Webb Orchestra, τραγουδώντας σε όλη τη χώρα, αλλά πιο συχνά στο Savoy Ballroom στο Harlem.

Η παιδική ηλικία του Fitzgerald δεν ήταν εύκολη. Ο θετός πατέρας της φέρεται να ήταν κακοποιητικός προς αυτήν και η κακοποίηση αυτή συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο της μητέρας της Fitzgerald το 1932. Τελικά, για να ξεφύγει από τη βία, μετακόμισε στο Harlem για να ζήσει με τη θεία της. Ενώ ήταν σπουδαία μαθήτρια όταν ήταν μικρότερη, μετά από όλα αυτά οι βαθμοί της έπεσαν πολύ και συχνά έκανε κοπάνες από το σχολείο. Έτσι βρήκε άλλους τρόπους για να γεμίσει τις μέρες της, και όχι πάντα νόμιμους.

Δεν έχει σημασία από πού προέρχεσαι, αλλά πού πηγαίνεις.





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News