Δευτέρα 29 Απρίλιος 2024, 23:03
Μουσική

Τεχνητή νοημοσύνη: Συμφωνία στις ΗΠΑ για τις κλωνοποιημένες φωνές καλλιτεχνών


Οι αμερικανοί καλλιτέχνες της μουσικής κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες όπως η Warner και η Sony που προβλέπει μέτρα προστασίας για τη μίμηση φωνών από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Η συμφωνία με τα στούντιο, η οποία καλύπτει την πενταετία 2021-26, εγκρίθηκε ομόφωνα από το συνδικάτο SAG-AFTRA, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 160.000 ηθοποιούς, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες, αναφέρει το Reuters.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για τη βιομηχανία του θεάματος και βρέθηκε στο επίκεντρο των συμφωνίας της SAG-AFTRA με τα στούντιο του Χόλιγουντ, έπειτα από πολύμηνη απεργία των ηθοποιών.

Η βιομηχανία της μουσικής αντιμετωπίζει το πρόβλημα των τραγουδιών που δημιουργούνται από εργαλεία παραγωγικής ΑΙ και μιμούνται τις φωνές συγκεκριμένων καλλιτεχνών, συνήθως χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Η νέα συμφωνία, ανέφερε η ένωση των καλλιτεχνών, απαιτεί ρητή συγκατάθεση και αποζημίωση των καλλιτεχνών πριν από την εμπορική κυκλοφορία κομματιών που βασίζονται σε ψηφιακές μιμήσεις.

Ακόμα, η συμφωνία προβλέπει ότι οι όροι «καλλιτέχνης», «τραγουδιστής» και «κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων» μπορούν να αναφέρονται μόνο σε ανθρώπους.

«Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει την προστασία των μελών μας» δήλωσε ο Ντάνκαν Γκράμπτρι-Άιρλαντ, εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής διαπραγματευτής της SAG-AFTRA.

Η συμφωνία προβλέπει ακόμα βελτίωση στις συνθήκες εργασίες και τις επιλογές συνταξιοδότησης καθώς και αύξηση του μεριδίου των καλλιτεχνών από έσοδα υπηρεσιών streaming.

Η τελική επικύρωση της συμφωνίας αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News