Παρασκευή 10 Μάιος 2024, 21:24
Sports

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρουσίασε τον Ζοσέ Μπότο: «Γι’αυτό ήρθα στην ομάδα»

Ο Ζοσέ Μπότο παρουσιάστηκε ως ο νέος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ και στη συνέντευξη Τύπου εξήγησε τους λόγους που τον έκαναν να δεχθεί την πρόταση της “ασπρόμαυρης” ΠΑΕ.

Ο Πορτογάλος παράγοντας, με μεγάλη καριέρα σε Μπενφίκα και Σαχτάρ, αποκάλυψε επίσης ότι η ομάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον Ίνγκασον για την παραμονή του με νέο συμβόλαιο, ενώ γνωστοποίησε και τις σκέψεις του για το μετεγγραφικό μέλλον της ομάδας.

Οι δηλώσεις του Μπότο

Για το αν εξετάζει και την ελληνική αγορά: «Είναι ένα από τα πράγματα που κοιτάμε η ελληνική αγορά. Θεωρώ πως οι ομάδες πρέπει να έχουν και γηγενείς. Φυσικά και κοιτάμε τις λεγόμενες μικρές ομάδες για τον αν υπάρχουν παίκτες που ταιριάζουν στο πλάνο μας και τη φιλοσοφία μας».

Για τον ΠΑΟΚ Β’: «Δεν πιστεύω πως ένα κλαμπ είναι μεγάλο χωρίς καλές ακαδημίες. Για μένα οι ακαδημίες είναι σημαντικές. Πρέπει να έχουμε την ίδια ιδέα για το πως θα αγωνίζονται οι ομάδες από την πρώτη ομάδα έως την πιο χαμηλή ηλικιακή ομάδα. Δεν μιλάω για το σύστημα. Μιλάω για την ιδέα. Η ακαδημία είναι τελείως διαφορετικό από την πρώτη ομάδα. Δεν είναι σημαντικά τα πρωταθλήματα, το πιο σημαντικό είναι να αναπτύσσεις τους παίκτες. Όταν πήγα στη Μπενφίκα, ήταν πρωταθλήτρια σε όλες τις ηλικίες της ακαδημίας. Αλλά δεν είχα αναδείξει κανένα ποδοσφαιριστή. Αυτό το αλλάξαμε, ο καλύτερος παίκτης της Κ17 έπαιρνε προαγωγή στην Κ19, αυτός της Κ19 στην αντρική ομάδα. Τους Αναπτύσσαμε. Όταν ακολουθείς το άλλο σύστημα, μπορεί να κερδίζεις 10-0, αλλά δεν αναπτύσσεις παίκτες. Στη Μπενφίκα ήταν δύσκολο το πλάνο γιατί γκρίνιαζαν οι προπονητές. Το πιο σημαντικό είναι να φέρνεις παίκτες στην πρώτη ομάδα. Δεν είχα το χρόνο να δω σε βάθος την ακαδημία, αλλά υπόσχομαι πως θα το κάνω. Ο Πάμπλο ήταν ο 1ος που συνάντησα όταν ήρθα. Μιλήσαμε στην προπόνηση. Έχω μιλήσει με όλους στην ακαδημία. Ο βοηθός μου βλέπει πάντα τα παιχνίδια. Στόχος είναι να φέρουμε παίκτες στην πρώτη ομάδα. Το ιδεατό είναι να κερδίζουμε και τίτλους και να φέρνουμε παίκτες στην πρώτη ομάδα.

Για τη βραζιλιάνικη αγορά: «Η Βραζιλία είναι μια αγορά που την ξέρω καλά και είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Είναι μια δύσκολη αγορά. Ένας παίκτη μπορεί απλά να ξέρει να σουτάρει και για αυτό σου ζητούν 20 εκατομμύρια. Πρέπει να είσαι προσεκτικός στις κινήσεις σου στη Βραζιλία. Αν δούμε συνολικά τους παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρώπη οι Βραζιλιάνοι είναι μακράν περισσότεροι».

Για τις μετεγγραφές του Γενάρη και ότι είναι ο 8ος αθλητικός διευθυντής την τελευταία δεκαετία: «Σίγουρα προσπαθούμε να ανανεώσουμε ηλικιακά την ομάδα. Θέλουμε να φέρουμε παίκτες με κάποια εμπειρία σε αντρικό ποδόσφαιρο, να μην έρχονται από ακαδημίες, 21-24-25 σε ηλικία. Η ομάδα πρέπει να έχει επιχειρηματικό μοντέλο σε αυτές τις ηλικίες. Να υπάρχει προοπτική μεταπώλησης. Θέλω να γίνουμε μια ομάδα που θα πουλάμε παίκτες. Παίκτες μέχρι 26 ετών μπορούν να πάνε σε μεγάλο πρωτάθλημα μετά από αυτή την ηλικία γίνονται μεταγραφές στο εσωτερικό. Την Μπενφίκα την κάναμε μηχανή πώλησης παικτών, το κάναμε αναλύοντας βέβαια. Ένα από τα χειρότερα πράγματα εδώ στην Ελλάδα είναι η αντίληψη του κόσμου. Με ρωτάνε γιατί ήρθα εδώ. Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση δεν με απασχολεί αυτό. Αν με ρωτούσατε τον Δεκέμβρη όταν έπαιζα στο Μιλάνο με τη Σαχτάρ, αν τον Φλεβάρη θα ήμουν στην Ελλάδα θα έλεγα πως δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι όταν θα φύγω από εδώ είναι να έχω αφήσει πίσω κάτι».

Για το τι δεν του αρέσει στην ομάδα και θέλει να το αλλάξει: «Όλες οι ομάδες έχουν πάντα χώρο για βελτίωση. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για εμάς. Το πλάνο μας είναι να βοηθήσουμε την ομάδα να βελτιωθεί, να γίνει πιο συνεπής, πιο συμπαγής και να βάλουμε σε λειτουργία τη γραμμή που έχουμε, ακόμα και αν υπάρξει αλλαγή σε πρόσωπα. Το καλό είναι πως οι απόψεις του για το ποδόσφαιρο, είναι παρόμοιες με αυτές του προπονητή. Έχοντας στο μυαλό σου τους στόχους σου είναι πιο εύκολο να φτάσεις σε αυτούς. Δεν χρειάζεται να με ρωτήσετε για κάτι αρνητικό για μέλος της ομάδας. Μαζί πηγαίνουμε στον πόλεμο κάθε βδομάδα».

Για την εικόνα που σχημάτισε για τον ΠΑΟΚ: «Όταν βλέπεις κάτι από έξω δεν πρέπει να το πιστεύεις μέχρι να το δεις από μέσα. Η εμπειρία μου λέει να πιστεύω τα μάτια μου και όχι όσα μου λένε. Όταν ξεκίνησα να μιλάω με την ομάδα άρχισα να βλέπω όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Είδα πως η ομάδα βελτιωνόταν, ήταν σε ανοδική πορεία. Ήθελα να είμαι εδώ για να βλέπω τι συμβαίνει. Όταν ήρθα τότε άλλαξα γνώμη, είδα πως γινόταν μια επαγγελματική δουλειά, αλλά μάλλον υπήρχε πρόβλημα αυτοπεποίθησης, Η ομάδα δεν είναι τέλεια, πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Είμαι αθλητικός διευθυντής πρέπει να είμαι κοντά στην ομάδα. Να συζητάω με τον προπονητή και να παίρνω αποφάσεις μαζί του. Να την υποστηρίζω, ίσως μερικές φορές να είμαι και σκληρός μαζί της. Πρέπει να είμαι συνεχώς μαζί της. Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα μου, υποφέρω μαζί της, και πανηγυρίζω μαζί της. Όταν χάνουμε θέλω να υποστηρίζω την ομάδα. Έχασα βέβαια το πρώτο γκολ κόντρα στην ΑΕΚ επειδή κατέβαινα από τη σουίτα για να είμαι δίπλα στην ομάδα σε περίπτωση που χάσει».

Για τις ανανεώσεις των συμβολαίων και τους δανεικούς: «Για τον Ίνγκασον δεν υπάρχει θέμα, ο κόσμος να μην ανησυχεί. Ο παίκτης θέλει να μείνει. Η ομάδα τον θέλει, οπότε τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ευχάριστα. Για τον Εσίτι είναι ένας παίκτης για τον οποίο διαπραγματευόμαστε, ελπίζω ως το τέλος της ημέρας να έχει κλείσει η υπόθεση. Για τους δανεικούς δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για αυτό. Ξέρουμε τι θέλουμε βέβαια, αλλά δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για αυτό. Οι παίκτες πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι. Παίζουν ανά 3 μέρες και δεν είναι εύκολο. Ξέρω και εγώ και το κλαμπ τι θέλουμε».

Για τον στόχο του Champions League και τον Μιρτσέα Λουτσέσκου:

«Ποτέ δεν δούλεψα με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου. Τον συνάντησα δύο φορές, οπότε όλα είναι φήμες. Θεωρώ πως πρέπει να βελτιώσουμε πολλά πράγματα, όχι όσα πίστευα πριν έρθω. Πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη γραμμή. Ο Ραζβάν ήταν προπονητής το 2019 και έπειτα ήρθαν προπονητές με άλλη οπτική. Αυτό είναι πρόβλημα που υπάρχει σε πολλούς συλλόγους. Πρέπει να έχουμε μια γραμμή και να την ακολουθούμε. Να μην πάμε από το κρασί στο γάλα».

Για τα 12 συμβόλαια που λήγουν στην ομάδα και τις ηλικίες των ποδοσφαιριστών:

«Όταν ήρθα είχα μια ιδέα. Πέρασα αρκετό χρόνο για να καταλάβω την ομάδα. Μελέτησα αρκετά την ομάδα, αλλά ήθελα να δω και με τα μάτια μου το πως προπονείται η ομάδα, πως συμπεριφέρεται και όλα τα συναφή. Όταν ήρθα είχα μια ιδέα και ζήτησα να αναλύσω την ομάδα. Πλέον εγώ, ο προπονητής και ο Ιβάν Σαββίδης ξέρουμε τι θα κάνουμε το καλοκαίρι. Όταν ήρθα είχα μια γνώμη για την ομάδα, αλλά πλέον αυτή άλλαξε, βλέποντας το πως προπονούνται. Μπορείς να έχει συγκεκριμένες ιδέες, αλλά πρέπει να μπορείς και να τις αλλάζεις. Θέλω να πω στον κόσμο, μην αγχώνεστε, ξέρουμε τι κάνουμε. Δεν παίζουμε football manager. Ό,τι κάνουμε και λέμε έχει αντίκτυπο στην ομάδα. Όταν ήρθα πίστευα πως η ομάδα χρειάζεται εξτρέμ. Άρχισα να ψάχνω παίκτη για τη θέση. Ωστόσο, είδα στις προπονήσεις τον Μιτρίτσα, είδα πως έχει ποιότητα, αλλά για διάφορους λόγους δεν την είχε δείξει ακόμα. Αν έφερνα έναν παίκτη τότε θα τον… σκότωνα. Έτσι αποφασίσαμε να μην φέρουμε εξτρέμ και να δείξουμε εμπιστοσύνη στον Μιτρίτσα, που στο τελευταίο παιχνίδι ήταν MVP. Είναι πραγματική ζωή και όχι football manager».

Για την επαφή με τον ΠΑΟΚ και τους λόγους που δέχθηκε την πρότασή του:

«Η πρώτη επαφή έγινε στα μέσα του Δεκέμβρη. Στην πρώτη συνάντηση ήμουν έκπληκτος και δεν ήξερα αν ήθελα να κάνω αυτό το βήμα. Μετά είχα και άλλες συναντήσεις με τον Ιβάν. Έγινε ένα μπέρδεμα με τις ώρες εγώ υπολόγισα σε ώρα Ουκρανίας αυτός σε ώρα Ρωσίας, έγινε ένα μπέρδεμα, αλλά μετά από 2 ώρες με έπεισε. Σε αυτά τα μίτινγκ ποτέ δεν μιλήσαμε για λεφτά, αλλά για την ιστορία της ομάδας. Ήταν η 1η φορά που κάποιος πρόεδρος μου μίλησε για την ιστορία της ομάδας, Ήταν κάτι πολύ ωραίο και μου άνοιξε τους ορίζοντες. Μου ζήτησε να κάνω τον ΠΑΟΚ ακόμα πιο μεγάλο από ότι είναι τώρα. Κάποιοι μου γράφουν “Μπότο κάνε τον ΠΑΟΚ μεγάλο”. Αλλά αυτό είναι λάθος. Ο ΠΑΟΚ είναι ήδη μεγάλος. Μου ζητήθηκε είναι με τη γνώση μου να βοηθήσω την ομάδα να ανέβει σε ευρωπαϊκά στάνταρ σε όλους τους τομείς του ποδοσφαίρου. Δεν μου ζήτησε το πρωτάθλημα. Είναι αυτονόητο αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News