Παρασκευή 17 Μάιος 2024, 12:28
Auto-Moto

To Opel Experimental μας δείχνει το ηλεκτρικό μέλλον της μάρκας [video]

Παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα, στην Διεθνή Έκθεση αυτοκινήτου του Μονάχου το πολύ ενδιαφέρον Opel Experimental, το πρωτότυπο crossover που μας προετοιμάζει για τις εξελίξεις στην Opel, τόσο στον τομέα της σχεδίασης, όσο και στον τομέα της τεχνολογίας.

Χτισμένο στην πλατφόρμα STLA, διαθέτει μια κομψή εσωτερική και εξωτερική σχεδίαση που χαρακτηρίζεται από μινιμαλιστικό σχεδιασμό και φουτουριστικές τεχνολογικές καινοτομίες.

Opel Experimental

Η «Bold & Pure» σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel κυριαρχεί στο αυτοκίνητο, με το Opel Compass, που δημιουργήθηκε από τα λεπτά, οριζόντια φώτα ημέρας και τις δύο μεγάλου πλάτους κάθετες λωρίδες LED να κλέβει την παράσταση.

Ιδιαίτερα όμορφη λεπτομέρεια είναι το φωτιζόμενο, έμβλημα (Opel Blitz) της γερμανικής φίρμας. Η ίδια λογική εφαρμόζεται και στο πίσω άκρο, με τα φώτα να φαίνεται πως αγκαλιάζουν το αυτοκίνητο, αν και το έμβλημα έχει αντικατασταθεί από την ολογράφως επιγραφή «Opel».

Opel Experimental

Το Opel Vizor έχει επίσης εξελιχθεί, με το λεπτότερο και φωτιζόμενο πλέον διαφανές μαύρο πάνελ στο εμπρός μέρος του πρωτότυπου να φιλοξενεί τους αισθητήρες, το ραντάρ lidar, και τις κάμερες για τα συστήματα ασφαλείας. Αυτό που καταλαβαίνουμε εξετάζοντας το πρωτότυπο, είναι η μεγάλη βαρύτητα που έδωσαν οι σχεδιαστές στο κομμάτι της αεροδυναμικής.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία υποστηρίζει ότι το πιο εντυπωσιακό και ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Experimental EV, είναι η πλήρης απουσία χρωμίου από το αμάξωμά του, το οποίο έχει αντικατασταθεί από στοιχεία φωτισμού και τολμηρά, γραφικά που υπογραμμίζουν τις αναλογίες του κουπέ crossover.

Opel Experimental

Το Experimental διαθέτει αεροδυναμικά πτερύγια εμπρός και πίσω, καθώς και έναν διαχύτη πίσω, ο οποίος ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης είτε αναδιπλώνεται, είτε επεκτείνεται με σκοπό να προσφέρει στο αμάξωμα τη μέγιστη δυνατή αεροδυναμική.

Τα ελαστικά είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την Goodyear και είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο καουτσούκ. Πατάνε σε ζάντες Ronal, οι οποίες αυξάνουν ακόμα περισσότερο την αποδοτικότητα του οχήματος με την αεροδυναμική τους σχεδίαση.

Opel Experimental

Παρά το γεγονός ότι είναι crossover και έχει γενναιόδωρη απόσταση από το έδαφος, το concept φαίνεται περισσότερο σπορ παρά περιπετειώδες. Σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι μεγάλοι τροχοί, κάνοντας το όχημα να φαίνεται πιο λεπτό και γρήγορο.

Η οροφή καλύπτεται από ηλιακά πάνελ, ενώ τα πλαϊνά παράθυρα είναι στο χρώμα του αμαξώματος, κάτι που ίσως δούμε και σε μελλοντικά μοντέλα της Opel.

Opel Experimental

Αν και οι ακριβείς διαστάσεις δεν είναι ακόμα γνωστές, το μοντέλο εντάσσεται στην κατηγορία των C-SUV, με τις διαστάσεις του να θυμίζουν το ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπητό (επερχόμενο) Grandland. Η εταιρεία πάντως ανακοινώνει χώρους… μεγαλύτερης κατηγορίας.

Τα προσαρμοζόμενα καθίσματα είναι ελαφριά, ενώ απουσιάζουν πράγματα που δεν είναι απαραίτητα για τον οδηγό. Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο σύστημα διεύθυνσης steer-by-wire, επιτρέποντας στο τιμόνι να…εξαφανίζεται (ή να αναδιπλώνεται αν προτιμάτε), όταν ο οδηγός επιλέξει την αυτόνομη λειτουργία.

Opel Experimental

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου είναι οι ταπετσαρίες με τα ηλεκτροχρωμικά υφάσματα. Με απλά λόγια, το υλικό είναι ενσωματωμένο με LED που μπορούν να αλλάξουν χρώμα όταν αυτό ζητηθεί. Επιπλέον, ο φωτισμός κάνει τα υφάσματα «αντιδραστικά», προειδοποιώντας τον οδηγό όταν ένα άλλο όχημα μπαίνει σε τυφλό σημείο.

Σε αντίθεση με ό,τι βλέπουμε στην πλειονότητα των σύγχρονων αυτοκινήτων, το Experimental καταργεί τις οθόνες! Όχι, δεν διαβάσατε λάθος, ούτε φυσικά η Opel μένει πίσω τεχνολογικά. Για την ακρίβεια, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο.

Το αυτοκίνητο συνοδεύεται από ένα σύστημα προβολής επαυξημένης πραγματικότητας, προβάλλοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πάνω από το ταμπλό. Επιπροσθέτως, οι συμβατικοί εξωτερικοί καθρέπτες έχουν αντικατασταθεί από κάμερες 180°, που είναι «φυτεμένες» μέσα στις κολόνες C του αμαξώματος.

Opel Experimental

Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν αποκάλυψε τις λεπτομερείς προδιαγραφές του Experimental, αλλά μας πληροφόρησε ότι βασίζεται σε μια «υπερσύγχρονη πλατφόρμα Stellantis BEV», ενώ είναι εξοπλισμένο με σύστημα ηλεκτρικής τετρακίνησης.

Διαβάζοντας μεταξύ των γραμμών, αυτό είναι το πρώτο όχημα με την επωνυμία Opel που βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική STLA που θα χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά μοντέλων παραγωγής τα επόμενα χρόνια ξεκινώντας με το νέο Peugeot 3008. Η πλατφόρμα θα είναι συμβατή με μονούς και διπλούς ηλεκτροκινητήρες, ενώ οι μπαταρίες θα προσφέρουν ηλεκτρική αυτονομία έως και 700 km.

Opel Experimental

Ο CEO της Opel, Florian Huettl, δήλωσε: «Το Opel Experimental δίνει μια προοπτική για τα επερχόμενα μοντέλα, τις τεχνολογίες και τη σχεδίαση, ακόμη και για μια νέα εποχή που μπορεί να φέρει μια νέα εποχή για την Opel». Το πρώτο μοντέλο παραγωγής που θα υιοθετήσει παρόμοια αλλά πιο ήπια σε σχέση με το πρωτότυπο χαρακτηριστικά αναμένεται να είναι ο διάδοχος του ηλεκτρικού Opel Grandland, που θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή εντός του 2024».

Opel Experimental

Πρόκειται πραγματικά για ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό από άποψη σχεδίασης και φιλοσοφίας μοντέλο, η πορεία του οποίου μέχρι την παραγωγή και εφεξής αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

 


πηγή: drive.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News