Δευτέρα 29 Απρίλιος 2024, 13:22
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η Όλγα Γεροβασίλη αρνήθηκε την υποψηφιότητα για πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας

Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η αιφνίδια παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει πολλές επιλογές καθώς θα πρέπει να διαμορφωθεί άμεσα ο οδικός χάρτης για την εκλογή προέδρου, αλλά και η δρομολόγηση διεξαγωγής συνεδρίου.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου, δεν θα είναι υποψήφια για πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας η Ολγα Γεροβασιλη, η οποία δεν δέχθηκε την πρόταση που της έγινε.

Τα σενάρια σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ για το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τρία:

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο η εκλογή αρχηγού θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου και το συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για εκλογή αρχηγού στα τέλη Ιουλίου και το Συνέδριο του κόμματος να διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το τρίτο σενάριο μιλά για συνέδριο και εκλογή αρχηγού μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μέσα στην εβδομάδα συνεδριάζει η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα

Πίεση για αναδιοργάνωση μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ και η πρώτη συνεδρίαση της νέας ΚΟ η οποία θα συνεδριάσει την Τρίτη ή την Τετάρτη και θα εκλέξει επικεφαλής.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις, ωστόσο στελέχη της Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν ότι ο ίδιος θα εξακολουθεί να δίνει δυναμικό παρόν στη νέα εποχή για το κόμμα.

Παράλληλα ωστόσο συνεχίζονται δυναμικά οι συζητήσεις και τα σενάρια των διαδόχων καθώς και για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος.

Η «κούρσα» της διαδοχής

Προερχόμενη από την τάση των προεδρικών η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται από πολλούς επιλογή με δυναμική. Επί ηγεσίας Τσίπρα έχει βρεθεί σε κομματικές θέσεις-κλειδιά, έχει την εμπειρία του χαρτοφυλακίου για την εργασία, ήταν επικεφαλής του τομέα Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται να αποσπάσει και τη στήριξη της Ομπρέλας.

Ο μετριοπάθης σε όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας Αλέξης Χαρίτσης με εμπειρία στο κυβερνητικό έργο βρίσκεται επίσης στο κάδρο των διαδόχων, ενώ είχε ενταχθεί και στην “ομάδα κρούσης” του Αλέξη Τσίπρα μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Ο γιος του αγωνιστή της Αριστεράς Νίκου Τεμπονέρα είναι το νούμερο ένα ανερχόμενο στέλεχος και εκ των κορυφαίων σε ψήφους στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νεαρός σε ηλικία μάχιμος εργατολόγος ήταν επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνητική, κομματική και κοινοβουλευτική εμπειρία του επικεφαλής της τάσης της Ομπρέλας Ευκλείδη Τσακαλώτου θεωρείται αναμφισβήτητη. Το βαρύ βιογραφικό, η δυναμική του προσωπικότητα και ο καυστικός του λόγος είχαν εκτιμηθεί και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, παρότι είχαν έρθει πολλές φορές σε διαφωνία.

Παρότι έχει προκαλέσει άφθονα θερμά επεισόδια στο κόμμα του ο αψυς του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την καρέκλα του Αλέξη Τσίπρα, παρότι γλίτωσε τη διαγραφή του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος προεκλογικά την τελευταία στιγμή, λόγω απαράδεκτης ανάρτησης-επικήρυξης σε βάρος δημοσιογράφων και δικαστικών.

Τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στη δραματική συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ

Με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα να πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στην Κουμουνδούρου, τα τελευταία του λόγια ήταν ενδεικτικά του κλίματος που επικρατούσε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας την ημέρα του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος φέρεται να είπε πως «εγώ δεν μπορώ να το σηκώσω άλλο αυτό».

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News