Πέμπτη 16 Μάιος 2024, 0:07
Ελλάδα

«MyCoast»: Σε λειτουργία η εφαρμογή για τις παρανομίες στις παραλίες


Έτοιμη προς χρήση από τους πολίτες είναι η νέα ψηφιακή εφαρμογή για τις παραλίες, την οποία παρουσίασαν από κοινού οι συναρμόδιοι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Οι κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και Κωστής Χατζηδάκης τόνισαν ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή θα είναι η συνέχεια του «κινήματος της πετσέτας» και οι πολίτες θα μπορούν μέσα από αυτήν να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Όπως σημείωσαν, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν ήδη την εφαρμογή «MyCoast» από το App Store, ενώ μέχρι το βράδυ θα είναι διαθέσιμη και στο Google Play.

«Θυμάστε όλοι το κίνημα της πετσέτας, τις σχετικές αντιδράσεις και τις πρωτοβουλίες ίσως του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πέρσι το καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τα προβλήματα της συγκεκριμένης υπηρεσίας, πέρσι το καλοκαίρι έγιναν 4.500 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις. Από πέρσι η Πολιτεία έδειξε την αυστηρότητά της στο συγκεκριμένο ζήτημα και από τότε δεσμευτήκαμε ότι θα φέρουμε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα αυτό. Πράγματι, αφού συζητήσαμε με όλους τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, έχουμε φέρει ήδη μια πρωτοβουλία που είναι νόμος του κράτους πια, σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις μεταξύ 2.000 και 60.000 ευρώ, αλλά και κυρώσεις που φτάνουν και μέχρι άρση της άδειας παραχώρησης και οριστική άρση της άδειας παραχώρησης. Και φυσικά στο πλαίσιο αυτής της αντιμετώπισης υπάρχει και χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως drones για να ελέγχουμε τι γίνεται. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για να μπορεί να προσδιορίζεται επακριβώς και να είναι γνωστό σε όλους και στο δημόσιο και στην κοινωνία των πολιτών ποιος είναι ο χώρος της παραχώρησης σε κάθε παραλία» πρόσθεσε.

Πώς λειτουργεί

Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο πολίτης θα πρέπει να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στο χάρτη της εφαρμογής είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία.

Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής, εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν). Αν ο πολίτης διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορεί να υποβάλει τις προαναφερόμενες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη παραχώρηση ή το συγκεκριμένο σημείο στο χάρτη, εάν δεν υπάρχει ενεργή παραχώρηση.

Ο χρήστης προσδιορίζει τον λόγο της καταγγελίας, εισάγει μια συνοπτική περιγραφή του προβλήματος και επιλέγει εάν η καταγγελία θα υποβληθεί ανώνυμα ή επώνυμα. Στην τελευταία περίπτωση, απαιτείται η σύνδεσή του με προσωπικούς κωδικούς taxisnet για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι μία μόνο καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση, καθώς και ότι η καταγγελία μπορεί να υποβληθεί από κινητή συσκευή που βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Αν δεν είναι δυνατή η υποβολή καταγγελίας μέσω της εφαρμογής, οι καταγγελίες γίνονται με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.

Οι Κτηματικές Υπηρεσίες μπορούν να εξετάζουν τις καταγγελίες αφού τις κατηγοριοποιήσουν αναλόγως του πλήθους τους ανά θέση, της βαρύτητας της φερόμενης παραβίασης των όρων της παραχώρησης, του ορισμένου ή αόριστου περιεχομένου τους ή του επώνυμου ή ανώνυμου χαρακτήρα τους.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News