Σάββατο 27 Απρίλιος 2024, 23:33
Κόσμος

Ρωσία: Το Κρεμλίνο υπεραμύνθηκε της απόφασης πρόσκλησης της Χαμάς στη Μόσχα – Δεν έγινε συνάντηση με Πούτιν

Η Ρωσία υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασής της να προσκαλέσει αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Μόσχα, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Ισραήλ, λέγοντας πως είναι απαραίτητο να διατηρήσει τις επαφές με όλες τις πλευρές του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τονίζοντας πως δεν υπήρξε καμία συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Ισραήλ, που δεσμεύθηκε να εξαλείψει τη Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσε τον θάνατο 1.400 ανθρώπων, χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση και κάλεσε τη Ρωσία να εκδιώξει την αντιπροσωπεία από τη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αλλά όχι με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ή με αξιωματούχους του Κρεμλίνου.

«Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τις επαφές μας με όλα τα μέρη και, βέβαια, θα συνεχίσουμε τον διάλογό μας με το Ισραήλ», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία έχει σχέσεις με όλους τους σημαντικούς παίκτες στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, του Ιράν, της Συρίας, της Χαμάς και της υποστηριζόμενης από τη Δύση Παλαιστινιακής Αρχής η οποία ασκεί περιορισμένη εξουσία υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Όχθη.

Έχει κατ΄ επανάληψη επιρρίψει την ευθύνη για την κρίση στην αποτυχία της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνει την έκκληση της Μόσχας για άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας, την οποία βομβαρδίζει σφοδρά το Ισραήλ πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή. Αξιωματούχοι στη Γάζα λένε πως τουλάχιστον 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε πως μέλος της αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Μόσχα, ο Αμπού Χαμίντ, δήλωσε πως η οργάνωση δεν μπορεί να απελευθερώσει ομήρους μέχρι να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμπού Χαμίντ υποστήριξε πως η Χαμάς χρειάζεται χρόνο για να εντοπίσει όλους αυτούς οι οποίοι απήχθησαν από το Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ απέκλεισε τον κίνδυνο η Ρωσία να συρθεί στη σύγκρουση μετά τα πλήγματα που πραγματοποίησαν μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ σήμερα σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών στις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε όμως πως τα πλήγματα των ΗΠΑ θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή. «Είναι πολύ κακό αυτό», είπε.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα πως ένα άλλο υψηλόβαθμο μέλος της αντιπροσωπείας της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα, ο Αμπού Μαρζούκ, είχε συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγιρί Κανί, ο οποίος επισκέπτεται επίσης τη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις προσπάθειες να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους κατοίκους της, και ο Μπαγιρί Κανί επανέλαβε επίσης την ισχυρή υποστήριξη της Τεχεράνης στην παλαιστινιακή υπόθεση, μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο πηγές της ιρανικής πρεσβείας στη Μόσχα.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News