Πέμπτη 9 Μάιος 2024, 23:51
Κόσμος

Ισραηλινή όμηρος περιγράφει τη φρίκη στα χέρια της Χαμάς: «Με σημάδευε με όπλο και έλεγε ότι θα μου τινάξει τα μυαλά στον αέρα»


Έμεινε αιχμάλωτη στα χέρια τρομοκρατών επί 54 μέρες και κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι στο πλαίσιο της εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς. Πλέον η 54χρονη Μοran Stella Yanai περιγράφει όλα όσα έζησε στα χέρια των απαγωγέων της.

Η ίδια απήχθη κατά την εισβολή της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη την 7η Οκτωβρίου και μίλησε στο BBC για όλα όσα έγιναν τις 54 μέρες που ήταν αιχμάλωτη στα χέρια των τρομοκρατών.

«Δεν μίλησαν, απλώς με άρπαξαν» είπε και συνέχισε λέγοντας πως: «Όλοι άρχισαν να τρέχουν, εγώ πήδηξα και έσπασα το πόδι μου και με έπιασαν».

«Άρχισαν να με πετάνε από τον έναν στον άλλο και με έβαλαν στο αυτοκίνητο. Δύο τρομοκράτες μπροστά, τέσσερις στο πίσω κάθισμα, άλλοι τρεις στο πορτμπαγκάζ, και μόνο εγώ πάνω σε όλους».

Ξαφνικά κατάλαβε πως το αυτοκίνητο σταμάτησε και η πόρτα άνοιξε: «Ένιωσα ότι κάποιος προσπαθούσε να τραβήξει το πόδι μου… Το μόνο που μπορείς να σκεφτείς εκείνη τη στιγμή είναι: σε παρακαλώ, ας τελειώσει γρήγορα. Ένα χτύπημα στο κεφάλι και δεν θα αισθανθώ τίποτα. Αν είναι να συμβεί, κάνε το γρήγορα».

Ωστόσο, η πόρτα έκλεισε ξανά και το αυτοκίνητο συνέχισε την πορεία του. Αργότερα, όπως κατάλαβε είχε πουληθεί στη Χαμάς. 

Όπως είπε το σημαντικότερο ήταν «να προστατεύσεις την ιστορία σου» και τόνισε: «Ό,τι συμβαίνει στο πρώτο σπίτι μένει εκεί και δεν έρχεται μαζί σου στο δεύτερο σπίτι ή στο τρίτο σπίτι».

Κάποια στιγμή ήταν αιχμάλωτη μαζί με μια 18χρονη, που είχε απαχθεί ξυπόλητη και με τις πιτζάμες της. Η Moran, η οποία καταλαβαίνει λίγα αραβικά, θυμάται ότι άκουσε τους απαγωγείς τους να συζητούν ποιος θα έπαιρνε τις γυναίκες ως συζύγους τους.

Τόνισε ότι δεν βιάστηκε αλλά περιέγραψε ότι ξυλοκοπήθηκε από τους απαγωγείς της.

Σημείωσε πως κάποια στιγμή πεινούσε και αποφάσισε να κάνει τους απαγωγείς της να γελάσουν για να της δώσουν κάτι να φάει: «Ένας από τους απαγωγείς με κορόιδευε. Θύμωσα και είπα κάτι ως αστείο. Τρέχει στο άλλο δωμάτιο, επιστρέφει και με σημαδεύει με ένα όπλο στο κεφάλι, μου φωνάζει και ουρλιάζει ότι θα με σκοτώσει, θα μου τινάξει το κεφάλι στον αέρα».

«Περίμενε πέντε λεπτά ακόμα, μην κλάψεις»

Κατά την παράδοσή της από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό η Μοράν εμφανίστηκε χαμογελαστή: «Μας έκαναν να χαμογελάσουμε και να πούμε ευχαριστώ», δηλώνει η Moran.

«Κανείς δεν άκουσε τους ψιθύρους που έλεγα στο αγόρι δίπλα μου: περίμενε, πέντε λεπτά ακόμα, μην αρχίσεις να κλαις τώρα, μείνε χαμογελαστός» σημείωσε.





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News