Πέμπτη 4 Ιούλιος 2024, 10:03
Features

Ronnie James Dio: Ο αθάνατος μύθος της heavy metal μουσικής

Πώς ο Ronnie James Dio έγινε ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές του heavy metal.

Με τον θάνατο του Ronnie James Dio στις 16 Μαΐου 2010, η rock μουσική έχασε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της.

Η δυναμική φωνή του έδωσε λάμψη στη μουσική των Rainbow, Black Sabbath, Dio και Heaven And Hell.

Ο Ronnie James Dio ήταν πραγματικά μοναδικό ταλέντο: ένας τραγουδιστής με τεράστια δύναμη, εκφραστικότητα και έμφυτη μελωδική αίσθηση και ένας στιχουργός με πλούσια φαντασία.

 

Υπάρχει μία μαγεία στα λόγια και τη φωνή του Ronnie James Dio.

Η φωνή του αντηχεί ακόμη στα αυτιά μας σαν μία μαγική επίκληση, δυνατή και συγκλονιστική. Η παρουσία του επί σκηνής, αγέρωχη και επιβλητική, σαν ενός βασιλιά που κυβερνά μία αυτοκρατορία φτιαγμένη από μέταλλο και μαγεία.

Ο Ronnie James Dio, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της heavy metal μουσικής, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Ronald James Padavona, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1942 στο Portsmouth του New Hampshire. Ξεκίνησε παίζοντας τρομπέτα και μπάσο σε διάφορα συγκροτήματα, προτού ανακαλύψει το πραγματικό του κάλεσμα: το τραγούδι.

 

Η μουσική ήταν κεντρική στη ζωή του από μικρή ηλικία. Αν και δεν έλαβε ποτέ επίσημη φωνητική εκπαίδευση, όταν ήταν παιδί έμαθε να παίζει κόρνο και τρομπέτα, μουσικά όργανα στα οποία αργότερα απέδωσε τον έλεγχο της αναπνοής που έδωσε τη δύναμη στη φωνή του.

Έπαιξε μπάσο στην πρώτη του επαγγελματική μπάντα, τους Vegas Kings, ένα rockabilly συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1957 με έδρα την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Αλλά δεν άργησε να ακολουθήσει το πραγματικό του κάλεσμα.

Μέχρι το τέλος του 1958, ήταν ο frontman ενός ανανεωμένου συγκροτήματος, των Ronnie & The Red Caps, που αργότερα μετονομάστηκε σε Ronnie Dio & The Prophets, αφού ο Ronnie είχε υιοθετήσει ένα νέο ψευδώνυμο εμπνευσμένο από τον γκάνγκστερ «Johnny Dio». Η επιτυχία δεν ήρθε γρήγορα.

Οι Elf και το κεφάλαιο Ritchie Blackmore

Καθώς η εποχή του rock ξημέρωνε τη δεκαετία του ’60, ο Ronnie James Dio αγωνιζόταν στην αφάνεια ως frontman των Electric Elves, που αργότερα μετονομάστηκαν σε Elf.

Αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ήρθε η ευκαιρία που λαχταρούσε, όταν ο Roger Glover και ο Ian Paice των Deep Purple διέκριναν δυνατότητες στους Elf και αποφάσισαν να κάνουν την παραγωγή του πρώτου άλμπουμ τους.

 

Από εκεί και πέρα, δημιουργήθηκε μία ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο συγκροτημάτων – μία σύνδεση που οδήγησε τον Dio στον άνθρωπο που θα άλλαζε τη ζωή του.

Ο Ritchie Blackmore, ο κυκλοθυμικός κιθαρίστας των Deep Purple, ξεχώρισε τους Elf – και ειδικά τον τραγουδιστή τους – όταν τα δύο συγκροτήματα περιόδευσαν μαζί από το 1972 έως το 1974.

Και όταν ο Ritchie Blackmore αποφάσισε να ηχογραφήσει ένα σόλο άλμπουμ, έχοντας εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τα άλμπουμ «Burn» και «Stormbringer» των Deep Purple που επηρεάστηκαν από τη funk, στρατολόγησε τον Dio και τα άλλα μέλη των Elf, εκτός από τον κιθαρίστα Steve Edwards.

Ήταν η αρχή μιας θρυλικής συνεργασίας που έδωσε μερικά από τα πιο κλασικά heavy metal άλμπουμ όλων των εποχών, όπως τα «Ritchie Blackmore’s Rainbow» και «Rising».

Το «Ritchie Blackmore’s Rainbow» κυκλοφόρησε το 1975 λίγο μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα από τους Deep Purple.

Και έγινε αμέσως φανερό ότι ο Blackmore είχε βρει τον τέλειο συνεργάτη στον Dio, έναν τραγουδιστή του οποίου η φωνή και η εικόνα ταίριαζαν ιδανικά με το μπαρόκ γούστο του Blackmore.

Το «Ritchie Blackmore’s Rainbow» ήταν το άλμπουμ στο οποίο ο Ronnie James Dio ωρίμασε καλλιτεχνικά. Μετά από όλα τα δύσκολα χρόνια πριν και με τους Elf, αυτή ήταν η χρυσή ευκαιρία του και ανταποκρίθηκε με μία ερμηνεία απόλυτης κυριαρχίας.

Η περίοδος των Black Sabbath και η «Αγία Τριάδα»

Το 1979, ο Ronnie James Dio κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ozzy Osbourne στους Black Sabbath, ένα γεγονός που σόκαρε τον κόσμο της metal μουσικής.

Η συνεργασία του με τους Black Sabbath απέδειξε ότι ο Dio ήταν ένας frontman παγκόσμιας κλάσης. Τα άλμπουμ «Heaven and Hell» και «Mob Rules» θεωρούνται από τα κορυφαία του συγκροτήματος και καθιέρωσαν τον Dio ως έναν από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές του heavy metal.

Το 1982, ο Ronnie James Dio αποχώρησε από τους Black Sabbath για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

Το συγκρότημά του, Dio, γνώρισε τεράστια επιτυχία με τραγούδια όπως το «Holy Diver,» «Rainbow In The Dark,» και «The Last In Line». Μαζί με τους Iron Maiden και τους Judas Priest, οι Dio αποτέλεσαν την «Αγία Τριάδα» του heavy metal της δεκαετίας του ’80.

Ο Ronnie James Dio επηρέασε πολλές γενιές μουσικών. Η φωνή του, μοναδική και αναγνωρίσιμη, η θεατρικότητά του επί σκηνής, και οι επικοί στίχοι του για μάχες, δράκους και μαγεία τον ανέδειξαν σε μία εμβληματική προσωπικότητα του heavy metal.

Ο Dio έγινε επίσης γνωστός για την εισαγωγή του περίφημου σήματος «devil horns» (τα κέρατα του Σατανά) στην κουλτούρα του heavy metal. Αυτή η απλή χειρονομία έγινε το σύμβολο του heavy metal, ένα σήμα αναγνώρισης για τους λάτρεις του είδους σε όλο τον κόσμο.

Το τέλος μιας εποχής

Η μουσική πορεία του Ronnie James Dio διακόπηκε απότομα το 2010, όταν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο του στομάχου.

Ο θάνατός του βύθισε σε πένθος την παγκόσμια μουσική κοινότητα, αλλά η μουσική του συνεχίζει να ζει.

Ο Ronnie James Dio ήταν κάτι περισσότερο από ένας απλός τραγουδιστής. Ήταν ένας οραματιστής, ένας δημιουργός, και ένας αληθινός καλλιτέχνης.

Η μουσική του, γεμάτη πάθος και ενέργεια, μας υπενθυμίζει ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, και ότι η μαγεία μπορεί να βρεθεί ακόμα και στα πιο σκοτεινά μέρη.

Ο Ronnie James Dio τραγούδησε τόσα πολλά σπουδαία τραγούδια: «The Temple Of The King», «Stargazer», «Tarot Woman», «Starstruck», «Kill The King», «Long Live Rock’N’Roll», «Neon Knights», «Children Of The Sea», «Heaven And Hell», «Die Young», «Stand Up And Shout», «Holy Diver», «Rainbow In The Dark», «The Last In Line», «We Rock».

Αλλά αν υπάρχει ένα τραγούδι, περισσότερο από όλα τα άλλα, με ένα στίχο που αποτυπώνει καλύτερα την ουσία του Ronnie James Dio, αυτό είναι το «Sacred Heart»: «Whenever we dream, that’s when we fly».

Τόλμησε να ονειρευτεί και πέταξε ψηλά.

 

πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News