Κυριακή 30 Ιούνιος 2024, 22:28
Οικονομία

Πτώση στο 2,4%, με άνοδο 56,8% στο ελαιόλαδο


Ο πληθωρισμός τον Μάιο «προσγειώθηκε» στο 2,4% από 3,1% τον Απρίλιο, ενώ και ο πληθωρισμός των τροφίμων κατέβασε «ταχύτητα» από 5,4% τον Απρίλιο στο 3,1% τον Μάιο, με το ελαιόλαδο να συνεχίζει να οδηγεί την «κούρσα» των ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ελαιόλαδο σημείωσε αύξηση 56,8%, σε ετήσια βάση, ενώ τα νωπά ψάρια εμφανίζουν διψήφια άνοδο κατά 12,5%. Στις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων, αύξηση 7,7% παρατηρείται στην κατηγορία «μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων» και 2,3% σε «ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά».

Τον Μάιο τα ασφάλιστρα υγείας κατέγραψαν αύξηση 14,2% σε ετήσια βάση, το πακέτο διακοπών 10,9%, τα αεροπορικά εισιτήρια 7,7%, τα είδη ένδυσης και υπόδησης 6,4% και το πετρέλαιο θέρμανσης 6,3%. Αντίθετα βουτιά 13,8% σημείωσε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και 11,6% του φυσικού αερίου.

Οι αυξήσεις

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,4% τον περασμένο μήνα προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 3,1% στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε κρέατα, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμούς, φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, γαλακτοκομικά και αβγά.
  • 6,4% στην ομάδα ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 2,2% στην ομάδα υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές – οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • 4% στην ομάδα μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 3,5% στην ομάδα εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε δίδακτρα.
  • 5% στην ομάδα ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια.

Premium Έκδοση Τα Νέα



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News