Δευτέρα 17 Ιούνιος 2024, 3:18
Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – 20  χρόνια  προσφοράς


Πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης που χαρίζει ζωή στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, αποτελεί η προσφορά αίματος.

Η σημασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος, αναγνωρίστηκε ως ανεκτίμητο δώρο στην κοινωνία, πριν από 20 χρόνια τον Μάιο του 2005, κατά την 58η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, στην οποία μετείχαν οι Υπουργοί Υγείας από όλο τον κόσμο. Τότε, καθιερώθηκε η 14η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, μια ημέρα όπου εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο!

Το  μήνυμα  της  φετινής  ημέρας  «20  χρόνια  προσφοράς:  Σας  ευχαριστούμε, αιμοδότες!» , τιμά το ορόσημο της 20ής επετείου και τη βαθιά επίδραση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις ζωές των ασθενών και των δοτών, παρακινώντας παράλληλα, ακόμα περισσότερα  άτομα  να συμμετέχουν στο παγκόσμιο κίνημα της αιμοδοσίας ξεπερνώντας διαχωρισμούς και προκαταλήψεις.

Ο ενεργός πολίτης συμβάλλει στις κοινωνικές ανάγκες μέσα από τη διαδικασία της αιμοδοσίας, χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής

Η αφίσα για την αιμοδοσία στο Προεδρικό Μέγαρο

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε σύμπραξη με την Προεδρία της Δημοκρατίας, αναγνωρίζουν και προάγουν  την αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη στις κοινωνικές ανάγκες μέσα από τη διαδικασία της αιμοδοσίας, χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη διοργανώνεται τα τελευταία 5 χρόνια μια εορταστική αιμοδοσία που φιλοξενεί η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μέσα από αυτή την συνεργασία, η πολιτεία εκπληρώνει το στοιχειώδες χρέος αναγνώρισης της προσφοράς του Εθελοντή Αιμοδότη στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο, αναδεικνύοντας την αιμοδοσία ως την προμετωπίδα του εθελοντισμού στη χώρα μας στο υψηλότερο πολιτειακό επίπεδο.

Η εκδήλωση αιμοδοσίας

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου, από τις 10 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, η καθιερωμένη εορταστική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο (Βασ. Γεωργίου Β 2), με τη συμμετοχή μελών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά και εθελοντών αιμοδοτών – πολιτών.

Στην εκδήλωση θα δώσει το παρόν η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Α. καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό που θα οργανώσει την αιμοδοσία.

Ραντεβού στα τηλέφωνα 2132146716 και 2132146726 (Τρίτη 11.6 – Πέμπτη 13.6 από τις 9 π.μ. -3 μ.μ.).

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

  • Να είσαι 18-65 ετών
  • Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
  • Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News