Σάββατο 11 Μάιος 2024, 17:43
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Πάτρα: Μπαίνει «φρένο» στις ανατιμήσεις των καυσίμων; – Μικρή πτώση λόγω συνθηκών

“Μουδιασμένη” η αγορά των καυσίμων και οι οδηγοί μετά τις ανακοινώσεις κυβέρνησης και Μητσοτάκη για τις επιδοτήσεις και την ενίσχυση ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες πρατηρίων καυσίμων δύσκολα θα αλλάξει κάτι μετά από αυτές τις ανακοινώσεις αφού οι επιδοτήσεις μπροστά στην ακρίβεια που έχουν περιέλθει τα καύσιμα μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό.

«Ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει όλες αυτές τις ανακοινώσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Δύσκολα όμως θα αλλάξει κάτι στην αγορά. Οι επιδοτήσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι ελάχιστες μπροστά στην ακρίβεια” τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ιδιοκτητών πρατηρίων καύσιμων της Αχαΐας, Σπύρος Μαυροειδής.

«Αυτό που γνωρίζουμε και είναι δεδομένο είναι η μεγάλη πτώση που υπάρχει στην αγοραστική δύναμη των επιχειρήσεων μας. Είναι κάτι που μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος, χωρίς να χρειαστεί να είναι πάνω από τα ταμεία των μαγαζιών μας. Μια ματιά στους δρόμους. Δεν κυκλοφορεί πλέον τίποτα και η κίνηση έχει πέσει σημαντικά».

Οι τιμές που ισχύουν μέχρι ώρας

Το μόνο θετικό είναι η μικρή πτώση που έγινε στις τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες μετά το ράλι ανόδου που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις επιδοτήσεις, αλλά είναι μάλλον μια εξέλιξη που προκύπτει από την διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδή η τιμή του πετρελαίου κίνησης έφτασε τις τελευταίες ημέρες στο 1,90 το λίτρο (είχε ανέβει έως και στα 2,10 ευρώ), η τιμή της βενζίνης έπεσε και αυτή στο 2,06 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης που πλέον δεν έχει και τόσο μεγάλη ζήτηση στην αγορά (μπαίνει η άνοιξη), κυμαίνεται μεταξύ του 1,45 και 1,50 ευρώ το λίτρο.

Πάντως περαιτέρω πτώσεις στις τιμές αυτές, δεν υπάρχουν στον ορίζοντα. Οπότε μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε εκείνες που γνωρίζαμε πριν από την ενεργειακή κρίση και πριν από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Τουλάχιστον μπαίνει ένα φρένο στις ανατιμήσεις…


πηγή: patrasevents.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News