Σάββατο 27 Απρίλιος 2024, 18:05
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Πάτρα: Μηχάνημα εντοπίζει σπάνιους ιούς – Η διευθύντρια του Καραμανδανείου για τον νέο ιατρικό εξοπλισμό

Ενα πρωτοποριακό μηχάνημα που λίγα νοσοκομεία διαθέτουν στην Ελλάδα, σύγχρονο ιολογικό αναλυτή απέκτησε το Μικροβιολογικό Τμήμα του Καραμανδανείου. Με το νέο μηχάνημα θα εκτελείται αυτοματοποιημένη εργαστηριακή διερεύνηση διαφόρων αυτοάνοσων, με έλεγχο στον ορό αίματος αντισωμάτων διπλής έλικος ds-DNA, καθώς και έλεγχο anti-CCP για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι με τον παλαιό αναλυτή που είχε προμηθευτεί το νοσοκομείο πριν από πολλά χρόνια εκτελούνταν περισσότερες από 10.000 εξετάσεις. Τώρα αυτές θα πολλαπλασιαστούν, καθώς θα εκτελεί εξειδικευμένες εξετάσεις, για τις οποίες μέχρι τώρα τα παιδιά παραπέμπονταν στην Αθήνα. Επίσης, στο Εργαστήριο του Καραμανδανείου θα εξυπηρετούνται και τα δύο νοσοκομεία ΠΓΝΠ και «Αγιος Ανδρέας».

Η προμήθεια του μηχανήματος έγινε με χρηματοδότηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μετά από σχετική απόφαση του διοικητή Γιάννη Καρβέλη, ο οποίος έχει θέσει σε προτεραιότητα την αναβάθμιση του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου στην ευρύτερη περιφέρεια.

Η διαδικασία της προκήρυξης για την προμήθειά του έγινε με ταχύτατες διαδικασίες από τη διοικήτρια του νοσοκομείου Ασπασία Ρηγοπούλου, σε συνεργασία με τη συντονίστρια διευθύντρια του Βιοπαθολογικού-Βιοχημικού Τμήματος του νοσοκομείου Κατερίνα Γατοπούλου.

Η εγκατάσταση και λειτουργία του υπερσύγχρονου αυτού μηχανήματος συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του Ανοσολογικού-Ιολογικού εργαστηρίου του Βιοπαθολογικού- Βιοχημικού Τμήματος του Καραμανδανείου.

Στην πράξη, όπως εξηγεί η κ. Γατοπούλου, αυτό σημαίνει ότι πλέον στους μικρούς ασθενείς -και σε ενήλικες ασθενείς, στο πλαίσιο διανοσοκομειακής συνεργασίας- θα διενεργούνται αυτοματοποιημένες οι ουρολογικές εξετάσεις για τους ιούς echo, coxsackie, parvo, adeno, ιλαράς, παρωτίτιδας και ερπητοϊούς.

Στον ίδιο αναλυτή θα εκτελείται αυτοματοποιημένη εργαστηριακή διερεύνηση διαφόρων αυτοάνοσων, με έλεγχο στον ορό αίματος αντισωμάτων διπλής έλικος ds-DNA, καθώς και έλεγχο anti-CCP για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα!

Σε άλλον ανοσολογικό αναλυτή του εργαστηρίου εκτελούνται ήδη εξετάσεις για όλους τους δείκτες των ηπατιτίδων A, B, και C, καθώς για τους ιούς HIV, ερυθράς, CMV, για το παράσιτο τοξόπλασμα, φερριτίνης, τροπονίνης, φυλικού, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D.

«Συνεχίζουμε την κλασική μέθοδο ελέγχου ρευματικών νοσημάτων των μικρών μας ασθενών με το ειδικό μικροσκόπιο ανοσοφθορισμού σε σκοτεινό χώρο -που εγκαινιάστηκε το 2015- συμπληρωματικά με τον σύγχρονο ιολογικό αναλυτή, που μόλις εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο μας!» αναφέρει η κ. Γατοπούλου και καταλήγει:
«Δικαιολογημένα λοιπόν τα χαμόγελα. Στοχεύοντας στα καλύτερα, για την υγεία των παιδιών μίας τεράστιας γεωγραφικής περιοχής, που καλύπτει το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη χώρα μας, εκτός Αττικής».

πηγή: pelop.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News