Παρασκευή 10 Μάιος 2024, 1:16
Ελλάδα

Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν: Τι σημαίνει για το κίνημα του #MeToo η ανατροπή της καταδίκης του


«Αισθάνομαι αηδία» ήταν τα πρώτα λόγια μιας από τις δεκάδες γυναίκες, οι οποίες βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν τον παραγωγό ταινιών Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την Πέμπτη τη απόφαση καταδίκης του Γουαϊνστάιν για βιασμό, καθώς έκρινε ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκης.

Ωστόσο, η Mimi Haley, πρώην βοηθός τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν μετανιώνει που αντιμετώπισε τον Γουαϊνστάιν, τον κάποτε ισχυρό μεγιστάνα του Χόλιγουντ , σε ένα τέτοιο δημόσιο περιβάλλον, και ότι θα «το σκεφτεί σοβαρά» να καταθέσει εκ νέου εάν οι εισαγγελείς πιέσουν για νέα δίκη.

«Αν και αυτό είναι μια οπισθοδρόμηση, δεν θα αναιρέσει τα άλματα προς τα εμπρός που έχουμε κάνει», είπε στους δημοσιογράφους, «και ποτέ δεν θα ανατρέψει την αλήθεια», σύμφωνα με το NBC News.

«Εκατομμύρια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν. Αυτή θα είναι πάντα η νίκη»

«Πιστεύω ότι υπήρξε μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα θύματα χρησιμοποιούν τη φωνή τους. Δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει τα θύματα ξανά στο να σωπάσουν», δήλωσε η Elizabeth Fegan, δικηγόρος από το Σικάγο που έχει εκπροσωπήσει γυναίκες που έχουν κατηγορήσει τον Γουαϊνστάιν.

Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος για σεξουαλική βία

«Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά»

«Θα το σκέφτονται πλέον εις διπλούν για να φτάσουν το θέμα στη δικαιοσύνη; Σίγουρα» είπε σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου, «αλλά θα μας επιστρέψει στην εποχή πριν του κινήματος του #MeToo; Εννοείται πως όχι, καθώς έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά».

Η Dawn Dunning, μια πρώην ηθοποιός που κατέθεσε στη δίκη του Γουαϊνστάιν για να δώσει στοιχεία για μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης, δήλωσε ότι θέλει το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν να ξαναδικάσει την υπόθεση.

«Η κουλτούρα έχει αλλάξει», είπε η Dunning, «και είμαι βέβαιη ότι δεν υπάρχει επιστροφή».

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Γουαϊνστάιν, Άρθουρ Αϊντάλα, είπε ότι η απόφαση ήταν μια «νίκη» για τον πελάτη του και για «κάθε ποινικό κατηγορούμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Πολλοί στο ευρύτερο κίνημα δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν και να συνεχίσουν να μιλούν ανοιχτά.

«Στιγμές όπως αυτή υπογραμμίζουν γιατί είναι απαραίτητα τα κινήματα», είπε στους δημοσιογράφους η Tarana Burke, η ιδρυτής του #MeToo. «Πριν από σχεδόν επτά χρόνια, επειδή αυτές οι γενναίες γυναίκες σε αυτήν την περίπτωση έσπασαν τη σιωπή τους, εκατομμύρια άλλα θύματα βρήκαν τη δύναμη να βγουν και να κάνουν το ίδιο. Αυτή θα είναι πάντα η νίκη».

Τι θα σημαίνει η απόφαση για το #MeToo;

Για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης που είδαν την καταδίκη του Γουαϊνστάιν ως νίκη αυτό είναι σίγουρα ένα πλήγμα, γράφουν οι New York Times.

Από πολλές απόψεις το #MeToo είναι πολύ μεγαλύτερο από τον Γουαϊνστάιν . Το κίνημα ξεκίνησε λόγω της περίπτωσής του, αλλά καλούσε τα θύματα της επίθεσης να εμφανιστούν και να αποκαλύψουν τους κακοποιούς τους, οι οποίοι συχνά ήταν ισχυροί άνδρες σε ισχυρούς θέσεις.

Η ανησυχία για ορισμένα θύματα είναι ότι αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο εάν οι εισαγγελείς θα συνεχίσουν να ασκούν υποθέσεις σαν αυτές.

«Ελπίζω οι γυναίκες να μην χάσουν την ελπίδα τους σε αυτό», είπε στους New York Times η Jane Manning, διευθύντρια του Women’s Equal Justice Project. «Έχουμε έναν αγώνα στα χέρια μας για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα δικαιοσύνης που να ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες της ζωής των γυναικών και των θυμάτων σεξουαλικής βίας».



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News