Δευτέρα 29 Απρίλιος 2024, 14:15
Τεχνολογία

Oskar Sala: 112 χρόνια από τη γέννηση του καινοτόμου συνθέτη

Ο Oskar Sala ήταν Γερμανός φυσικός, συνθέτης και πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής του 20ού αιώνα. Έπαιζε ένα όργανο που ονομαζόταν Trautonium, πρόδρομος του συνθεσάιζερ.

Η Google. τιμάει με το σημερινό της Doodle έναν μεγάλο πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής του 20ού αιώνα.

Ο Oskar Sala γεννήθηκε στην πόλη Γκρέιζ και ασχολήθηκε από μικρός από τη μουσική αφού και η μητέρα του ήταν τραγουδίστρια. Αναγνωρισμένος για την παραγωγή ηχητικών εφέ σε ένα μουσικό όργανο που ονομάζεται mix-trautonium, «ηλέκτρισε» τον κόσμο της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του κινηματογράφου, αρχίζοντας να γράφει δικά μου κομμάτια από τα 14 του.

Οι μουσικές του Oskar Sala, όπως αυτές που έγραψε για την ταινία «Πουλιά» του Χίτσκοκ, πέρασαν στην ιστορία. Πέθανε, πλήρης ημερών, στο Βερολίνο, στις 26 Φεβρουαρίου του 2002.

Σε στούντιο ηχογράφησης, ο Oskar Sala συνέθεσε μοανδικά μουσικά κομμάτια και ηχητικά εφέ για πολλές τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές αλλά και κινηματογραφικές παραγωγές, όπως «Rosemary» (1959) και «The Birds» (1962).

Το όργανο δημιουργούσε θορύβους όπως κραυγές πουλιών, σφυρηλάτηση και χτυπήματα σε πόρτες και παράθυρα.

Ο Oskar Sala έλαβε πολλά βραβεία για τη δουλειά του, έδωσε πολλές συνεντεύξεις, γνώρισε πολλούς καλλιτέχνες και τιμήθηκε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και ταινίες. Το 1995, δώρισε το πρωτότυπο mix-trautonium του στο Γερμανικό Μουσείο Σύγχρονης Τεχνολογίας.

www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News