Τετάρτη 15 Μάιος 2024, 7:00
Πολιτική

Δημόσιο: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι και πως θα παίρνουν πριμ αποδοτικότητας 15% – Όλα όσα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση


Ως ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την αποτελεσματικότερη απόδοση των υπαλλήλων θα λειτουργεί το πριμ παραγωγικότητας στο Δημόσιο, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Μεγάλη Δευτέρα (29.04.24).

«Γίνεται ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο αποτελεσματικού, πιο λειτουργικού κράτους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «επιβράβευση» των υπαλλήλων του Δημοσίου που πετυχαίνουν τους στόχους, αναφερόμενος στο πριμ αποδοτικότητας.  

Πιο αναλυτικά, η παρέμβαση της κυβέρνησης προβλέπει συγκεκριμένα:

Πριμ αποδοτικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους.

– Το bonus παραγωγικότητας θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

-Θα καθορίζονται δείκτες μέτρησης απόδοσης και οι προϊστάμενοι θα προτείνουν τους δικαιούχους για πριμ ανάμεσα σε 400.000 υπαλλήλους.

-Το 40% του ποσού της ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς σε εργαζομένους και το 60% ανάλογα με την προσφορά του καθενός.

Το μπόνους δηλαδή θα ισχύει οριζοντίως στο Δημόσιο και στόχος της ρύθμισης είναι μεταξύ άλλων να μην αισθάνονται «ριγμένοι» όσοι υπάλληλοι προσπαθούν και αποδίδουν.

Είναι η δεύτερη ενίσχυση στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων μετά τις υξήσεις μισθών και επιδομάτων που ισχύουν από 1/1/2024.

«Το ειδικό μπόνους παραγωγικότητας θα μπορούν να το λαμβάνουν υπάλληλοι αλλά και τμήματα τα οποία επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους. Η αξιολόγηση, λοιπόν, αποδεικνύουμε ότι έχει πρωτίστως και έναν χαρακτήρα ενθαρρυντικό και δημιουργικό.

Σκοπός μας είναι πάντα να μπορούμε να επιβραβεύουμε εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι όχι απλά πετυχαίνουν αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει», τόνισε ο Πρωθυπουργός από το Υπουργικό.

«Και βέβαια, θα ήθελα να τονίσω με αυτή την ευκαιρία ότι προχωρά κανονικά η διαδικασία ανάδειξης νέων διοικήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις όποιες αντιδράσεις ή τις κάποιες γκρίνιες, πραγματοποιούνται για πρώτη φορά, με ευθύνη του ΑΣΕΠ, πέρα από την εξέταση τυπικών προσόντων και τεστ δεξιοτήτων.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί για τους επικεφαλής των νοσοκομείων, έχουν εξεταστεί συνολικά παραπάνω από 1.000 υποψήφιοι.

Νομίζω ότι είναι και αυτή μια σημαντική κατάκτηση σε αυτή τη διαρκή διαδικασία για όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση όλων εκείνων των υποψηφίων που προσδοκούν να λάβουν σημαντικές θέσεις ευθύνης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News