Δευτέρα 29 Απρίλιος 2024, 12:20
Κόσμος

ΗΠΑ: Βρήκαν το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας στη θάλασσα – Οι πρώτες φωτογραφίες

Οι πρώτες φωτογραφίες από το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας που κατέρριψαν οι Αρχές των ΗΠΑ βγήκαν στη δημοσιότητα. Σε αυτές φαίνονται οι προσπάθειες ανάκτησης των συντριμμιών από το Πολεμικό Ναυτικό την Κυριακή (5.2.2023) τις ακτές του του Myrtle Beach της Νότιας Καρολίνας.

Το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας καταρρίφθηκε το Σάββατο και την επόμενη ημέρα οι Αρχές του Πολεμικού Ναυτικού προσπάθησαν να το εντοπίσουν και να το ανακτήσουν. Στις φωτογραφίες φαίνεται πως οι προσπάθειες διήρκεσαν αρκετές ώρες ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα κομμάτια του αερόστατου που, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, είχε ύψος περίπου 60 μέτρα.

Το βάθος της θάλασσας στην περιοχή φτάνει μέχρι και τα 15 μέτρα, με τους δύτες να αναμένεται να εργαστούν για να βρουν άλλα τμήματα του ωφέλιμου φορτίου του αερόστατου. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ που επικαλείται πληροφορίες του ABC, το πεδίο με τα συντρίμμια έχει μέγεθος περίπου 15 γήπεδα ποδοσφαίρου επί 15 γήπεδα ποδοσφαίρου και ότι το αερόστατο είχε έλικες και πηδάλιο.

Σύμφωνα, επίσης, με το Πεντάγωνο, στα σκάφη που μετέβησαν στο σημείο για να περισυλλέξουν τα κομμάτια επέβαιναν και εμπειρογνώμονες του FBI αλλά και ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος εξήγησε ότι τα κομμάτια θα μεταφερθούν στο εργαστήριο του FBI στο Κουάντικο της Βιρτζίνια για ανάλυση.

Στο Πεκίνο την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ ρωτήθηκε σχετικά με το σχόλιο που έκανε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ότι δεν υπάρχει σχέδιο επιστροφής των θραυσμάτων και του εξοπλισμού του αερόστατου στην Κίνα και για το αν η Κίνα είχε προβεί σε οποιαδήποτε απαίτηση.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτό το αερόπλοιο δεν ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στην Κίνα», δήλωσε ο Μινγκ. «Η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διασφαλίζει αποφασιστικά τα νόμιμα και νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της».

Στο Καπιτώλιο την Τρίτη, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέχισαν να επιπλήττουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τους χειρισμούς του στο περιστατικό με το αερόστατο ενόψει της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης το βράδυ της Τρίτης.

«Πραγματικά έδωσε εντολή να καταρριφθεί ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος από την Κίνα την Τετάρτη και αυτό δεν συνέβη μέχρι το Σάββατο;», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Στιβ Σκαλίσι. «Έχετε απολύσει κάθε άτομο που αρνήθηκε να υπακούσει στον αρχηγό;»

Πηγή: ΕΡΤ / Με πληροφορίες από ABC / Φωτογραφίες: Reuters

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News