Παρασκευή 3 Μάιος 2024, 22:02
Culture

Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός όσον αφορά τις σχέσεις; Για την Gen Z, όχι


Είναι λίγο ανάρμοστο ένα ηλικιακό χάσμα πέντε ετών σε μια σχέση; Τι θα λέγατε για ένα χάσμα τριών ετών;

Οι θαυμαστές της Billie Eilish ξεσηκώθηκαν το 2022, όταν η 20χρονη τότε τραγουδίστρια αποκάλυψε ότι έβγαινε με τον Jesse Rutherford, ο οποίος ήταν στις αρχές της δεκαετίας των 30

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Gen Zers -τουλάχιστον όσοι βρίσκονται χρόνια στον περίεργο κόσμο του διαδικτύου- συζητούν συνεχώς για την ηθική διάσταση του ηλικιακού χάσματος. Ακόμη και αν κάποιες σχέσεις είναι απολύτως νόμιμες, αυτό δεν τις καθιστά απαραίτητα ηθικές, λένε πολλοί.

«Κάτι στο οποίο προσκολλώνται οι groomers»

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας αποτελούν αιτία για τόσες πολλές συζητήσεις: Έχοντας μεγαλώσει παράλληλα με το κίνημα #MeToo, η Generation Z γνωρίζει καλά τις ανισόρροπες δυνάμεις εξουσίας και τη γλώσσα της συναίνεσης.

Υπάρχουν τα προφανώς απεχθή παραδείγματα, όπως το πρόσφατο, βραχύβιο ειδύλλιο μεταξύ της Aoki Lee Simmons – της 21χρονης κόρης του Russell και της Kimora Lee Simmons – και του εστιάτορα Vittorio Assaf, 65 ετών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι viral φωτογραφίες έδειξαν το ζευγάρι να διασκεδάζει στις διακοπές του στο St. Barts.

Ναι, είναι και οι δύο ενήλικες που συναινούν, αλλά και πάλι ήταν απρεπές, είπαν οι επικριτές. Αν μη τι άλλο, το επιχείρημα ότι είναι και οι δύο ενήλικες είναι «κάτι στο οποίο προσκολλώνται οι groomers», όπως το έθεσε μια νεαρή γυναίκα στο Threads.

«Η ενηλικίωση προοριζόταν να σηματοδοτεί την ηλικία στην οποία μπορεί κανείς να ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα», έγραψε. «Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο προμετωπιαίος φλοιός σας δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος σε αυτή την ηλικία». (Αυτή η διαφορά μεταξύ της λεγόμενης εγκεφαλικής ηλικίας και της χρονολογικής ηλικίας – μπορεί να είστε 21 ετών, αλλά ο εγκέφαλός σας είναι μη ανεπτυγμένος! – αναφέρεται συχνά σε τέτοιου είδους συζητήσεις).

«Απλώς νιώθω ότι βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος»

Υπάρχουν επίσης παραδείγματα όπου ο άνδρας είναι νεότερος από την σύντροφο του, όπως ο ηθοποιός Aaron Taylor-Johnson και η σκηνοθέτις Sam Taylor-Johnson, ένα νυν παντρεμένο ζευγάρι που γνωρίστηκαν ενώ δούλευαν το 2009 στη βιογραφία του John Lennon με τίτλο «Nowhere Boy». Εκείνη την εποχή, εκείνος ήταν στα τέλη της εφηβείας του και εκείνη ήταν μητέρα δύο παιδιών στις αρχές της δεκαετίας των 40.

«Δεν είχα σχέση με κανέναν συνομήλικό μου», δήλωσε ο ηθοποιός στην εφημερίδα The Telegraph το 2019, αναλογιζόμενος την εποχή που πρωτογνωρίστηκαν. «Απλώς νιώθω ότι βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος».

Το 2008 -όταν όροι όπως «cradle robber» και «cougar» κυκλοφορούσαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τώρα- ο Lehmiller ήταν συν-συγγραφέας μιας μελέτης που διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας ανέφεραν ότι βιώνουν περισσότερη κοινωνική αποδοκιμασία από ό,τι τα τα γκέι άτομα που βρίσκονται σε σχέση

Ορισμένοι θαυμαστές δεν έχουν πειστεί. «Δεν μιλάμε αρκετά για τα αρσενικά θύματα του grooming και αυτό είναι κυριολεκτικά η απόδειξη», έγραψε ένα άτομο σε ένα πολύ διαδεδομένο βίντεο στο TikTok σχετικά με τη σχέση τους.

Στη συνέχεια, υπάρχουν και οι λιγότερο αναμενόμενες κριτικές: Είναι τέσσερα χρόνια πολύ μεγάλη διαφορά ηλικίας; «Στα 25 μου, δεν θα έβγαινα καν με μια 21χρονη», γράφει ένα tweet με περίπου 80.000 likes.

Τι γίνεται με τα 10 χρόνια; Οι θαυμαστές της Billie Eilish ξεσηκώθηκαν το 2022, όταν η 20χρονη τότε τραγουδίστρια αποκάλυψε ότι έβγαινε με τον Jesse Rutherford, ο οποίος ήταν στις αρχές της δεκαετίας των 30. Ένα viral tweet σχετικά με την 10ετή διαφορά ηλικίας έγραφε: «ο jesse rutherford ήταν ζωντανός κατά τη διάρκεια της προεδρίας του george h w bush . η billie eilish δεν επιτρέπεται καν να πίνει αλκοόλ βάση νόμου».

Αυτό που είναι καινούργιο, σύμφωνα με τον Lehmiller, είναι το πόσο άνετα αισθάνεται η Gen Z να αποδοκιμάζει δημοσίως αυτές τις σχέσεις – ακόμη και στις προσωπικές σελίδες των ανθρώπων στο Instagram

Η 11ετής διαφορά του Ryan Reynolds και της Blake Lively έχει εξεταστεί ενδελεχώς. Και πρόσφατα, τα μέλη της Beyhive άρχισαν να συζητούν αν η Beyoncé ήταν θύμα «grooming» επειδή ήταν 19 ετών όταν άρχισε να βγαίνει με τον Jay-Z, ο οποίος ήταν στις αρχές της δεκαετίας των 30.

Τα ζευγάρια που δεν είναι διάσημα δέχονται επίσης σχόλια. «Ήμουν μόλις 19 ετών. Ο σημερινός μου σύζυγος ήταν 27 ετών. Το 13χρονο τώρα παιδί μου τον αποκαλεί «αρπακτικό» έγραψε μια γυναίκα στα Threads μαζί με emoji γέλιου, πιθανότατα κάνοντας «κατά το ήμισυ» πλάκα.

Γιατί η Gen  Z φαίνεται να έχει μια τέτοια αποστροφή προς τη διαφορά ηλικίας

Μήπως η Gen Z είναι απλά πιο σεμνότυφη σε αυτό το θέμα από τις προηγούμενες γενιές; Όχι απαραίτητα, δήλωσε ο Justin Lehmiller, ερευνητής στο Ινστιτούτο Kinsey και οικοδεσπότης του «Sex and Psychology Podcast». Μελετά τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας εδώ και περίπου 20 χρόνια και δήλωσε ότι το στίγμα γύρω από τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας είναι μακροχρόνιο.

Το 2008 -όταν όροι όπως «cradle robber» και «cougar» κυκλοφορούσαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τώρα- ο Lehmiller ήταν συν-συγγραφέας μιας μελέτης που διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας ανέφεραν ότι βιώνουν περισσότερη κοινωνική αποδοκιμασία από ό,τι τα τα γκέι άτομα που βρίσκονται σε σχέση.

Έτσι, η δυσφορία γύρω από αυτούς τους τύπους σχέσεων δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό που είναι καινούργιο, σύμφωνα με τον Lehmiller, είναι το πόσο άνετα αισθάνεται η Gen Z να αποδοκιμάζει δημοσίως αυτές τις σχέσεις – ακόμη και στις προσωπικές σελίδες των ανθρώπων στο Instagram. Ο Aaron και η Sam Taylor-Johnson για παράδειγμα, πρόσφατα μίλησαν ενάντια στην «παράξενη» διαδικτυακή κριτική που έχουν δεχτεί.

Να τι έχει να πει η Gen Z για το ηλικιακό χάσμα

Μιλώντας με τους πραγματικούς Gen Zers, θα διαπιστώσετε ότι οι απόψεις τους σχετικά με τα ηλικιακά χάσματα κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ζητήματα, οι απόψεις τους σχετικά με το θέμα είναι πολύ πιο διαφοροποιημένες από ό,τι θα σας έκαναν να πιστεύετε όσοι βρίσκονται στο X, την πλατφόρμα που προηγουμένως ήταν γνωστή ως Twitter.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ενοχλούνται πραγματικά από τα ηλικιακά χάσματα. Ενώ το κίνημα #MeToo τους έδωσε τη γλώσσα για να μιλήσουν για τις ανισορροπίες που φέρνει η δύναμη, ορισμένοι 20άρηδες λένε ότι οι απόψεις τους είναι περισσότερο επηρεασμένες από τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες.

Για παράδειγμα η Layla – μια 23χρονη που ζήτησε να χρησιμοποιηθεί το μικρό της όνομα μόνο για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όπως και οι υπόλοιποι σε αυτή την ιστορία – πιστεύει ότι είναι καλύτερο να βγαίνεις ραντεβού με άτομα της ηλικίας σου, ιδανικά να έχετε διαφορά 2 με 3 χρόνια.

«Όταν ήμουν γύρω στα 21 και 22, προσπάθησα να μιλήσω με άντρες που ήταν 30 και πάνω, αλλά σύντομα συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν σωστό», δήλωσε στο HuffPot. «Είχαν πολύ περισσότερες εμπειρίες ζωής από εμένα και ήταν άβολο να ανήκουν σε διαφορετικές γενιές».

Από την άλλη πλευρά, τ@ Rei, ένα 22χρον@ queer άτομο, δήλωσε ότι δεν βρίσκει τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας εγγενώς προβληματικές. Είπε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από την ηλικία που δίνουν στους ανθρώπους το άλλοθι να εξουσιάζουν τους άλλους, και αν τα πέντε χρόνια θεωρούνται «σχέση με διαφορά ηλικίας», τότε βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια τέτοια σχέση.

«Αν και η σύντροφός μου είναι μεγαλύτερη από μένα, εγώ έχω πτυχίο πανεπιστημίου, ενώ εκείνη όχι», είπε. «Οπότε αναμφισβήτητα έχω καλύτερες οικονομικές και επαγγελματικές προοπτικές που θα με έκαναν το «κακοποιητικό» άτομο».

Πηγή: Huffpost | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Instagram





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News