Πέμπτη 2 Μάιος 2024, 22:20
Ελλάδα

Γάζα: Οι Έλληνες γιατροί ζητούν από το υπουργείο Υγείας να δεχθεί ασθενείς από την Παλαιστίνη


Η ΟΕΝΓΕ ανταποκρινόμενη στο αίτημα του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους καλεί τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και την ηγεσία του υπουργείου, να υποδεχθεί ασθενείς από τη Γάζα.

Στην ανακοίνωση που επικαλείται τον ΠΟΥ, η ΟΕΝΓΕ ενημερώνει τον αρμόδιο υπουργό πως τουλάχιστον 9.000 ασθενείς κινδυνεύουν άμεσα. Πρόκειται για ογκολογικούς ασθενείς, τραυματίες λόγω των συνεχόμενων βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών, αιμοκαθαιρόμενους και άλλους χρόνιους πάσχοντες.

Η επιστολή που υπογράφεται από την εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, επικαλείται μάλιστα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, συγκεκριμένα το Διεθνές Δικαστήριο του Οργανισμού που διέταξε το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα να αποσοβήσει την γενοκτονία στη Γάζα. Κάνοντας ευθεία αναφορά σε γενοκτονία.

Τα πιο σημαντικά σημεία της ανακοίνωσης

Η ανακοίνωση ξεκινά με την έκκληση του ΠΟΥ αναφέροντας πως «Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000 ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να λάβουν τις άκρως αναγκαίες υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για ασθενείς ογκολογικούς, τραυματίες λόγω των συνεχόμενων βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών, αιμοκαθαιρόμενους και άλλους χρόνιους πάσχοντες».

Η ΟΕΝΓΕ συνεχίζει με τις μέχρι τώρα διακομιδές τραυματιών και συγκεκριμένα επικαλούμενη τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος  ανέφερε ότι «περισσότεροι από 3.400 ασθενείς έχουν παραπεμφθεί στο εξωτερικό μέσω της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων 2.198 τραυματιών και 1.215 χρόνια πασχόντων. Αλλά πολλοί άλλοι πρέπει να απομακρυνθούν».

Αναφέρεται στην «αδιανόητη κατάσταση κρίσης στα νοσοκομεία της Γάζας, καθώς άνθρωποι που φέρουν μεγάλα τραύματα παραμένουν χωρίς θεραπεία και το ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει χρόνιες ελλείψεις των πιο βασικών ιατρικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών γαζών και των υλικών για τα κατάγματα».

Κλείνοντας την ανακοίνωση επικαλείται το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ λέγοντας πως «Αυτό που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας είναι, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών από τις βομβαρδισμένες περιοχές, ενηλίκων και παιδιών».



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News