Τετάρτη 15 Μάιος 2024, 10:50
Πολιτική

Εύα Καϊλή: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την καθαίρεσε από αντιπρόεδρο μετά το Qatar Gate

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καθαίρεσης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (13.12.2022), όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων και ψήφισε υπέρ του να “ξηλωθεί” η Εύα Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου. 

Της ομόφωνης απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε προηγηθεί η πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων, που ήταν υπέρ της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή από την αντιπροεδρία.

Δεδομένης της κράτησής της και των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο διαφοράς, η απόφαση έμοιαζε μονόδρομος. 

Υπέρ της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή τάχθηκαν 625 ευρωβουλευτές, μόνο ένας κατά και δυο ήταν οι αποχές

Συνολικά, ψήφισαν 628 ευρωβουλευτές. 

«Δεδομένων των διενεργούμενων ερευνών, το ΕΚ αποφάσισε την καθαίρεση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή από τη θέση της μίας εκ των αντιπροέδρων. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τους εθνικούς φορείς επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές», τόνισε σε δήλωσή της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις κρατούμενοι για το σκάνδαλο Qatar Gate κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφορά. Κρατούνται με απόφαση του ανακριτή και αύριο (14.12.2022) θα κριθεί αν θα παραμείνουν κρατούμενοι έως τη δίκη τους ή όχι. 

Η ίδια η Εύα Καϊλή, μέσω του Έλληνα δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, δήλωσε αθώα και πως δεν έχει πάρει χρήματα από το Κατάρ για να ψηφίζει υπέρ του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 


πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News