Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024, 9:12
Auto-Moto

Αυτοκίνηση 2021 – ο κόσμος των χρωμάτων

Οι σύγχρονοι αγοραστές στρέφονται προς το μπλε και το κόκκινο, ωστόσο τα περισσότερα αυτοκίνητα εξακολουθούν να παράγονται σε λευκό, μαύρο, ασημί και γκρι χρώμα.

Το λευκό, το μαύρο, το γκρι και το ασημί παραμένουν τα δημοφιλέστερα χρώματα, από πλευράς επιλογών των αγοραστών. Όμως, όσο εμφανίζονται νέες αποχρώσεις, τα χρώματα αυτά αρχίζουν να υποχωρούν. Όπως προέβλεψαν οι σχετικές μελέτες πριν από χρόνια, το μπλε αρχίζει να κερδίζει έδαφος, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το κόκκινο. Παράλληλα, αν και οι αριθμοί είναι μικρότεροι, το πράσινο και το μπεζ έχουν αισθητή παρουσία. Τα χρώματα (εκτός από το λευκό, το μαύρο, το γκρι και το ασημί) σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική αποτελούν σήμερα πάνω από το 27% και εξακολουθούν να αυξάνονται. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το μπλε είναι η πιο δημοφιλής χρωματική πρόταση. Πλέον υπάρχουν σχεδόν 180 αποχρώσεις του συγκεκριμένου χρώματος, από το γαλάζιο των ουρανών μέχρι το σκούρο μπλε της νύχτας, ενώ παρουσιάζονται σε όλους τους τύπους αμαξώματος και τις κατηγορίες οχημάτων. Το κόκκινο βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ακολουθεί το μπλε, και ακολουθεί ένας μικρός αριθμός αποχρώσεων του πράσινου. Όσον αφορά στις επιλογές λευκό-μαύρο-γκρι-ασημί, το λευκό συνεχίζει να είναι το πιο δημοφιλές, αλλά το γκρι μειώνει την απόσταση. Σε αυτό υπάρχουν αρκετές επιλογές, με μια «παλέτα» 160 αποχρώσεων.

car colors

Παρά το γεγονός ότι το λευκό παραμένει το αγαπημένο χρώμα σε Ωκεανία και Ασία, άρχισε να υποχωρεί. Το μαύρο και το γκρι διατηρούν την αυξητική τάση της περιόδου 2017-2021. Το 79% των νέων αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν σε Ωκεανία και Ασία βάφτηκαν λευκά, μαύρα, γκρι και ασημί τη χρονιά που μας πέρασε. Το μπλε (η πιο δημοφιλής χρωματική πρόταση μετά το λευκό, το μαύρο, το γκρι και το ασημί) αυξάνεται, λαμβάνοντας και ένα μερίδιο από το κόκκινο. Το χρυσαφί και το καφέ και το χρυσαφί παρουσιάζονται σε ικανοποιητικούς αριθμούς, ενώ τα πράσινο, κίτρινο, μπεζ, βιολετί και πορτοκαλί καταλαμβάνουν περίπου 1% έκαστο.

car colors

Το μπλε μοιάζει να μετριάζεται στη Βόρεια Αμερική. Το μερίδιό του εμφάνισε μείωση κατά 4% σε σύγκριση με το 2020, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2017. Οι επιλογές λευκό-μαύρο-γκρι-ασημί παρουσίασαν αιφνίδια σημαντική άνοδο στα βόρεια της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, ενώ ελαττώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα. Ανάμεσα στις χρωματικές επιλογές, το κόκκινο είχε αύξηση της τάξης του 1%. Το κόκκινο και το μπλε αποτελούν στις ημέρες μας τις δημοφιλέστερες χρωματικές επιλογές (πέραν των λευκού-μαύρου-γκρι-ασημί).

car colors

Στη Νότια Αμερική καταγράφηκε αύξηση στη ζήτηση για το μπλε χρώμα. Αυξήθηκε κατά 3% την προηγούμενη χρονιά, αποσπώντας μερίδιο αγοράς από το κόκκινο. Ενώ οι αγοραστές αυτοκινήτων σε αυτήν την γεωγραφική περιοχή έχουν την τάση να είναι συντηρητικοί, ορισμένες νέες αποχρώσεις ξεκινούν να ελκύουν τους αγοραστές. Τελικά, η Νότια Αμερική μοιάζει να ακολουθεί τις νέες χρωματικές επιλογές, με αργότερους ρυθμούς από τα υπόλοιπα μέρη του πλανήτη. Πηγή: BASF Color Report 2021, www.basf.com


πηγή: 4troxoi.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News