Πέμπτη 4 Ιούλιος 2024, 11:58
Ελληνική Μουσική

«Αίμα»: Ο Βασίλης Σκουλάς τραγουδά Μίνω Μάτσα


Εκεί που ο έρωτας συναντά τη μοίρα, ο χωρισμός γίνεται τραγούδι και ο Βασίλης Σκουλάς τραγουδά τη μουσική του Μίνου Μάτσα.

Όπως ένας κεραυνός σκίζει το γαλάζιο του ουρανού, έτσι και το νέο τραγούδι «Αίμα» του Μίνου Μάτσα, που ερμηνεύει ο Βασίλης Σκουλάς, έρχεται να ταράξει τα συναισθήματά μας, αγγίζοντας με ακρίβεια και ευαισθησία τις πιο ευαίσθητες χορδές μας.

Μέσα από τους σπαρακτικούς στίχους της Σοφίας Καψούρου και την καθηλωτική φωνή του Βασίλη Σκουλά, ο Μίνως Μάτσας δημιουργεί ένα μουσικό ποίημα που αποτυπώνει με σπάνια μαεστρία την αιώνια πάλη του έρωτα με τον χωρισμό.

Πέρα από ένα απλό ερωτικό τραγούδι, το «Αίμα» είναι ένας ύμνος στην κρητική ψυχή, με όλες τις αντιθέσεις και τα δαιδαλώδη μονοπάτια της. Από την άγρια ομορφιά των κρητικών βουνών μέχρι την τρυφερότητα ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, το «Αίμα» υφαίνει ένα τραγούδι γεμάτο πάθος, πόνο και αστείρευτη δύναμη.

Από την πρώτη κιόλας νότα, το τραγούδι μας βυθίζει σε μία δίνη συναισθημάτων.

Ο χωρισμός, ως μοιραίο και αναπόφευκτο γεγονός, σφραγίζει την ύπαρξη του ερωτευμένου. Η λύρα, σαν φωνή θρήνου, μοιρολογεί τον χαμένο έρωτα, ενώ τα λόγια κόβουν σαν μαχαίρι στην ψυχή.

«Ο χωρισμός του έρωτα η μοίρα / Άκου πώς άρπαξε φωτιά η λύρα»

Κάθε στίχος μία πληγή, κάθε νότα μία κραυγή. Ο πόνος του χωρισμού γίνεται αβάσταχτος και αφήνει πίσω του συντρίμμια.

«Έλα και κόψε το νερό στα δύο / Δυο ίδια δάκρυα να ‘χουμε γι’ αντίο»

Η εικόνα του μοιρασμένου νερού συμβολίζει το τέλος της κοινής πορείας, την οριστική ρήξη. Τα δάκρυα, κοινά και πικρά, γίνονται η μόνη γλώσσα επικοινωνίας σε ένα ερημωμένο τοπίο.

Σαν φάντασμα που στοιχειώνει, ο έρωτας αφήνει τα σημάδια του ακόμη και μετά το τέλος του. Το «Αίμα» γίνεται σύμβολο του πάθους που άφησε ανεξίτηλα ίχνη, μία πληγή που αιμορραγεί ακόμα.

«Αίμα μυρίζει το φιλί, με ποιον να ήσουν / Όπως σ’ αγάπησα εγώ μη σ’ αγαπήσουν»

Η ζήλια σιγοκαίει στην ψυχή του ερωτευμένου. Η ανάμνηση των αγγιγμάτων και των φιλιών, ξυπνά φλόγες πόνου και οργής.

Η απαίτηση «μη σ’ αγαπήσουν» φανερώνει την αδυναμία αποδοχής της νέας πραγματικότητας, την άρνηση του πρωταγωνιστή του τραγουδιού να προχωρήσει η ζωή χωρίς τον χαμένο έρωτα.

Παρά το βαρύ φορτίο συναισθημάτων, το «Αίμα» δεν είναι ένα τραγούδι παράδοσης. Ο ερωτευμένος, παρά τον πόνο του, δεν λυγίζει. Στέκεται όρθιος, έτοιμος να αντιμετωπίσει το μοιραίο.

«Ό,τι φοβάσαι αυτό σου ξημερώνει / Σε αγριεύει αυτό που σ’ ημερώνει / Απ’ το σταυρό Θεός δε θα κατέβεις / Κι ας είδες το καλό μην το πιστεύεις»

Η μοίρα μπορεί να φέρει καταιγίδες, αλλά ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να τις αντέξει. Αυτή η άγρια ομορφιά της κρητικής ψυχής, η περηφάνια και η αποφασιστικότητα, αποτυπώνονται μοναδικά στο τραγούδι.

Ο ερωτευμένος δεν περιμένει τη σωτηρία, ούτε προσποιείται την ευτυχία. Κοιτάζει κατάματα την πραγματικότητα και συνεχίζει τον δρόμο του, κουβαλώντας τα σημάδια του έρωτα σαν παράσημα τιμής.

Το «Αίμα» είναι ένα ταξίδι στην καρδιά της Κρήτης, με όλο της το πάθος, τη μελαγχολία και τη δύναμη, αγγίζοντας την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Είναι ένα τραγούδι που θα σας ταξιδέψει στην Κρήτη, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και συναισθηματικά. Αφήστε τους ήχους να σας καθοδηγήσουν, να σας αποκαλύψουν τα μυστικά της ψυχής, να σας κάνουν κοινωνούς ενός αιώνιου τραγουδιού για τον έρωτα και την απώλεια.

Το νέο τραγούδι «Αίμα» του Μίνου Μάτσα, με την ερμηνεία του Βασίλη Σκουλά, κυκλοφορεί από τη Minos EMI, a Universal Music Company.

Μίνως Μάτσας, Βασίλης Σκουλάς, Σοφία Καψούρου – Αίμα (Official Audio Release)





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News