Κυριακή 28 Απρίλιος 2024, 7:23
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Αχαΐα: Η κακοκαιρία φέρνει ελλείψεις στα προϊόντα και αυτές ανατιμήσεις

Πάνω από 180 αιτήσεις για αποζημίωση έχουν γίνει στον ΕΛΓΑ από τους αγρότες και τους παραγωγούς της Αχαΐας είδαν κατά το διάστημα της κακοκαιρίας «Ελπίδας» να καταστρέφεται ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργειών τους.

Σύμφωνα με τις αναγγελίες που φτάνουν στα γραφεία του ΕΛΓΑ οι ζημιές από την κακοκαιρία και τον παγετό που σημειώθηκε το περασμένο διάστημα είναι μεγάλες, κυρίως σε κηπευτικά, σε πατάτες, σε εσπεριδοειδή και σε ελιές.

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν αναμένεται να δημιουργήσουν ελλείψεις στα παραπάνω αγροτικά προϊόντα και κυρίως στα χειμερινά κηπευτικά, όπως είναι το μαρούλι, το μπρόκολο, το κρεμμύδι, το σκόρδο κτλ.

Οι ελλείψεις αυτές, με βάση τις εκτιμήσεις των παραγωγών και των αγροτών, είναι αρκετά πιθανό να φέρουν και νέες ανατιμήσεις, με τις τιμές να ανεβαίνουν προς τα πάνω και να δημιουργούν ένα ακόμα επιπλέον βάρος στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Οι ανατιμήσεις αυτές μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 30% και έτσι θα προστεθούν στο ήδη υπαρκτό κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά, αλλά και τα νοικοκυριά, μειώνοντας σημαντικά την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού και στην τελική τις αγορές του.

Ήδη η πτώση της κίνησης στις λαϊκές αγορές που γίνονται σε καθημερινή βάση σε διάφορες περιοχές της Πάτρας είναι μεγάλη και λόγω των συνθηκών που υπάρχουν εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της ακρίβειας που έχει μπει στην ζωή μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελλείψεις εξαιτίας της κακοκαιρίας θα προκαλέσουν επιπλέον  και αύξηση στις εισαγωγές προϊόντων τα οποία επίσης αναμένεται να έρθουν με υψηλές τιμές λόγω του μεταφορικού κόστους και της εκτόξευσης της ενέργειας στα ύψη.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής θα είναι αυτός που θα κληθεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα. Το θετικό για τους αγρότες και τους παραγωγούς είναι πως πλέον οι αναγγελίες πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και οι διαδικασίες για την απόδοση των αποζημιώσεων είναι ταχύτατες.


πηγή: patrasevents.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News