Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024, 15:52
Culture

Πρωτοπόροι του Κινηματογράφου στο 12ο ΦΠΚΑ στην Ταινιοθήκη τον Μάιο

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει στις αίθουσες της Ταινιοθήκης από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου φιλοδοξώντας να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο, χθες και σήμερα.

Το 12ο ΦΠΚΑ θα είναι υβριδικό, καθώς θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στις δύο χειμερινές αίθουσες της Ταινιοθήκης και στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ επιλεγμένα προγράμματα του θα παρουσιαστούν και online στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr.

Μια πρώτη γεύση από τα αφιερώματα του φετινού πλούσιου προγράμματος που πλαισιώνουν το καθιερωμένο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (με ταινίες από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ) αλλά και την ενότητα «Αποκατεστημένες και υπέροχες» δίνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Κομνηνού.

Αναφέρεται στο αφιέρωμα που επιφυλάσσει το Φεστιβάλ στον τιμημένο με Όσκαρ Τζορτζ Στίβενς (Μια θέση στον ήλιο, Ο Γίγας ), τον πρώτο σκηνοθέτη που έδωσε επίσης μια έγχρωμη άποψη της ιστορικής απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στην Νορμανδία και, μεταξύ άλλων, συγκλονιστικές εικόνες από την απελευθέρωση των κρατουμένων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου, τον Απρίλιο του 1945.

Ακόμα, το φεστιβάλ περιλαμβάνει το αφιέρωμα στον πολυσχιδή Γιόνας Μέκας (1922-2019) από τη Λιθουανία, ο οποίος πειραματιζόταν διαρκώς με τα νέα μέσα και τις σύγχρονες τεχνολογίες και θεωρείται ο νονός του αμερικανικού αβάν-γκαρντ κινηματογράφου. Ο Μέκας υπηρέτησε τον ανεξάρτητο πειραματικό κινηματογράφο από όλα τα πόστα (υπήρξε σκηνοθέτης, φωτογράφος, μοντέρ, ηθοποιός αλλά και ποιητής και συγγραφέας), ενώ ήταν ο διευθυντής του Anthology Film Archives, ενός από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά αρχεία του κόσμου, με σημαντική δράση στην διάσωση και προβολή της φιλμικής κληρονομιάς.

Στο φεστιβάλ θα παραβρεθεί η σημαντική Γαλλίδα κινηματογραφίστρια Μπαμπέτ Μανγκόλτ, για να παρουσιάσει στο κοινό μια επιλογή από το πολυδιάστατο καλλιτεχνικό της έργο. Φωτογράφος καλλιτέχνις και σκηνοθέτρια, η Μπαμπέτ Μανγκόλτ ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ από το 1970. Ξεκίνησε ως διευθύντρια φωτογραφίας σε πειραματικά φιλμ, με πιο γνωστά αυτά της Σαντάλ Ακερμάν (Ζαν Ντιλμάν) και της Ιβόν Ράινερ (Ζωές των περφόρμερς). Σκηνοθέτησε επίσης σημαντικά πειραματικά ντοκιμαντέρ για την πρωτοποριακή καλλιτεχνική σκηνή του σύγχρονου χορού, της περφόρμανς και του θεάτρου της Νέας Υόρκης, για την ίδια την πράξη του κοιτάγματος στην κινηματογραφική δημιουργία και για το αμερικανικό τοπίο.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο (1935-2012), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τον αιφνίδιο θάνατο του στα γυρίσματα της ταινίας του «Η άλλη θάλασσα». «Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μερικά από τα αριστουργήματα του ποιητή των εικόνων στη μεγάλη οθόνη -ακριβώς όπως αρμόζει στο μεγάλο έργο του» επισημαίνει η Μαρία Κομνηνού.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


πηγή: in.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News