Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 11:43
Τεχνολογία

Έλον Μασκ: Γιατί διέκοψε την λειτουργία λογαριασμών στο «Χ»

Όταν ο Έλον Μασκ αγόρασε το Twitter, υποσχέθηκε ότι θα το μετατρέψει σε προπύργιο της ελευθερίας του λόγου. Ωστόσο, μια νέα «έκθεση διαφάνειας» από την πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter) μπορεί να εκπλήξει όσους είχαν ενθουσιαστεί με τα λόγια του.

Πριν από την εξαγορά, το Twitter δημοσίευε δύο φορές το χρόνο εκθέσεις διαφάνειας που περιλάμβαναν λεπτομερή στατιστικά για αιτήματα δεδομένων, ειδοποιήσεις πνευματικών δικαιωμάτων, αναφορές χρηστών και αναστολές λογαριασμών. Αυτές οι εκθέσεις ήταν συνήθως εκτενείς, με περισσότερες από 50 σελίδες.

Τρία χρόνια μετά την εξαγορά από τον Μασκ και την μετονομασία της πλατφόρμας σε «Χ», δημοσιεύθηκε επιτέλους μια νέα έκθεση διαφάνειας με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, το «Χ» ανέστειλε 5,3 εκατομμύρια λογαριασμούς, τέσσερις φορές περισσότερους από ό,τι το Twitter σε παρόμοιες περιόδους στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το Twitter είχε αναστείλει 873.000 λογαριασμούς στο τελευταίο εξάμηνο του 2019 και περίπου 1,3 εκατομμύρια στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Οι πρόσφατες αναστολές αφορούσαν θέματα όπως η ασφάλεια των παιδιών, η κακοποίηση και η παραπλανητική ταυτότητα.

Παρά την επιστροφή ορισμένων γνωστών λογαριασμών που είχαν προηγουμένως ανασταλεί, όπως του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μασκ έχει επιβάλει νέες αναστολές, όπως εκείνη του λογαριασμού ενός φοιτητή που παρακολουθούσε τις πτήσεις του ιδιωτικού του τζετ και πρόσφατα του δημοσιογράφου Κεν Κλιπενστάιν, επειδή δημοσίευσε ευαίσθητες πληροφορίες για έναν πολιτικό υποψήφιο.

Παρόλο που ο Μασκ έχει δηλώσει υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, έχει υποκύψει επανειλημμένα σε κυβερνητικές πιέσεις να επιβλέπει την πλατφόρμα. Έχει συμφωνήσει να καταργήσει λογαριασμούς στην Τουρκία, την Ινδία και τη Βραζιλία μετά από πιέσεις και κυρώσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού του Twitter που διαχειριζόταν θέματα ελέγχου περιεχομένου απολύθηκε μετά την εξαγορά, και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το «Χ» θεωρείται η λιγότερο αξιόπιστη τεχνολογική εταιρεία.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News