Εάν νομίζετε πως έχετε μπλε μάτια, ξανασκεφτείτε το!
Σπάνια, μαγευτικά, διαπεραστικά. Τα μπλε μάτια χωρίς αμφιβολία σαγηνεύουν και μαγνητίζουν.
Εάν σας λέγαμε όμως πως αυτό που βλέπετε δεν είναι μπλε χρώμα, ούτε γαλάζιο, ούτε τιρκουάζ, πόσο εξαπατημένοι θα νιώθατε;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα τέχνασμα της φύσης.
Όλα έχουν να κάνουν με τη μελανίνη
«Το μπλε χρώμα των ματιών καθορίζεται από τη μελανίνη και η μελανίνη είναι στην πραγματικότητα καφέ από τη φύση», εξηγούν.
«Το χρώμα των ματιών μας εξαρτάται από το πόση μελανίνη υπάρχει στην ίριδα. Τα καστανά μάτια έχουν την υψηλότερη ποσότητα μελανίνης στην ίριδα, ενώ τα μπλε μάτια έχουν τη λιγότερη», συμπληρώνουν.
Οι ειδικοί γράφουν στο All About Vision πως «δεν υπάρχει μπλε χρωστική ουσία στο μάτι. Η καφέ μελανίνη είναι η μόνη χρωστική ουσία που υπάρχει».
«Τα μάτια φαίνονται να έχουν αυτά τα χρώματα μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο το φως προσπίπτει στα στρώματα της ίριδας και αντανακλάται προς τον θεατή», σημειώνουν.
Τι γίνεται με τα γονίδια;
Και ενώ τα γονίδια παίζουν μεγάλο ρόλο στο χρώμα που θα έχουν τα μάτια σας, αυτό δεν αρκεί.
«Οι γενετιστές γνωρίζουν τώρα ότι έως και 16 διαφορετικά γονίδια επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό το χρώμα των ματιών», αναφέρουν οι ειδικοί.
«Εκτός από τη γενετική, η ανατομική δομή της ίριδας μπορεί επίσης να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό το χρώμα των ματιών», προσθέτουν.
Αυτό λοιπόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι γαλανομάτηδες γονείς θα έχουν το ίδιο χρώμα ματιών με τα παιδιά τους. Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί. Και αν όντως γέννησαν παιδιά με μπλε μάτια, αυτό δεν είναι απαραίτητα το τέλος της ιστορίας.
Η ίριδα ενός μωρού δεν περιέχει πολλή μελανίνη όταν γεννιέται. Έτσι μεγαλώνοντας, θα αναπτυχθεί περισσότερη μελανίνη και το χρώμα των ματιών τους μπορεί να αλλάξει.
«Το εύρος του χρόνου κατά τον οποίο ένα μωρό θα αναπτύξει το «αληθινό» χρώμα των ματιών του ποικίλλει, αλλά συνήθως συμβαίνει μεταξύ έξι και εννέα μηνών», δήλωσε η Emily M. Zepeda, MD, κλινική επίκουρη καθηγήτρια και παιδοφθαλμίατρος στο τμήμα οφθαλμολογίας του Dean McGee Eye Institute/University of Oklahoma.