Πόση «πληροφορία» λάβατε σήμερα από το Διαδίκτυο;
Όταν φανταζόμαστε το Διαδίκτυο, το σκεφτόμαστε συχνά σαν κάτι άυλο που υπάρχει σε ένα αόρατο μέρος. Ωστόσο, ένας επιστήμονας κατάφερε να υπολογίσει το βάρος του.
Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να σκεφτούμε το Διαδίκτυο όταν προσπαθούμε να προσδιορίσουμε το βάρος του. Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι η υποδομή που το υποστηρίζει. Για παράδειγμα, οι φωτογραφίες που αποθηκεύετε στο Cloud δεν αιωρούνται στον αέρα, αλλά είναι αποθηκευμένες σε φυσικούς servers, πιθανόν κλειδωμένους σε αποθήκες.
Σύμφωνα με τον Russell Seitz, το Διαδίκτυο ζυγίζει περίπου όσο μία φράουλα, κάτι που φαίνεται παράδοξο αν σκεφτούμε την απεριόριστη πληροφορία που μεταφέρει. Ο Seitz αποκάλυψε ότι περίπου 50 γραμμάρια ηλεκτρονίων σε κίνηση συνθέτουν το Διαδίκτυο.
Παρά τη φευγαλέα φύση του Διαδικτύου, αυτό έχει πράγματι κάποια φυσική μάζα, αν και πολύ μικρή, και οφείλεται στα ηλεκτρόνια που κινούνται για να διατηρηθεί η λειτουργία του. Ο Seitz υπολόγισε πόσα ηλεκτρόνια απαιτούνται για να διατηρηθεί το Διαδίκτυο, καταλήγοντας στο ότι περίπου 50 γραμμάρια ηλεκτρονίων είναι απαραίτητα για τη συνεχή λειτουργία του δικτύου.
Αν σας φαίνονται πολλά ή λίγα αυτά τα 50 γραμμάρια, εξαρτάται από το πώς το σκέφτεστε. Για παράδειγμα, λίγα αμύγδαλα φτάνουν τα 50 γραμμάρια, αλλά για ρύζι χρειάζονται πολλοί κόκκοι. Ο λόγος είναι ότι τα ηλεκτρόνια είναι απίστευτα ελαφριά, με μάζα 9,1×10⁻³¹ χιλιόγραμμα.
Το 2011, ο καθηγητής John D. Kubiatowicz επιβεβαίωσε πως η πληροφορία έχει πραγματικά μάζα.