Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024, 19:46
Flashback

Το άγνωστο συγκρότημα που έκανε metal μουσική πριν από τους Black Sabbath

Το άγνωστο συγκρότημα που προέβλεψε το μέλλον της μουσικής και την εμφάνιση της metal.

Όταν δούλευε σε ένα εργοστάσιο χάλυβα ο Tony Iommi, ο κιθαρίστας των Black Sabbath, είχε ένα ατύχημα που του έκοψε εντελώς τις άκρες των δακτύλων του.

Αναγκάστηκε να φτιάξει νέες άκρες από πλαστικό για να συνεχίσει να παίζει κιθάρα και να χαμηλώσει το κούρδισμα των χορδών για να μπορεί να τις λυγίζει όταν παίζει.

Πολλοί θεωρούν αυτό το περιστατικό ως την απαρχή του heavy metal, αλλά υπήρχε ένα συγκρότημα που έκανε metal μουσική πολύ πριν ο Tony Iommi χάσει τις άκρες των δακτύλων του.

Τη δεκαετία του 1960, ένα συγκρότημα με το όνομα The Boss Blues έπαιζε pop μουσική με μπλουζ στοιχεία και τράβηξε την προσοχή μιας δισκογραφικής εταιρείας.

Καθώς οι Beatles ανέβαιναν στα charts και η pop μουσική γινόταν όλο και πιο εμπορική, η δισκογραφική εταιρεία ήθελε οι The Boss Blues να ακολουθήσουν την ίδια πορεία. Ωστόσο, το συγκρότημα αντιστάθηκε, ιδιαίτερα ο παραγωγός τους, Brian Elliot, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει πιο πειραματική μουσική.

Βλέποντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα, η δισκογραφική απέλυσε τον Elliot, αλλά αντί να συνεχίσουν τη μουσική χωρίς αυτόν, οι The Boss Blues αποφάσισαν να λύσουν το συμβολαίου του και να ακολουθήσουν πλήρως στο όραμα του Brian Elliot.

Ποιο ήταν το όραμά του; Απλό: να δημιουργήσει ένα άλμπουμ που θα υπερβαίνει όλες τις διαστάσεις του χρόνου και του χώρου. Ο Brian Elliot, ο Austin Grasmere και ο Salvador Salgado αφιερώθηκαν στη δουλειά και έτσι γεννήθηκε ένα νέο συγκρότημα με το όνομα Cro-Magnon.

Η υπέρβαση του χρόνου στη μουσική δεν σήμαινε απλώς τη δημιουργία μιας μουσικής που θα ακουγόταν φουτουριστικής. Σήμαινε πραγματικά την ανάλυση των μοτίβων της pop μουσικής και το πώς αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ήχο στο μέλλον.

Για παράδειγμα, το συγκρότημα παρατήρησε ότι τη δεκαετία του ’50, το rock and roll είχε καθιερωθεί και ο Elvis Presley ήταν διάσημος για την εκκεντρικότητά του στη σκηνή. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του ’60, καλλιτέχνες όπως ο Jimi Hendrix και οι The Who κατέστρεφαν καλλιτεχνικά τα όργανά τους.

Κατά τη διάρκεια και των δύο περιόδων, σημειώθηκαν πρόοδοι στην παραγωγή μουσικής, έτσι τα μηχανήματα εμπλέκονταν όλο και περισσότερο στην ηχογράφηση μουσικής. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η pop μουσική έγινε λιγότερο «ανθρώπινη», και κάθε ψυχή που θα μπορούσε να υπάρχει σε ένα τραγούδι, δεν υπήρχε πλέον.

Πώς εκφράστηκαν αυτές οι παρατηρήσεις στο μέλλον;

Λοιπόν, οι Cro-Magnon πίστευαν ότι θα υπήρχε μία μουσική επανάσταση. Οι άνθρωποι θα επέστρεφαν στους φυσικούς ήχους αντί για τους ήχους που προέρχονται από όργανα, και στη διαδικασία αυτή, θα απομακρύνονταν από τις τεχνολογικές προόδους που περιέβαλλαν τη μουσική.

Το συγκρότημα πίστευε επίσης ότι η ανθρώπινη φυλή θα γινόταν πιο πρωτόγονη, καθώς προέβλεπαν ένα καταστροφικό γεγονός που θα επέστρεφε την ανθρωπότητα στην εποχή των σπηλαίων.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα άλμπουμ με τίτλο «Orgasm», το οποίο αποτελεί μία από τις πιο παράξενες ακουστικές εμπειρίες που θα συναντήσετε.

Είναι περισσότερο ένα άλμπουμ περιβαλλοντικού θορύβου παρά οτιδήποτε άλλο, καθώς τυχαίοι άνθρωποι που έφεραν από τον δρόμο καλούνται να μιλήσουν πάνω από τη μαγνητοταινία. Υπάρχει ο ήχος ενός ραδιοφώνου και τηλεόρασης που αλλάζει σταθμούς, συνεχές γέλια, κραυγές και μία παρανοϊκή ρυθμική απαγγελία.

Το άλμπουμ έχει ρυθμό και μελωδία, αλλά είναι ακανόνιστο και δύσκολο να το ακολουθήσετε.

Ένα κομμάτι που ξεχωρίζει, όμως, και έχει πραγματικές μουσικές ιδιότητες είναι το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ, το «Caledonia».

Το τραγούδι χρησιμοποιεί τους πρωτόγονους ήχους που ονειρευόταν το συγκρότημα, συνδυασμένους με φουτουριστικούς τηλεοπτικούς θορύβους, όργανα και βαρύ ρυθμό, για να δημιουργήσει κάτι συγκρίσιμο με το metal χρόνια πριν οι Black Sabbath κάνουν το ντεμπούτο τους.

Με αυτή την έννοια, οι Cro-Magnon προέβλεψαν το μέλλον της μουσικής, δεδομένου του πόσο μεγάλο έχει γίνει το metal, αλλά οι λόγοι για τους οποίους έφτασαν σε αυτόν τον ήχο ήταν ελαφρώς λάθος. Παρ’ όλα αυτά, είναι αρκετά αξιοσημείωτο.

Το «Caledonia» ακούγεται σαν κάτι που θα άκουγες από ένα συγκρότημα στο Download Festival σήμερα, και ακόμα κι έτσι, θα φαινόταν ελαφρώς μπροστά από την εποχή του. Ίσως είναι αλήθεια ότι οι Cro-Magnon, προσπαθώντας να προβλέψουν το μέλλον της μουσικής, πήγαν πολύ μπροστά, και εμείς ακόμα προσπαθούμε να τους φτάσουμε.

Παρόλα αυτά, το «Orgasm», ή όπως είναι πλέον γνωστό στις πλατφόρμες streaming, «Cave Rock», είναι ένα από τα πιο πειραματικά, συναρπαστικά και ατμοσφαιρικά άλμπουμ που υπάρχουν.

Είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς αν είναι καλό ή όχι, δεδομένου ότι απέχει πολύ από τις συνηθισμένες μας ακουστικές εμπειρίες, αλλά έχει ένα αποτέλεσμα που κανένα άλμπουμ δεν έχει καταφέρει να επιτύχει πριν ή μετά, αψηφώντας πραγματικά κάθε διάσταση του χρόνου στην ύπαρξή του.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News