Ένα χελωνάκι στη Φολέγανδρο, από την υπερβολική ζέστη δεν τα κατάφερε όπως τα υπόλοιπα, αλλά είχε φύλακα άγγελο έναν λιμενικό που είχε μεταβεί στο σημείο.
Ο λιμενικός έκανε κυριολεκτικά ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) στο νεογέννητο αμφίβιο, το πλασματάκι επανήλθε στη ζωή, και βρήκε ξανά τον δρόμο του προς τη θάλασσα.
Οι αρμόδιες αρχές, μόλις ενημερώθηκαν ότι γεννήθηκαν 23 χελωνάκια στην εν λόγω παραλία, κινητοποιήθηκαν άμεσα
Ο Δημήτρης Αυγερινός, ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος ο οποίος έσωσε το ζωάκι, περιγράφει στην εκπομπή Live News του MEGA τη στιγμή της διάσωσης.
«Δεν το μετάνιωσα, χάρηκα πάρα πολύ. Άνοιξα το χώρο, είχε μεγάλο τοίχωμα ώστε να κατευθυνθούν τα χελωνάκια στη παραλία», δήλωσε. Οι αρμόδιες αρχές, μόλις ενημερώθηκαν ότι γεννήθηκαν 23 χελωνάκια στη συγκεκριμένη παραλία, κινητοποιήθηκαν άμεσα.
Τι λένε οι ειδικοί
Από τα συνολικά 23 χελωνάκια, μόνον ένα δεν κατάφερε να επιβιώσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, σε παρόμοιες περιπτώσεις ο άνθρωπος δεν πρέπει να παρεμβαίνει.
Όσοι ήταν παρόντες της διάσωσης της μικρής θαλάσσιας χελώνας, πάντως, είναι πανευτυχείς και δεν μετανιώνουν ούτε στιγμή που τη βοήθησαν.
Από τα 7 είδη στον κόσμο, μόνο 3 απαντώνται τακτικά στη Μεσόγειο (Caretta caretta, Chelonia mydas και Dermochelys coriacea). Από αυτά τα 3 είδη μόνο η Καρέττα ωοτοκεί στην Ελλάδα. Οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας είναι στη Ζάκυνθο (Κόλπος του Λαγανά), Πελοπόννησο (Κόλπος Κυπαρισσίας και Κόλπος Λακωνικού, περιοχή Κορώνης) και την Κρήτη (Ρέθυμνο, Κόλποι Χανίων και Μεσσαράς).
Οι παραλίες της Ζακύνθου έχουν μια ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα φωλιών. Η πυκνότητα σε μια παραλία (Σεκάνια) μπορεί να φθάσει περίπου 1.500 φωλιές ανά χιλιόμετρο και είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Το καβούκι της Καρέττα έχει σχήμα καρδιάς με 5 ζεύγη πλευρικών πλακών. Το χρώμα του καβουκιού είναι καφέ-πράσινο. Το πλάστρον είναι αχνό κίτρινο.
Χελώνες που έχουν μαρκαριστεί στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σε μια ευρεία περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ακόμη σε αποστάσεις 1.500 χλμ. σε Ιταλικά, Τυνησιακά, Λιβυκά ύδατα, κάτι που υποδεικνύει σκόπιμη και όχι τυχαία μετακίνηση.
Οι περισσότερες παρατηρήσεις είναι από τον Κόλπο του Γκαμπές στην Τυνησία και από το Βόρειο τμήμα της Αδριατικής Θάλασσας, γεγονός που σημαίνει ότι αυτοί οι κόλποι είναι περιοχές διαχείμασης χελωνών που ωοτοκούν στην Ελλάδα. Οι σοβαρότερες απειλές για τις Καρέττα στη Μεσόγειο είναι η τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας και η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία.