Τρίτη 18 Ιούνιος 2024, 15:34
Πολιτική

Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις παρακολουθήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πρώτος τον λόγο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων και η σύγκρουση ιδιαίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να είναι σκληρή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. 

Το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η συζήτηση γίνεται ταχύτερα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις για να καλυφθούν τα κενά. Ζήτησε η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητηθούν συγκλίσεις όπως πρέπει στο επίπεδο αυτό. 

Όταν πληροφορήθηκα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Ζήτησα παραιτήσεις και να έρθει η υπόθεση στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή.

Κατέθεσα επίσης 4 τομές αλλαγών για να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών. Καμία πρωτοβουλία, είπε δεν πρέπει να εμποδίσει το έργο της και να βαλτώσει την δράση της. 

Η ΕΥΠ συμβάλλει στους καθημερινούς αμυντικούς μας χειρισμούς και εξιχνιάζονται εγκλήματα. Σημειώνει νίκες στον χώρο της τρομοκρατίας αποτρέποντας επιθέσεις σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον εθνικό βραχίονα του κράτους. Δεν πρέπει να παραλύσει ούτε μια στιγμή γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο, τόνισε. «Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μειώσει το εθνικό έργο της ΕΥΠ».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως που κυκλοφορούν στην αγορά και παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάρτηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου και είπε ότι «θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

Για τις νόμιμες επισυνδέσεις είπε ότι εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά όπως όριζε η διάταξη που ψηφίστηκε από εσάς. Η διαφορά ήταν ότι αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει άλλα φίλτρα στην συγκεκριμένη υπόθεση, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θύμισε ότι μπήκε άλλο ένα φίλτρο με την προσθήκη δεύτερου εισαγγελέα. «Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών κινούνται από το απόρρητο και εκεί οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους και τα στελέχη τους δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια», τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή κάλεσε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά «καθώς γνωρίζετε ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε αναφερόμενος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την έρευνα που κάνει ότι πρόκειται για έναν ακέραιο δικαστικό ο οποίος δεν πρέπει να στοχοποιείται.

«Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια», είπε αναφερόμενος στη νομιμότητα της επισύνδεσης.  

«Δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα αρχεία μιας μυστικής υπηρεσίας όπως κάνατε με την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Εμφανίζεστε ως προστάτες των θεσμών που εσείς πριονίζετε με τις δικές σας συμπεριφορές», είπε ακόμα.

Τόνισε ακόμα ότι τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με βάση την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία και έχει την δύναμη να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις της με διαρθρωτικές τομές. 

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρόκειται να φέρει στην λειτουργία της ΕΥΠ λέγοντας:

Θα ληφθούν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας και ειδικά για τα δημόσια πρόσωπα και επικοινωνία με τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα. Πλέον είναι υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ. Ο νέος διοικητής υπέστη την βάσανο της ακρόασης άσχετα αν προσπαθήσατε να καταπατήσετε κάθε έννοια μυστικότητας αυτής της ακρόασης.

Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ μέσω πιο σταθερής εποπτείας του κοινοβουλίου.

Αναβάθμιση του ρόλου του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου της ασφάλειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης της ΕΥΠ.

Αναφερόμενος στον κ. Δεμίρη είπε ότι η τοποθέτηση ενός έμπειρου διπλωμάτη στην θέση αυτή είναι μια ισχυρή εγγύηση. Θα χρειαστεί στήριξη αλλά και την αξιοποίηση πρακτικών από ανάλογες δομές άλλων κρατών και τις προτάσεις των κομμάτων από την εξεταστική επιτροπή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Επίθεση σε Τσίπρα 

«Δεν εκπλήσσομαι από την στάση του κ. Τσίπρα. Σε κάθε εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι. Απέναντι στην πανδημία, στο μεταναστευτικό και την θωράκιση των συνόρων, στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, στα γενναία μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακης κρίσης και τώρα απέναντι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Όπως και τώρα η ζωή κ. Τσίπρα θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας. Φυσικά και έγινε λάθος αλλά μόλις το έμαθα τόλμησα να διαχωρίσω την θέση μου από πρακτικές άλλων εποχών κι εσείς σηκώνετε το δάχτυλο έχοντας δυι υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού 

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News