Τρίτη 2 Ιούλιος 2024, 8:36
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Τριταία: Ανυπολόγιστες ζημιές, χαμένες περιουσίες, 5 πρόεδροι κοινοτήτων του Ερυμάνθου κάνουν «λογαριασμό»


Ο Ερύμανθος ντύθηκε στα μαύρα. Κυριολεκτικά! Σπίτια, στάβλοι, αποθήκες, ζωοτροφές, καλλιέργειες, ελαιόδεντρα έγιναν κάρβουνο από την αλλόκοτη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής και έκαψε στο διάβα της σχεδόν τα πάντα… Δεν κάηκαν άνθρωποι, αλλά κάηκαν κάμποσα ζωντανά (κυρίως αμνοερίφια).

Και το χειρότερο: κάηκαν περιουσίες. Αποτεφρώθηκαν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δάσους και καλλιεργειών, ελαιώνες και αμπέλια. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν μέσα σε λίγη ώρα τα πάντα…

Η «Π» μίλησε χθες με τους προέδρους των 5 Κοινοτήτων του Δήμου Ερυμάνθου, οι οποίες δέχθηκαν ολομέτωπα την επέλαση της πυρκαγιάς!

Εζησαν κι αυτοί, μαζί με τους συγχωριανούς τους, αληθινή κόλαση. Μίλησαν για αλλόκοτα επιθετική πυρκαγιά, έκαναν μια αποτίμηση των καταστροφών και συμφώνησαν, οι περισσότεροι, ότι τα εναέρια μέσα σηκώθηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, κάτι που απέβη μοιραίο…

* Σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προκύπτει ότι:

Η εκτιμώμενη συνολική έκταση που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά ανέρχεται σε περισσότερα από 35.000 στρέμματα.
Περισσότερα από 30.000 στρέμματα επηρεάστηκαν μέσα σε 12 ώρες, από την ώρα εκδήλωση της πυρκαγιάς (21.06, 15:00) έως και τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας (21.06, 23:59).

Στο παραπάνω χρονικό διάστημα, ο εκτιμώμενος μέσος ρυθμός εξάπλωσης της πυρκαγιάς εκτιμάται μεγαλύτερος των 2.500 στρέμματα ανά ώρα.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, η εκτιμώμενη μέση ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς εκτιμάται σε 1 km ανά ώρα (ή 16 m ανά λεπτό).

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ (Κοινότητα Κάλφα): «Κρανίου τόπος το χωριό»

Νίκος Μπαντούνας Κάλφα

Νίκος Μπαντούνας

«Το χωριό μας καταστράφηκε. Είναι κρανίου τόπος εδώ. Μας διέλυσε η φωτιά. Κάηκαν ολοσχερώς 6 κυρίως οικίες, 3 μέσα στο χωριό, 2 στα Μασουρέικα και μία στα Πανταζέικα. Κάηκαν 15 στάβλοι-κτηνοτροφικές μονάδες και από καλλιέργειες δεν έμεινε τίποτα.

Καταστράφηκαν όλα. Μόνο ανθρώπινα θύματα δεν είχαμε… Ακόμα, καταστράφηκε τελείως το δίκτυο στο ρεύμα. Ευτυχώς, μας έφεραν από τον ΔΕΔΔΗΕ μια γεννήτρια, που εξυπηρετεί προσωρινά το χωριό, αλλά όχι και τους οικισμούς πιο μακριά απ’ το χωριό.

Αξίζουν πολλά μπράβο στους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν. Και με το νερό σοβαρά προβλήματα. Ο,τι μπορούν κάνουν στον Δήμο.

Αυτό το πράγμα δεν το ‘χω ξαναδεί. Ηταν μια εφιαλτική φωτιά. Ενας πραγματικός ανεμοστρόβιλος, τυφώνας, με σκόνη και φωτιά που τα σάρωσε όλα. Δεν ήταν μια συνηθισμένη μεγάλη φωτιά.

Κι όμως, αν είχαν σηκωθεί έγκαιρα τα εναέρια μέσα, θα είχε γλυτώσει το χωριό μας και τα άλλα. Αργησαν πάρα πολύ. Οταν σηκώθηκαν, είχε γίνει η ζημιά. Οι εναέριες δυνάμεις δεν γινόταν να κάνουν τίποτα καλύτερο, ήταν αδύνατον…».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΤΟΥΚΑΣ (Κοινότητα Μάνεσι): «Θα ‘χε καεί το χωριό»!

Ανδρέας Μαντούκας, Μάνεσι

Ανδρέας Μαντούκας

«Στο Μαστραντώνη έγινε η καταστροφή, όπου μένουν 50-60 οικογένειες. Κάηκαν τρία σπίτια ολοσχερώς, όπως και το παλιό δημοτικό σχολείο στο χωριό. Ακόμα, κάηκαν 10 στάβλοι με τις ζωοτροφές, μερικά ζώα και πολλές καλλιέργειες, ελαιόδεντρα.

Ευτυχώς που ήμασταν εκεί σχεδόν όλοι όταν ξέσπασε η φωτιά. Απομακρύναμε ηλικιωμένους και παιδιά και οι υπόλοιποι δώσαμε μάχη. Χωρίς υπερβολή, αν δεν ήμασταν εκεί, θα είχε καεί όλο το χωριό, γιατί είναι μέσα στο δάσος.

Αν δεν κάναμε εμείς ό,τι μπορούσαμε και περιμέναμε πρώτα να έρθει η Πυροσβεστική, θα ‘χε καεί όλος ο οικισμός.

Με το νερό έχουμε πρόβλημα, καταστράφηκαν πολλά καλώδια και χρειάζονται 4-5 μέρες μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά».

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΣ (Κοινότητα Σκούρα): «Κάρβουνοι οι καλλιέργειες…»

Σπύρος Πετρούτσος, Σκούρα

Σπύρος Πετρούτσος

«Μεγάλη η καταστροφή στις δασικές εκτάσεις. Κάηκε ολοσχερώς μόνο μία αποθήκη, με 1.200 μπάλες τριφύλλι, αλλά ελιές, χωράφια, καλλιέργειες, εξαφανίστηκαν όλα. Κάρβουνο…

Το παρήγορο ότι σώθηκαν τα περισσότερα ζώα. Υπάρχουν άνθρωποι που η φωτιά τούς προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Είναι σε απόγνωση.

Εμείς το σώσαμε το χωριό, πάντως. Γιατί μείναμε εκεί και παλέψαμε με τις φλόγες μέχρι να έρθει και η Πυροσβεστική για βοήθεια.

Αν είχαμε φύγει, μια καύτρα να πεταγόταν και θα άρπαζαν όλα φωτιά, και τα σπίτια. Το νερό επανήλθε γρήγορα, αλλά με το ρεύμα έχουμε πρόβλημα.

Υπάρχουν 5-6 σπίτια χωρίς ρεύμα και περιμένουν…

Κ. ΚΟΤΣΟΚΟΛΟΣ (Κοινότητα Σταυροδρομίου): «Αργησαν πολύ τα εναέρια»

Κ. Κοτσόκολος, Σταυροδρόμι

Κ. Κοτσόκολος

«Κάηκε στον οικισμό Ράχη ένα σπίτι και 4-5 στάβλοι. Αλλά πολλές ελιές και καλλιέργειες. Και δυστυχώς κάποια ζώα.

Υπάρχουν άνθρωποι που υπέστησαν ανυπολόγιστη ζημιά απ’ όσα άφησε πίσω της η φωτιά. Δυστυχώς, άργησε πολύ να έρθει βοήθεια.

Και η Πυροσβεστική άργησε να έρθει στον οικισμό που καιγόταν, αλλά περισσότερο άργησαν να σηκωθούν τα εναέρια.

Αργησαν πολύ. Δεν ξέρω αν και τι θα προλάβαιναν να σώσουν, αλλά είναι πολύ πιθανό να γλυτώναμε κάτι.

Με τέτοια αργοπορία, όμως, που σηκώθηκαν, είχε γίνει το κακό».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Κοινότητα Αγίας Βαρβάρας): «Κάηκαν ζώα και περιουσίες»

Γιώργος Αβραμόπουλος, Αγία Βαρβάρα

Γιώργος Αβραμόπουλος

«Τεράστια καταστροφή για το χωριό μας. Ευτυχώς, δεν κάηκαν άνθρωποι και σπίτια. Αλλά δυστυχώς, κάηκαν πολλά ζώα, αρνιά και πρόβατα, πολλοί στάβλοι και αποθήκες και ό,τι υλικό είχαν μέσα.

Χάθηκαν περιουσίες μέσα σε λίγες ώρες. Αργησαν πολύ να σηκωθούν ελικόπτερα και αεροπλάνο. Εκεί χάθηκε το παιχνίδι. Αν είχαν σηκωθεί έγκαιρα, θα ‘χαμε γλυτώσει.

Η Πυροσβεστική έκανε τιτάνιες προσπάθειες, αλλά η μάχη ήταν άνιση. Οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να μπουν στο μέτωπο της φωτιάς γιατί αυτή τούς κύκλωσε έτσι όπως στριφογύριζε.

Το ρεύμα στην κοινότητα ήρθε από την Κυριακή. Με το νερό, όμως, έχουμε ακόμα θέματα».

 Google bing  whatsapp Pelop



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News