Δευτέρα 24 Ιούνιος 2024, 16:15
Auto-Moto

Τρία νέα μοντέλα Tesla και ευρωπαϊκό Cybertruck [video]


Ύστερα από μια ύφεση κατά το πρώτο 4μηνο του έτους, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος στοχεύει να επαναφέρει την Tesla στην τροχιά της επιτυχίας. Επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το μέλλον της εταιρείας βρίσκεται στην εξέλιξη του ανθρωποειδούς, Optimus.

«Προφανώς εργαζόμαστε πάνω σε νέα προϊόντα». Αυτά ήταν τα λόγια του Elon Musk χτες, Πέμπτη 13 Ιουνίου. Ο επικεφαλής της Tesla επιβεβαίωσε ότι η τεξανική εταιρεία εργάζεται πάνω στην εξέλιξη νέων ηλεκτρικών μοντέλων που έρχονται την κατάλληλη στιγμή. Ο Αμερικανός κατασκευαστής αντιμετωπίζει στασιμότητα ή και ύφεση στις πωλήσεις εδώ και αρκετούς μήνες. Η Tesla χρειάζεται εκ νέου έναν ούριο άνεμο και ο Elon Musk το αντιλαμβάνεται.

H Tesla, για το μέλλον της, επενδύει περισσότερο στην εξέλιξη του ρομπότ Optimus και στις τεχνολογίες ΑΙ απ’ ό,τι στα EV

Tesla 

Εμφανίζοντας μια διαφάνεια με τις απεικονίσεις τριών μοντέλων που ήταν σκεπασμένα με λευκό πέπλο, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είπε ότι νέα μοντέλα είναι στα σκαριά, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες. Αρκούμενος απλώς στο να πει ότι «θα είναι πολύ ξεχωριστά». 

Ένα από τα μοντέλα θα μπορούσε να είναι κάποιο είδος βαν ή MPV. Τα άλλα δύο μοιάζουν με πιο συμβατικά αυτοκίνητα. Ανάμεσα σε αυτά τα τρία μοντέλα, σαφώς θα υπάρχει και το περίφημο ρομποταξί.

Tesla

Η Tesla υποσχέθηκε να πει περισσότερα στις 8 Αυγούστου γι’ αυτό το μελλοντικό αυτόνομο κομιούτερ, το οποίο συζητείται εδώ και πολύ καιρό. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο Musk θέλει να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα λανσαρίσματος των νέων μοντέλων, καθώς η Tesla χρειάζεται να ανανεώσει την γκάμα της. Όσο δημοφιλή κι αν είναι τα Model 3 και Model Y δεν θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της εταιρείας επ’ αόριστον. Σύμφωνα με τον Elon Musk, τα νέα μοντέλα «αναμένεται να φτάσουν στην αγορά στο τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025».

Στο «Master Plan Part 3» που αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2024, η τεξανική φίρμα μιλούσε ήδη για την πιθανή εμπορία ενός κόμπακτ μοντέλου κι ενός MPV. Αλλά με την Tesla πρέπει γενικά να κρατάς μικρό καλάθι. Οι χρόνοι παράδοσης είναι σε γενικές γραμμές πολύ μεγαλύτεροι από τον αναμενόμενο. Θυμόμαστε για παράδειγμα το Cybertruck που παρουσιάστηκε το 2019 και λανσαρίστηκε μόλις στο τέλος του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση.

Tesla

Κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου, ο Elon Musk μίλησε επίσης εκτενώς για την εξέλιξη του ρομπότ Optimus και τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Φαίνεται ότι η εταιρεία επενδύει πολύ σε αυτόν τον τομέα. Ίσως μάλιστα περισσότερο απ’ ό,τι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για το μέλλον της. Ο επικεφαλής της φίρμας ισχυρίστηκε ότι η Tesla θα μπορούσε μια μέρα να κατασκευάζει «100 εκατομμύρια ρομπότ ετησίως», τα οποία θα απέφεραν κέρδη ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η νέα αγορά θα μπορούσε να επιτρέψει στην εταιρεία μια μέρα να αποτιμηθεί στα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πρόσφατα μάθαμε ότι τα δύο πρώτα Optimus εργάζονται ήδη σε εργοστάσιο του κατασκευαστή. Μέχρι το 2025, 1.000 ανθρωποειδή θα μπορούσαν να αναλάβουν υπηρεσία στα εργοστάσια της αμερικανικής εταιρείας. Γινόμαστε μάρτυρες μιας πραγματικής αλλαγής παραδείγματος στην παραγωγή αυτοκινήτων. Με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το εργαζόμενο ανθρώπινο δυναμικό. Με τον Musk να έχει δώσει δείγματα γραφής για το πόσο το υπολογίζει. Η ομηρία των εργαζομένων της Tesla στη Σουηδία και η εκεί κινητοποίηση από τα συνδικάτα, πρέπει να μας λέει κάτι.

Tesla

Τέλος, ο Musk είχε να πει και λίγα λόγια για το Cybertruck. Αν και το ηλεκτρικό pick-up είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στη Βόρεια Αμερική (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς και Μεξικό), αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει τους επόμενους μήνες. Το αφεντικό της Tesla είπε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να «πιστοποιήσει το μοντέλο και σε άλλες αγορές κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο». Με τον Musk να στοχεύει ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Αν κι αυτό το pick-up σχεδιάστηκε αρχικά για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πελατών της Βόρειας Αμερικής, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ζήτηση και στον υπόλοιπο κόσμο. Για να το πουλήσει στο εξωτερικό, η εταιρεία θα πρέπει να κατασκευάσει μια ειδική έκδοση, σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά ή τα κινεζικά πρότυπα. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γηραιά Ήπειρος επιβάλλει αυστηρούς κανόνες ασφαλείας για τους πεζούς.

Tesla

Είναι δύσκολο να δούμε πώς η Tesla θα μπορούσε να μεταμορφώσει το Cybertruck για να το κάνει λιγότερο επικίνδυνο. Όλα όμως είναι πιθανά. Οι ενδιαφερόμενοι Ευρωπαίοι πελάτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα μεγαθήριο που δεν έχει σχεδιαστεί για να οδηγείται στα στενά δρομάκια των ευρωπαϊκών πόλεων. Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι το ηλεκτρικό pick-up μπορεί να ελίσσεται σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Ρώμη, η Βαρκελώνη ή η Λισαβώνα.

Ο Elon Musk είπε επίσης ότι η Tesla «θα τερματίσει την παραγωγή των μοντέλων Foundation πολύ σύντομα». Η εταιρεία θα αρχίσει να κατασκευάζει κλασικές εκδόσεις κατά το επόμενο 3μηνο. Από την έναρξη των παραδόσεων τον Δεκέμβριο του 2023, πωλούνται μόνο Cybertruck Foundation. Για να το αποκτήσουν, οι πελάτες έπρεπε να πληρώσουν επιπλέον $20.000!

 





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News