Πέμπτη 16 Μάιος 2024, 11:30
Ελλάδα

Το ρομπότ Sophia έθεσε νέο… Κρητικό Ζήτημα – «Η Κρήτη θα μπορούσε να ήταν αυτόνομο κρατίδιο»


Θερμή υποδοχή επεφύλασσε η Κρήτη στο διασημότερο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, τη Sophia, η οποία ταξίδεψε στο νησί για να παρευρεθεί και να μιλήσει στην εκδήλωση της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής. Ένα σχόλιο που έκανε όμως για την αυτάρκεια του νησιού προκάλεσε αντιδράσεις, με την τοιπική κοινωνία να μιλά για «γκάφα ολκής».

Πιο αναλυτικά, η Sophia μίλησε στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής, μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κρήτης και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και που κόστισε 15.000 ευρώ, όπως αναφέρει το neakriti.gr.

Η«προγραμματισμένη» τοποθέτηση που… ενόχλησε

Το ρομπότ Sophia κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι οποίες είχαν σταλεί πριν από την έναρξη της παρουσίασης, προκειμένου να προετοιμαστούν και να απαντηθούν «καταλλήλως» από την ίδια ύστερα από εντολές που θα λάμβανε από τους χειριστές της.

Όταν, όμως, άρχισε να τοποθετείται για την κρητική διατροφή -στα πλαίσια και καμπάνιας για την κρητική αγροτοδιατροφή- και να λέει «το πόσο ευλογημένος τόπος είναι το νησί» και ότι το νησί «είναι παντού αυτάρκες» ανέφερε επί λέξη ότι: «η Κρήτη θα μπορούσε να ήταν και ένα αυτόνομο κρατίδιο».

Η τελευταία αυτή διατύπωση προκάλεσε αντιδράσεις, με τα τοπικά ΜΜΕ να χαρακτηρίζουν την εν λόγω διατύπωση του «προγραμματισμένου» ρομπότ ως «γκάφα ολκής», δεδομένου ότι έθεσε ένα νέο… Κρητικό Ζήτημα σε μία γεωπολιτικά κρίσιμη περίοδο και για μία «επικίνδυνη» γεωστρατηγικά περιοχή, κυρίως λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Δείτε βίντεο:





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News