Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024, 0:49
Flashback

Το πρόβλημα του Billie Joe Armstrong των Green Day με τους Rage Against The Machine

Πολύ πριν οι Green Day τολμήσουν να σχολιάσουν τα προβλήματα της διαλυμένης Αμερικής, οι Rage Against The Machine το έκαναν με εντελώς διαφορετικό ηχητικό τρόπο.

Ο Billie Joe Armstrong των Green Day δεν συμπαθούσε τον τρόπο με τον οποίο οι Rage Against The Machine εκφράζουν την πολιτική στάση τους.

Παρόλο που το όνομά του παραπέμπει περισσότερο σε punk, το pop-punk πάντα είχε μία κλίση προς την pop πλευρά. Σπάνια ασχολείται με την πολιτική και ενδιαφέρεται περισσότερο για ιστορίες εφηβικής επανάστασης παρά για πραγματικές επαναστάσεις.

Τα pop-punk συγκροτήματα συχνά εμπνέονται για τους στίχους τους από τις δυσκολίες της ζωής στα προάστια, τις αποτυχημένες σχέσεις και τους πόνους της ενηλικίωσης, αλλά σπάνια ασχολούνται με ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα.

 

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, με τους Green Day του Billie Joe Armstrong να αποτελούν ίσως την πιο αξιοσημείωτη.

Οι Green Day είχαν ήδη έξι άλμπουμ στο ενεργητικό τους όταν στα μέσα του 2000 έκαναν μία κυριολεκτική στροφή προς μία πιο κοινωνικά συνειδητοποιημένη κατεύθυνση και κυκλοφόρησαν το «American Idiot» το 2004.

Ήταν ένα pop-punk άλμπουμ διαμαρτυρίας που συνδύασε τις καθαρές αλλά δυναμικές κιθάρες τους με μία έντονη αποκήρυξη της πατρίδας τους.

«Δεν θέλω να είμαι ένας Αμερικανός ηλίθιος, ένα έθνος που ελέγχεται από τα μέσα ενημέρωσης. Η εποχή της πληροφορίας είναι γεμάτη υστερία και απευθύνεται στην ηλίθια Αμερική», δήλωσε ο Billie Joe Armstrong

 

Έκτοτε, συνέχισαν να εξετάζουν πολιτικά ζητήματα στη μουσική τους, επικρίνοντας τον Πόλεμο στο Ιράκ στο «Holiday» και καταγράφοντας τις δικές του εμπειρίες στο «21st Century Breakdown».

Παρόλο που απομακρύνθηκαν για λίγο από την πολιτική θεματολογία, επέστρεψαν δυναμικά με το νέο άλμπουμ τους «Saviors» νωρίτερα φέτος.

Ο Billie Joe Armstrong συχνά επεκτείνει τον ακτιβισμό του και πέρα από τους στίχους, χρησιμοποιώντας τακτικά την πλατφόρμα των Green Day για να κάνει πολιτικές δηλώσεις εντός και εκτός σκηνής.

Αλλά πολύ πριν οι Green Day τολμήσουν να σχολιάσουν τα προβλήματα της διαλυμένης Αμερικής, οι Rage Against The Machine το έκαναν με έναν εντελώς διαφορετικό ηχητικό τρόπο.

Σε αντίθεση με το πιο ήπιο στιλ του pop-punk, τα μέλη του συγκροτήματος από το Λος Άντζελες έδωσαν όλη την ηχητική βαρύτητα που χρειάζονταν σε όσα τους απογοήτευαν στην πολιτική.

 

Σε τραγούδια όπως τα «Killing In The Name» και «Sleep Now In The Fire», η ερμηνεία του Zack de la Rocha που μοιάζουν με rap τονίζει κάθε στίχο, ενώ οι βαριές κιθάρες και τα δυναμικά ντραμς δυναμώνουν ακόμα περισσότερο το μήνυμα.

«Όσοι πέθαναν δικαιώνονται γιατί φορούσαν το σήμα, είναι οι εκλεκτοί λευκοί», δηλώνει ο Zack De la Rocha στο πιο διάσημο τραγούδι διαμαρτυρίας τους.

Παρόλο που αυτό το έντονο ύφος επέτρεψε σε τραγούδια σαν το «Killing In The Name» να γίνουν εμβληματικοί πολιτικοί ύμνοι, ο Billie Joe Armstrong προτιμά τη διαφοροποίηση που προκύπτει από τον συνδυασμό της πολιτικής με το pop-punk.

Σε μία συνέντευξη του με το Blue Railroad, ο frontman των Green Day μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο η ευγενική μουσική μπορεί να εξισορροπήσει τους αιχμηρούς και σκόπιμους στίχους, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τα μηνύματα των τραγουδιών.

Ο τραγουδιστής εξήγησε τη σκέψη του χρησιμοποιώντας τους Rage Against The Machine ως παράδειγμα.

Ο Billie Joe Armstrong ανέφερε ότι ενώ λατρεύει το συγκρότημα, ο συνδυασμός επιθετικών στίχων και μουσικής μπορεί να κάνει κάποιον να νιώθει σαν να «τον βομβαρδίζουν με την άποψη κάποιου άλλου».

Ο ίδιος προτιμά να επιτρέπει στις αντιδράσεις στη μουσική του να είναι λίγο πιο υποκειμενικές, δίνοντας χώρο στους στίχους του και στους ακροατές να «αναπνεύσουν».

Αντί να λέει στο κοινό τι να σκεφτεί, ο στόχος του είναι να το ενθαρρύνει να διαμορφώσει τις δικές του σκέψεις για τον κόσμο, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι απόψεις του περνούν μέσα από τους στίχους του.

Σε σύγκριση ιδιαίτερα με πιο επιθετικά συγκροτήματα όπως οι Rage Against The Machine, που δικαιολογημένα και αμείλικτα εκφράζουν όσα τους απογοητεύουν με δύναμη και επαναλαμβανόμενα ρεφρέν, οι pop τάσεις των Green Day κάνουν τις πολιτικές προθέσεις τους λίγο λιγότερο έντονες.

Ωστόσο, οι απόψεις του Billie Joe Armstrong για την Αμερική σίγουρα ξεχωρίζουν μέσα από τα πιο μελωδικά ηχητικά τοπία με τις οποίες τις συνδυάζει.

Το «American Idiot» είναι σίγουρα ένας πολύ διαφορετικός πολιτικός ύμνος από το «Killing In The Name», αλλά είναι σίγουρα και αυτός πολιτικός ύμνος.

Η εκδοχή των Green Day για τη μουσική διαμαρτυρίας μπορεί να είναι λίγο πιο ήπια από αυτή των Rage Against The Machine, αλλά ακριβώς σε αυτό το στοιχείο ευδοκιμεί, επιτρέποντας στους ακροατές την πρόσβαση και ενθαρρύνοντάς τους να καλλιεργήσουν τον δικό τους θυμό για τον κόσμο.

 

πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News