Σάββατο 18 Μάιος 2024, 6:46
Ευ Ζην

Το μικρό νησί με τις «μεγάλες» παραλίες που θα σου κουρσέψουν το μυαλό

Μέσα στα νερά του βόρειου Αιγαίου, στο μέσο της Σάμου και της Ικαρίας, υπάρχει μια ομάδα από μικρές νησίδες, με το όνομα Φούρνοι Κορσέων. Οι ομώνυμοι Φούρνοι, το πιο μεγάλο σε μέγεθος νησί τους, θα σε σαγηνεύσουν με την ακατέργαστη ομορφιά και την γαλήνη που εκπέμπουν τα εδάφη τους, τα οποία μάλιστα προτιμούσαν οι πειρατές για να στήνουν τα λημέρια τους. Τι κάνει όμως τους Φούρνους, να είναι ένα μέρος τόσο γαλήνιο, μα συνάμα τόσο μοναδικό; 


Σάμος: Τιρκουάζ παραλίες και καλό κρασί στο νησί του Πυθαγόρα


Φούρνοι: Μια παραδεισένια νησίδα στα νερά του Αιγαίου

Φούρνοι-χώρα
Χώρα

Η καρδιά των Φούρνων χτυπάει στη Χώρα, στον πιο κοσμοπολίτικο οικισμό του νησιού. Μόλις το πλοίο δέσει στο μικρό τους λιμάνι, θα βρεθείς να ανακαλύπτεις μαγεμένος το παραδοσιακό σκηνικό της, με την λιλιπούτεια πλατεία της να αποτελεί την κεντρική αρτηρία που δίνει ζωή σε αυτόν τον υπέροχο τόπο. Στη Χώρα θα βρεις ποικιλία από ταβερνάκια για να φας άπλετο φρέσκο ψάρι κάτω απ´ την σκιά των δέντρων, άλλωστε οι κάτοικοι στους Φούρνους ασχολούνται κατεξοχήν με την αλιεία, αλλά και καφετέριες για να δροσιστείς δοκιμάζοντας την «Λαγού», την ντόπια πορτοκαλάδα του νησιού.

Σε μόνο ένα χιλιόμετρο απόσταση απ´ τη Χώρα, είσαι κιόλας στο Καμπί, στο χωριό όπου μπορείς να δεις από κοντά τους διάσημους τρεις ανεμόμυλους των Φούρνων φτιαγμένους από πέτρα, ενώ σε 14 χιλιόμετρα διαδρομή θα θαυμάσεις τον οικισμό της Χρυσομηλιάς, εκεί όπου τα παραδοσιακά καραβάκια δίνουν στις παραλίες την ανάλογη γραφικότητα στο τοπίο τους. Στην Αγία Τριάδα, το λόφο της Χρυσομηλιάς κοσμεί ο λατρευτικός βωμός του θεού Ποσειδώνα, γι αυτό φρόντισε σίγουρα να είναι μια απ´ τις στάσεις σου.

Φούρνοι-ΑνεμόμυλοιΜην φύγεις απ´ το νησί αν δεν πάρεις την ανάλογη γεύση απ´ την ιστορία του. Ανέβα στο λόφο του Άη Γιώργη, στη βόρεια πλευρά των Φούρνων, για να περιηγηθείς στα απομεινάρια του κυκλώπειου τείχους του προϊστορικού κάστρου, ενώ προσεγγίζοντας την κορυφή θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις στην κοντά σαράντα στρέμματα Ακρόπολη. 

Εξερεύνησε τα ιστορικά λατομεία του νησιού στο Πετροκόπι και ύστερα φτάσε στο νοτιότερο κάβο, από το παλιό στρατιωτικό φυλάκιο που στέκει στην περιοχή, θα αγναντέψεις την θέα ενός υπέροχου ηλιοβασιλέματος, με φόντο το περίγραμμα απ´ τις ακατοίκητες βραχονησίδες.

Φούρνοι-Κεραμιδού
Παραλία Κεραμίδου

Tip: Με ορμητήριο τους Φούρνους, προγραμμάτισε μια επίσκεψη στο παράδεισο τσέπης της Θύμαινας των 150 κατοίκων, για να μαγευτείς από το μοναδικό φυσικό της τοπίο, που μοιάζει σαν να σταμάτησε ο χρόνος, αλλά και για να κολυμπήσεις στον διάσημο κόλπο της  Κεραμιδούς.

Φούρνοι: Παραλίες που θα σε μαγνητίσουν 

Φούρνοι-Καμάρι
Παραλία Καμάρι

Καμάρι: Η πανέμορφη παραλία Καμάρι, εκτείνεται σε 10 χιλιόμετρα απόσταση από την πρωτεύουσα. Η ανοργάνωτη ακτή της είναι στρωμένη με ένα συνδυασμό άμμου και βότσαλου, ενώ βλάστηση κατά μήκος της σου εξασφαλίζει φυσική σκιά. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου τη μάσκα σου για να θαυμάσεις τον υπέροχο βυθό της που φιλοξενεί τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης. Αν κινηθείς βόρεια θα μπορέσεις να βουτήξεις και στην παραλία της Γριάς.

Φούρνοι-Πετροκόπιο
Παραλία Πετροκόπιο

Πετροκόπιο: Η ακρογιαλιά του Πετροκόπιου θα σε γοητεύσει με την πρώτη ματιά, με τους λευκούς βράχους που θα δεις στην ακτή της.  Νερά σε γαλαζοπράσινες αποχρώσεις και αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό αυτού του ανοργάνωτου κόλπου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο αρχαίο λατομείο. Για να την προσεγγίσεις απαιτείται διαδρομή είτε μέσω του μονοπατιού, είτε με την θαλάσσια δίοδο.

Φούρνοι-Κασίδι
Παραλία Κασίδι

Κασίδι:  Την ακτή του Κασιδίου θα την βρεις ανάμεσα στην  απομονωμένη ανοργάνωτη Βλυχάδα και τον Άγιο Ιωάννη στη νότια πλευρά του νησιού. Λεπτή αμμουδιά, διαυγή νερά και γαλήνια ατμόσφαιρα δημιουργούν ένα καθόλα χαλαρωτικό τοπίο που προσεγγίζεται μόνο μέσω θαλασσής. Η πολυκοσμία στο Κασίδι είναι άγνωστη, γι’ αυτό αρκετοί λουόμενοι επιδίδονται σε γυμνισμό.

Φούρνοι-χρυσομηλιά
Παραλία Χρυσομηλιά

Χρυσομηλιά: Η παραλία της Χρυσομηλιάς είναι από τις πιο διάσημες ακτές του νησιού. Αμμουδερή, με ρηχά κρυστάλλινα νερά που δεν τα πλήττει ο άνεμος είναι ο κατάλληλος προορισμός για όλη την οικογένεια. Για να βρεθείς στην ακρογιαλιά της θα πρέπει να διασχίσεις ένα χωμάτινο δρόμο για περίπου τριάντα λεπτά ή να επιλέξεις το καραβάκι από τη Χώρα ως μέσο μεταφοράς. Μετά τις βουτιές, ο ομώνυμος οικισμός της με τα δυο ταβερνάκια του εγγυάται  ένα πεντανόστιμο γεύμα, για το καλύτερο κλείσιμο της μέρας.

Πώς θα φτάσεις στους φούρνους:  Για να βρεθείς στο απόλυτα χαλαρωτικό τοπίο των Φούρνων, χρειάζεται ένα ταξίδι, 7 έως 15 ωρών ανάλογα το δρομολόγιο, απ´ το λιμάνι του Πειραιά. Κι αν τα νούμερα σε τρομάζουν, το μέρος θα σε δικαιώσει. Οι φούρνοι έχουν τον μοναδικό τρόπο να κουρσεύουν την καρδιά κάθε επισκέπτη τους, κάνε τους τον επόμενο προορισμό σου και άσε την γοητεία τους να σε μαγέψει.

Ταξίδια στην Ελλάδα

Σεϋχέλλες – Ικαρία: Η παραλία που πάντα φιγουράρει στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας

Ικαρία: Οι 5 καλύτερες παραλίες του νησιού

Η παραλία… Ποτάμι με το φαράγγι και τους καταρράκτες

Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Instagram και Facebook


πηγή: exploringgreece.tv

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News