Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024, 13:53
Οικονομία

Τέλος χαρτοσήμου: 188 χρόνια ιστορίας «σβήνουν»… ψηφιακά


Σχεδόν δύο αιώνες το τέλος χαρτοσήμου καθόριζε κάθε συμφωνία που καταγραφόταν σε χαρτί, με συντελεστές 2,4% και σε 3,6%. Μετά από 188 χρόνια και με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών δεν είναι πλέον έγχαρτες αλλά ψηφιακές κρίθηκε σκόπιμο να αντικατασταθεί από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών».

Πρώτη φορά στην μακρά ιστορία του ελληνικού κράτους το τέλος χαρτοσήμου εισάγεται την εποχή του Όθωνα (1836) και από τότε μέχρι σήμερα η «λογική» πάνω στην οποία βασίστηκε παραμένει ίδια.

Απαρχαιωμένες διατάξεις που έρχονται να αντικατασταθούν με νέο νόμο

Ο νομός «Περί χαρτοσήμου» (ΕτΚ αρ. 42, 15/8/1836) προέβλεπε μεταξύ άλλων: «την ανάγκην να αυξήσωμεν τα εισοδήματα του κράτους (..) και να κατορθώσωμεν την όσον το δυνατόν ίσην διανομήν των φόρων». Από την ημέρα ενάρξεως του νόμου, «καταργούνται όλαι αι δικαστικαί, συμβολαιογραφικαί, διοικητικαί και των υποθηκών διατιμήσεις, και όλα τα άλλα δικαιώματα, τα οποία ελαμβάνοντο μέχρι τούδε διά καταχωρήσεις, εγγραφάς, επικυρώσεις εγγράφων και πράξεων προς όφελος του δημοσίου ταμείου, ή διαφόρων υπαλλήλων και δημοσίων υπηρεσιών (…)».

Υπαγόμενες σε χαρτόσημο πράξεις ήταν: Τα παντός είδους «συμβόλαια», οι επικυρώσεις εγγράφων, οι μισθοί που δίδονται από την κυβέρνηση, οι αποδείξεις των ιδιωτών, οι αποδείξεις πληρωμής κερδών, οι συναλλαγματικές και η αξία των κληρονομιών κ.λπ.

Είναι πλέον φανερό πως εδώ και πολλά χρόνια οι διατάξεις αυτές είναι απαρχαιωμένες αν ληφθεί υπόψη ότι πολλές συναλλαγές διενεργούνται ψηφιακά.  Η αντικατάσταση με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα καθιερώνει το «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το νέο «ψηφιακό τέλος»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟΟ, οι προϋποθέσεις επιβολής του «ψηφιακού τέλους συναλλαγών» θα είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του τέλους χαρτοσήμου.

Έτσι, με το νέο «ψηφιακό τέλος»:

  • Θα επιβαρύνονται όλες οι υποκείμενες σήμερα στο τέλος χαρτοσήμου συναλλαγές, ανεξαρτήτως του εάν έχουν καταρτιστεί γι’ αυτές έγγραφες συμφωνίες ή συμβάσεις ή συμβόλαια.
  • Εφόσον μια συναλλαγή γίνεται μεταξύ Ελλήνων υπηκόων, έστω και εκτός ελληνικών συνόρων, θα επιβαρύνεται με το καινούργιο αυτό τέλος. Αντιθέτως, συναλλαγή μεταξύ ξένων υπηκόων σε ελληνικό έδαφος θα απαλλάσσεται από το νέο τέλος.
  • Τα μισθώματα επαγγελματικής στέγης δεν θα απαλλαγούν από το ψηφιακό τέλος.
  • Δεν θα επιβάλλεται «ψηφιακό τέλος συναλλαγών» στις συμβάσεις «χρησιδανείων» που καταρτίζουν μεταξύ τους χιλιάδες επιχειρήσεις και σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις ιδιώτες με επιχειρήσεις.
  • Θα εξαιρεθούν από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», τα «χρησιδάνεια», μεταξύ επιχειρήσεων που αφορούν βασικά στην ενοικίαση εξοπλισμού π.χ. ψυγεία κ.λπ.
  • Το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών» θα επιβαρύνει τα μισθώματα επαγγελματικής στέγης, επί των οποίων σήμερα επιβάλλεται το τέλος χαρτοσήμου.
  • Θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται τα ενοίκια κατοικιών από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», όπως άλλωστε απαλλάσσονται και από το τέλος χαρτοσήμου.

Το νομοσχέδιο για την αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου με το ψηφιακό τέλος συναλλαγών θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News