Πέμπτη 27 Ιούνιος 2024, 21:26
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ακτινογραφία των οικονομικών του κόμματος – Γιατί άδειασαν τα ταμεία – Αξιολόγηση και απολύσεις


Σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση  βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό  καθώς  η κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί, και ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης αρνείται τον δανεισμό από τις τράπεζες. 

Με δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση έπεσε από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 31,53%, κατά 4 εκατομμύρια ευρώ (από τα οκτώ που έπαιρνε σήμερα λαμβάνει μόνο τέσσερα) τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί στην Κουμουνδούρου. 

Σε αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι μειώθηκαν και τα χρήματα που δίνουν οι βουλευτές στο κόμμα αφού από 80 που ήταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πριν το 17,84% μειώθηκαν σε 36 και άρα στο ταμείο μπαίνουν μείον 600.000 ευρώ.

Από αυτά τα 3,5 εκατομμύρια το χρόνο πηγαίνουν στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα δίνονται 250.000 επί 14 μήνες με κρατική επιχορήγηση μόλις 4 εκατομμύρια. Οι 250.000 αφορούν στη μισθοδοσία και στην τήρηση των προγενέστερων ρυθμίσεων σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν άλλες εισροές  χρημάτων ενώ οι διαφημίσεις καλύπτουν περίπου τα λειτουργικά έξοδα.

Παρά τις εισηγήσεις των στενών συνεργατών του να προσφύγει σε δανεισμό από τις τράπεζες  ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ιδιαίτερα αρνητικός καθώς και πολιτικά θα εμφανιζόταν αφερέγγυος δεδομένου ότι ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και την ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ  σχετικά για τα χρέη που έχουν στις τράπεζες. 

Αλλά ακόμα και αν ενέδιδε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο σενάριο για δανεισμό οι όροι που θέτουν οι τράπεζες στα κόμματα είναι αποτρεπτικοί , καθώς το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό της κρατικής επιχορήγησης και θα πρέπει να εξοφλείται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους που συνάπτεται.

Το Ίδρυμα

Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να προχωρήσει στην δημιουργία Ιδρύματος  – του οποίου  η λειτουργία θα στηρίζεται στις  χορηγίες και τις δωρεές  – και το οποίο θα έχει την βάση του στην Αθήνα και την Νέα Υόρκη δείχνει ότι ο πρόεδρος αναζητά άλλους τρόπους για να αποσυμφορήσει μισθολογικά την Κουμουνδούρου.

Στο πλαίσιο το εξορθολογισμού των οικονομικών του κόμματος αναμένεται να αποχωρήσουν από την Κουμουνδούρου και στελέχη τα οποία δεν είναι στην πρώτη γραμμή αλλά εργάζονται χρόνια στο κόμμα. Ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση όλων των επαγγελματικών στελεχών του κόμματος με στόχο όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου, όσοι απομείνουν να προσφέρουν  ουσιαστικά στο κόμμα. 

Φυσικά τα πράγματα περιπλέκονται  όταν αυτοί που αποχωρούν εμφανίζονται να μην είναι της στενής ομάδας του Στέφανου Κασσελάκη.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News