Σάββατο 27 Απρίλιος 2024, 12:00
Οικονομία

Στην… στρατόσφαιρα η τιμή του κακάο – Ακριβότερο και από τον χαλκό


Ρεκόρ τιμών συνεχίζει να «σπάει» το κακάο, με τα πρώτα προβλήματα, να παρατηρούνται από τον Σεπτέμβριο όταν άρχισε να γίνεται πιο έντονη η σχετική διαφορά.

Η τιμή και πιο συγκεκριμένα ο τόνος του κακάο το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός, έσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων ξεπερνώντας τον χαλκό.

Η τιμή του έχει ανέβει κατά 138% μέσα σε έναν χρόνο, και ο τόνος από τις αρχές του 2024 έχει αγγίξει τα 4.200 ευρώ, καταφέρνοντας έτσι να σπάσει κάθε «ρεκόρ» ακρίβειας. Συγκριτικά με το 2023, η τιμή του ανερχόταν στα 3.000 δολάρια τον τόνο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, πέρα από την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, παρατηρούνται στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Γκάνα όπου έχει μειωθεί αισθητά η παραγωγή των κόκκων κακάο

Σε ό,τι αφορά τον «δυτικό κόσμο», παρατηρείται εκτόξευση των τιμών στις σοκολάτες και στα υπόλοιπα παράγωγα του κακάο, όπως το σοκολατένιο αυγό που καταναλώνεται το Πάσχα, Καθολικών και Ορθοδόξων.

Ενδεικτικά, ένα μεσαίο πασχαλινό αυγό κόστιζε στην Ελλάδα το 2022 γύρω στα 15 με 22 ευρώ, το 2023 17 με 23 ευρώ, ενώ φέτος αγγίζει ακόμη και τα 28 ευρώ, δυσκολεύοντας κι άλλο τα ψώνια του μέσου καταναλωτή.

Η κρίση στην Γκάνα

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, έπειτα από ειδήσεις για δυσκολίες χρηματοδότησης στην Γκάνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό κακάο στον κόσμο.

Η χώρα πρόκειται να χάσει την πρόσβασή της σε ένα βασικό χρηματοδοτικό μέσο, καθώς η κρίση στις καλλιέργειες την έχει αφήσει χωρίς αρκετή παραγωγή για να εξασφαλίσει χρήματα.

Το συμβούλιο κακάο της Γκάνας, η ρυθμιστική αρχή του κλάδου –γνωστή ως Cocobod– βασίζεται σε ξένη χρηματοδότηση για να πληρώσει τους καλλιεργητές για τη σοδειά τους.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% μόνο αυτόν τον μήνα, ενώ έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος. Η μειωμένη συγκομιδή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των ασθενειών σε φυτείες της Δυτικής Αφρικής, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του κακάο στον κόσμο και τα ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης της παραγωγής αλλού, προκαλούν τεράστιους κλυδωνισμούς στον κλάδο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο ξεπέρασαν το πρωτοφανές επίπεδο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο.

Η αναταραχή στην αγορά του κακάο αναμένεται να κρατήσει ψηλά το κόστος της σοκολάτας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Τα πασχαλινά αυγά μετά την περυσινή αύξηση θα είναι ακόμη ακριβότερα φέτος, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές περιορίζουν τα μεγέθη των προϊόντων τους ή προωθούν ποικιλίες με άλλα συστατικά σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News