Πέμπτη 16 Μάιος 2024, 0:03
Ευ Ζην

Στεμνίτσα: Η «Αρχόντισσα» της Αρκαδίας, ιδανικός προορισμός απόδραση

Η Στεμνίτσα, κατά τη διάρκεια της Αρχαιότητας γνωστή ως Ὑψοῦς, είναι ορεινό χωριό του δήμου Γορτυνίας της Αρκαδίας, χτισμένη στο Μαίναλο και σε ύψος 1083 μέτρων, ενώ είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός.

Πρόκειται για ένα μικρό αριστοκρατικό χωριό, πλάι στα δημοφιλή κεφαλοχώρια της Αρκαδίας, την κοσμοπολίτικη Βυτίνα και την θρυλική Δημητσάνα.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η αρχαία Υψούς χτίστηκε από τον Υψούντα, έναν από τους πενήντα γιους του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα.

Γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη βυζαντινή περίοδο, όταν ήταν γνωστές οι στεμνιτσιώτικες καμπάνες. Στην επανάσταση του ’21 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τη Στεμνίτσα καταγόταν η οικογένεια προεστών και αγωνιστών Αλεξανδρόπουλων.

Χρησίμευσε ως έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που την αποκαλούσε “χωροπούλα του Μοριά”. Λόγω του ρόλου της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα διατέλεσε έδρα της πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας και πρώτη άτυπη πρωτεύουσα του επαναστατημένου Ελληνικού έθνους για έναν μήνα. Ανακηρύχθηκε την 27η Μαΐου του 1821 – ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα συνέλευση της Ά Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ι.Μ. Χρυσοπηγής στη Στεμνίτσα.

Λόγω του δύσβατου εδάφους της περιοχής ο κόσμος στράφηκε προς το εμπόριο και την αργυροχρυσοχοΐα.

Αν και μπορεί να είναι ένα μικρό χωριό, μία ολοήμερη περιήγηση στα δρομάκια του θα σάς αποκαλύψει πως υπάρχουν πολλά να δείτε, αλλά και μία ιδιαίτερη ιστορία να ανακαλύψετε.

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News