Δευτέρα 1 Ιούλιος 2024, 3:01
Κόσμος

Στέλλα Ασάνζ: Η δικηγόρος και μητέρα των παιδιών του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ


«Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος!!!» δήλωσε η σύζυγός του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλλα, μετά την απελευθέρωση τού ιδρυτή των WikiLeaks, υπογραμμίζοντας ότι «τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας» σε όσους έχουν κινητοποιηθεί «εδώ και χρόνια». 

Ο 52χρονος Αυστραλός ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ αναχώρησε από τη φυλακή του Μπέλμαρς το πρωί της Δευτέρας (24.06.2024) και το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα δηλώσει ένοχος σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και έτσι θα μπορέσει να γυρίσει στην Αυστραλία.

Μιλώντας στο BBC η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ δήλωσε ευχαριστημένη με την απελευθέρωση του Ασανζ ενώ πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε μια μακρά διαδικασία που ήταν πολύ επώδυνη.

Η Στέλλα Ασάνζ τόνισε ότι δεν έχει ακόμη προλάβει να συζητήσει τι θα κάνουν εκείνη και ο Τζούλιαν Ασάνζ μόλις αφεθεί ελεύθερος ενώ ούτε τα δυο τους παιδιά, γνωρίζουν ότι ο πατέρας τους θα απελευθερωθεί.

Λέει ότι η «προτεραιότητα» είναι ο σύζυγός της «να γίνει ξανά υγιής – είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση εδώ και πέντε χρόνια».

Η Στέλλα Ασάνζ είναι δικηγόρος και γνώρισε τον Τζούλιαν Ασάνζ το 2011 κάνοντας έρευνα για το σουηδικό δίκαιο. «Με τον καιρό, ο Τζούλιαν κι εγώ αναπτύξαμε έναν ισχυρό πνευματικό και συναισθηματικό δεσμό. Έγινε ο καλύτερος φίλος μου κι εγώ έγινα η δική του καλύτερη φίλη», έγραψε.

Η φιλία εξελίχθηκε σε έρωτας το 2015 και συμπληρώθηκε με την απόκτηση δύο αγοριών, των Γκάμπριελ και Μαξ. Η ίδια αναφέρει ότι έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να προστατεύσει τα παιδιά από το κλίμα γύρω από τον Ασάνζ.

Μάλιστα έμεινε έγκυος στα παιδιά της μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο κάτω από τη μύτη των Αρχών και της CIA!

Ποια είναι η Στέλλα Ασάνζ

Η Στέλλα Ασάνζ γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής από Σουηδό πατέρα και Ισπανίδα μητέρα το 1983. Η μητέρα της ήταν σκηνοθέτης θεάτρου, ενώ ο πατέρας της αρχιτέκτονας.

Ενώ μεγάλωνε στη Μποτσουάνα, οι γονείς ταξίδευαν πολύ για επαγγελματικούς λόγους κι έτσι έζησε ακόμα στο Λεσότο και τη Σουηδία – όπου πήρε και την υπηκοότητά της – και αργότερα στην Ισπανία, προτού οι γονείς της μετακομίσουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι γονείς της μετέδωσαν στην ίδια και τον αδελφό της μια έντονη αίσθηση του δικαίου και της ανάγκης για πολιτικό ακτιβισμό.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και Νομική στο Λονδίνο, προτού πάρει μάστερ στη Διπλωματία στη Μαδρίτη. Ειδικεύτηκε στο προσφυγικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το 2011 εντάχθηκε στη διεθνή νομική ομάδα του Τζούλιαν Ασάνζ, αφού η φίλη της δικηγόρος των WikiLeaks, Τζένιφερ Ρόμπινσον, ζήτησε βοήθεια για να αμφισβητήσει τις σουηδικές κατηγορίες εναντίον του περί βιασμού, τις οποίες πάντα αρνιόταν και η υπόθεση τελικά αποσύρθηκε.

Ένα χρόνο αργότερα άλλαξε το νόμιμο όνομά της σε Στέλλα Μόρις λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια της οικογένειάς της ενώ εργαζόταν για τον Τζούλιαν Ασάνζ και συνέχισε να αγωνίζεται για τον σύζυγό της, ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης.

«Είναι αδύνατο να προετοιμαστείς πραγματικά για αυτή τη στιγμή» δήλωνε στο Reuters τον ένα μήνα πριν τον Μάιο του 2024.

«Αυτό που αισθάνομαι είναι ότι όλα μπορούν να συμβούν, ότι ο Τζούλιαν μπορεί να είναι πολύ κοντά στην απελευθέρωσή του ή ότι μπορεί να είναι πολύ κοντά στο να τον βάλουν σε ένα αεροπλάνο και να μην ξαναδεί ποτέ την ελευθερία του» έλεγε προσθέτοντας ότι έχει «μεγάλη πίστη» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η γνωριμία και ο γάμος

Η Στέλλα υπήρξε βασικό μέλος της νομικής του ομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στη φυλακή Belmarsh. Η ερωτική τους σχέση ξεκίνησε το 2015 κάτω απ’ τη μύτη των υπαλλήλων της πρεσβείας του Ισημερινού.

Η ίδια είχε δηλώσει στην MailOnline: «Στην αρχή ήταν μια επαγγελματική σχέση. Ήμουν στην πρεσβεία κάθε μέρα και ο Τζούλιαν έγινε φίλος. Με την πάροδο των χρόνων έγινε από άτομο που μου άρεσε να βλέπω, ο άνθρωπος που ήθελα να βλέπω περισσότερο στον κόσμο».

«Η δημόσια εικόνα του δεν είναι αυτό που ερωτεύτηκα, αλλά το πραγματικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από αυτήν».

«Είναι ένας γενναιόδωρος και τρυφερός και αγαπητός σύντροφος».

Στις 22 Μαρτίου 2022 η Στέλλα και ο Τζούλιαν ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου σε μια τελετή στη φυλακή Belmarsh στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Το ζευγάρι ήταν αρραβωνιασμένο από το 2017 αλλά έβρισκαν εμπόδια στον γάμο τους. 

Ισχυρίζονται ότι τόσο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Dominic Raab όσο και ο διοικητής της φυλακής συνωμοτούσαν για να εμποδίσουν την τελετή.

 

Σύμφωνα με την Στέλλα Ασάνζ, μόνο τέσσερις καλεσμένοι, δύο μάρτυρες και δύο φρουροί ασφαλείας είχαν την άδεια να παρακολουθήσουν την τελετή.

Η αείμνηστη Βίβιαν Γουέστγουντ σχεδίασε το νυφικό της φόρεμα και ένα κιλτ (σσ την παραδοσιακή φούστα των Σκωτσέζων για τον Ασάνζ) – οι γονείς του οποίου έχουν δεσμούς με τη Σκωτία.

Παρόλο που η τελετή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ωρών επισκεπτηρίου, οι καλεσμένοι έπρεπε να αποχωρήσουν αμέσως μετά το τέλος της.

Ο Τζούλιαν και η Στέλλα Ασάνζ έχουν δύο παιδιά, τον Γκάμπριελ και τον Μαξ, τα οποία απέκτησαν κρυφά, ενώ ο Ασάνζ ήταν έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο κεντρικό Λονδίνο, αποφεύγοντας την έκδοσή του στην Αμερική.

Το ζευγάρι κατάφερε να κρατήσει τη σχέση του και τη γέννηση των δύο παιδιών του – τα οποία γεννήθηκαν το 2017 και το 2019 αντίστοιχα – μυστικά από τους διπλωμάτες του Ισημερινού.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στη MailOnline, η Στέλλα Ασάνζ αποκάλυψε ότι έφερνε λαθραία στην πρεσβεία υπερήχους του αγέννητου παιδιού τους για να τους δείξει στον Ασάνζ.

Η καταξιωμένη ακαδημαϊκός πήρε τον πρωτότοκο γιο της για να επισκεφθεί τον πατέρα του, τον ιδρυτή του WikiLeaks, μόλις μια εβδομάδα μετά τη γέννησή του.

Όσο επισκεπτόταν τον Ασάνζ, κάλυπτε την φουσκωμένη κοιλιά της με φαρδιά ρούχα και, όταν γεννήθηκε ο Γκάμπριελ, τον μετέφερε μέσα και έξω από την πρεσβεία στην αγκαλιά ενός φίλου της, ο οποίος «πέρασε» το παιδί ως δικό του.

Ωστόσο, όλα αυτά κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2018, όταν ένα μέλος του προσωπικού της ισπανικής εταιρείας ασφαλείας ενημέρωσε τη Στέλλα Μόρις να μην ξαναφέρει τον Γκάμπριελ στην πρεσβεία, επειδή τους είχαν δώσει εντολή να κλέψουν μια από τις χρησιμοποιημένες πάνες του για να αποδείξουν με ανάλυση DNA ότι ήταν γιος του αρραβωνιαστικού της.

«Μου ήρθε ναυτία. Ήξερα ότι υπήρχε κατασκοπεία, αλλά αυτό το ένιωθα αδίστακτο, σαν να μην υπήρχαν όρια» είχε εξομολογηθεί η ίδια.

«Δεν ήταν απλώς παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του Γκάμπριελ, αλλά με έκανε να πιστέψω ότι δεν ήταν ασφαλής».

Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2018, η Στέλλα έμαθε ότι κυοφορούσε το δεύτερο παιδί του Ασάνζ. Και φοβούμενη τα χειρότερα, αποφάσισε να μην τον ξαναεπισκεφθεί στην πρεσβεία, μέχρι τον Φεβουάριο του ερχόμενου έτους, που έφερε στον κόσμο τον γιο του, Μαξ.

«Έζησα ήσυχα και ιδιωτικά, μεγαλώνοντας μόνη μου τον Γκάμπριελ και τον Μαξ και λαχταρώντας την ημέρα που θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί ως οικογένεια».

Ο Ασάνζ έχει ακόμα έναν γιο, τον 35χρονο Ντάνιελ με την πρώην σύζυγό του Τερέζα, την οποία παντρεύτηκε όταν ήταν έφηβος.

Πληροφορίες από Dailymail



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News