Παρασκευή 28 Ιούνιος 2024, 13:54
Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης: Το «Center for European Progress» ξάφνιασε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα


Ξάφνιασε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να δημιουργήσει ένα Ινστιτούτο με το όνομα «Center for European Progress», το οποίο θα έχει ως αποκλειστική ενασχόληση τον «πόλεμο» κατά της ακροδεξιάς.

Και ξάφνιασε πολλούς η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, γιατί όπως έλεγαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «όταν έχεις κόμμα δεν κάνεις Ινστιτούτο».

Οι ίδιοι άνθρωποι προσθέτουν ότι ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και στη συνέχεια έφτιαξε το Ινστιτούτο.

Όσα στελέχη βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι αιτία πολέμου με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αφού στην πραγματικότητα τα δύο Ιδρύματα έχουν το ίδιο περιεχόμενο.

Πάνε μάλιστα την όλη ιστορία ένα βήμα πιο κάτω λέγοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης το κάνει αυτό προκειμένου να αντιπαρατεθεί ευθέως με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς θεωρεί ότι πίσω από το κακό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών βρίσκεται αυτός.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμεί ο νυν πρόεδρος είναι να κόψει τον δρόμο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο να παίξει ρόλο στην ανασυγκρότηση του μετώπου της κεντροαριστεράς.

Και το λένε αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν οι Ευρωεκλογές δεν έδωσαν το προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί μίας τέτοιας προσπάθειας. Με δεδομένο μάλιστα ότι και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει θέμα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μελλοντικά ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κληθεί να διαδραματίσει ένα ρόλο σε αυτό το εγχείρημα.

Το «Center for European Progress» του Στέφανου Κασσελάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το Ίδρυμα του Στέφανου Κασσελάκη θα έχει γραφεία στην Αθήνα και την Νέα Υόρκη ενώ στο όλο εγχείρημα θα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων απ’ όλη την Ευρώπη και απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους που βρίσκονται απέναντι από την ακροδεξιά.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η δημιουργία του Ιδρύματος ήταν εδώ και αρκετό καιρό στο μυαλό του Στέφανου Κασσελάκη και ότι αποφάσισε να το κάνει πράξη μετά τη ραγδαία αύξηση της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές.

Στο ίδρυμα θα συμμετέχουν και μέλη των think-tank τα οποία συγκρότησε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και καιρό ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ινστιτούτο το οποίο είναι ήδη έτοιμο και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες προκειμένου να μπει σε λειτουργία, θα πραγματοποιεί δράσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα λειτουργεί και ως κέντρο ερευνών.

Το γραφείο στην Νέα Υόρκη έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τους δημοκρατικούς πολίτες των ΗΠΑ και παράλληλα να ενεργοποιήσει όσους ευρωπαίους ζουν και εργάζονται εκεί.

Το λογότυπο του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα

Εν τω μεταξύ χθες (σ.σ. 11.06.2024) το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα -εν όψει της μεγάλης εκδήλωσης που θα γίνει στις 17 και 18 Ιουνίου – παρουσίασε το λογότυπο του Ιδρύματος όπου δημιουργείται μέσα από λέξεις.

Οι λέξεις είναι συγκεκριμένες: Διεκδικώντας, σχεδιάζοντας, προστατεύοντας, οικοδομώντας, αναπτύσσοντας, καλλιεργώντας, αποφασίζοντας. Και το λογότυπο κλειδώνει με το μήνυμα: Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα – Διαμορφώνοντας το Κοινό μας Μέλλον.

«Το σήμα και μήνυμα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα είναι δυναμικό: στη βάση μιας σταθερής κληρονομιάς αξιών, απέναντι στον πόλεμο, στον εθνικισμό, στις ανισότητες, στις διακρίσεις, διαμορφώνουμε το κοινό μας μέλλον», έλεγαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Στα άκρα με Νέα Αριστερά

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Νέα Αριστερά για το θέμα των εδρών. Σε χθεσινή παρέμβασή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε εναντίον της Νέας Αριστεράς ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι «όσο είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα ”Νέα Αριστερά” δεν πρόκειται να υπάρξει».

«Κατανοώ το μίσος προς το πρόσωπό μου από τη στιγμή που τους ”πήρα το μαγαζί”, όπως θεωρούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι «τα Ιουλιανά και η αποστασία δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς και ο δημοκρατικός λαός τούς έδειξε τον δρόμο την Κυριακή».

Έδωσε μάλιστα ραντεβού με τους πολίτες στο συνέδριο του κόμματος λέγοντας ότι «μέσα από το καταστατικό μας συνέδριο το ερχόμενο φθινόπωρο θα ανοίξουν για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, δίχως πιστοποιητικά κομματικής επετηρίδας. Θα πάμε μπροστά για το καλό της κοινωνίας».

Όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου η Νέα Αριστερά δεν κατάφερε να περάσει τον εκλογικό πήχη και γι’ αυτό ζητούν από τους πρώην συντρόφους τους να καταθέσουν τις έδρες.

«Δεν είναι δυνατόν στην Α’ Αθήνας που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος και η ΝΑ 6η, το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση να κρατάει τις δύο έδρες έλεγαν χαρακτηριστικά. Έφερναν ακόμα ως παράδειγμα τα Ιωάννινα όπου εκεί την έδρα την κρατάει η ΝΑ με ποσοστό 3% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 17,61.

Αλλά ακόμα και στην πατρίδα του Αλέξη Χαρίτση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα με 13,70 και η ΝΑ 6ο κόμμα με 4,61 και κρατάει την έδρα.

Χθες πάντως ο Σωκράτης Φάμελος και άλλα στελέχη συνεδρίασαν μαζί με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του κόμματος Μανώλη Καπνισάκη και σε ανοικτή γραμμή με τον Στέφανο Κασσελάκη για τα θέματα που θα μπουν στην ΚΟ της Πέμπτης 13 Ιουνίου.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News