Παρασκευή 28 Ιούνιος 2024, 2:46
Ελλάδα

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα – Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες και τον φόβο των αναζωπυρώσεων


Σε ύφεση είναι όλα τα πύρινα μέτωπα στα οποία δίνουν μάχες με τις φλόγες οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Ασκητές στις Σάπες Ροδόπης είναι σε εξέλιξη ωστόσο το πύρινο μέτωπο έχει περιοριστεί. Παράλληλα άλλαξε η φορά του ανέμου και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος για το χωριό. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν εναέρια μέσα ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει και ο στρατός.

Στη φωτιά στη Ροδόπη ανατράπηκε ένα σκαπτικό μηχάνημα ενώ άνοιγε αντιπυρική ζώνη

Περιορίστηκαν οι εστίες στην Άνδρο

Στην Άνδρο η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα όταν οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ ενίσχυαν τις διάσπαρτες εστίες. Δυστυχώς από τη φωτιά ένα μεγάλο μέρος δασικής έκτασης του νησιού έχει καεί.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Δήμος Άνδρου εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί:

«Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα διάσπαρτα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς σε χωριά της Κοινότητας Λαμύρων (Υψηλού, Στραπουργιές, Μεσσαθούρι) της Άνδρου έχουν περιοριστεί, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΣΕΔΑ, των χειριστών εναερίων μέσων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου, του Λιμενικού, φορέων της Άνδρου και εθελοντών πολιτών.

Οι προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζονται από επίγειες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν από την Αττική, καθώς αντιμετωπίζονται αναζωπυρώσεις.

«Ευχαριστούμε τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά και το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την καθοριστική συμβολή τους. Με τη συνδρομή τους, στέλνοντάς μας δυο αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, βοήθησαν καταλυτικά στο να τεθεί υπό έλεγχο», τονίζει ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Εύβοια

Μετά από μεγάλη κινητοποίηση και δύσκολη μάχη με τις φλόγες υπό έλεγχο τέθηκε νωρίς το βράδυ η φωτιά στο Κοντοδεσπότι στα Ψαχνά στην Εύβοια.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα σε έκταση με χαμηλή βλάστηση, με ελαιόδεντρα και διάσπαρτες οικίας και πολύ κοντά στο δάσος.

Λόγω των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να κάψει πεύκα και ελιές.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτωπα άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κάστρο στην Σπάρτη.

Στην Αττική

Δύσκολη ημέρα και στην Αττική, όπου ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα οι επικίνδυνες φωτιές που εκδηλώθηκαν στο Μαρκοπουλο όπου 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να την οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 45 λεπτά, αλλά και στα Καλύβια όπου ελέγχθηκε μέσα σε 1 ώρα με τη συμμετοχή 2 αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου.

66 φωτιές σε 24 ώρες

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο (από 18.00 χθες μέχρι 18.00 σήμερα) εκδηλώθηκαν 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 52 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη δεκατέσσερις (14).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News