Πέμπτη 27 Ιούνιος 2024, 21:21
Τεχνολογία

Ρομπότ στα εργοστάσιο της Tesla


Η αντικατάσταση των εργατών από ανθρωποειδείς μηχανές είναι πανάρχαια και έχει αποτελέσει έμπνευση για πάμπολλα έργα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η λέξη ρομπότ προέρχεται από το τσέχικο ουσιαστικό «robota», που σημαίνει «εργασία».

Τα ρομπότ προηγούμενων δεκαετιών δεν ήταν ανθρωπόμορφα, αλλά κυρίως βραχίονες με πολλαπλούς βαθμούς άρθρωσης, εξοπλισμένα με διάφορα εργαλεία κατάλληλα για βιομηχανικές εργασίες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την εξέλιξη των ρομπότ που φέρουν περισσότερο σε ανθρώπινα χαρακτηριστικά με άνω και κάτω άκρα, αλλά και τετράποδα ρομπότ σκυλιά.

Τώρα φαίνεται ότι το Optimus, το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla, μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των αυτοκινήτων της εταιρείας ανέφερε το Business Insider

Σε μια σύνοψη στο X για το τι έχει επιτύχει η εταιρεία από το 2018,  ενόψει της ψηφοφορίας των μετόχων για το πακέτο αμοιβών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ίλον Μασκ, η Tesla υποστήριξε ότι είχε αναπτύξει δύο ρομπότ Optimus που «εκτελούν εργασίες στο εργοστάσιο αυτόνομα».

Δεν είναι σαφές σε ποιο εργοστάσιο λειτουργούν τα ρομπότ ή ποιες εργασίες ολοκληρώνουν.

Οι ισχυρισμοί του Μασκ

Στην πιο πρόσφατη κλήση κερδών της Tesla τον Απρίλιο, ο Μασκ είπε ότι το Optimus θα είναι σε θέση να εκτελεί εργοστασιακούς ρόλους μέχρι το τέλος του έτους και θα μπορούσε να κυκλοφορήσει προς πώληση μέχρι το τέλος του 2025.

Ο Μασκ έχει κάνει μερικές πομπώδεις προβλέψεις σχετικά με το ανθρωποειδές της Tesla που λειτουργεί με AI, υποδηλώνοντας στην ίδια κλήση κερδών ότι το Optimus ήταν πιο πολύτιμο από οτιδήποτε άλλο κάνει η Tesla.

Ο Μασκ είπε στους μετόχους ότι από τη στιγμή που το «νοήμον ανθρωποειδές ρομπότ» γίνει πραγματικότητα, δεν θα υπήρχε «κανένας ουσιαστικός περιορισμός στο μέγεθος της οικονομίας».

Το νεότερο Optimus Gen 2 της Tesla είναι πιο γρήγορο, ελαφρύτερο και μπορεί ακόμη και να χορεύει, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται του οράματος του Μασκ.

Η Tesla κυκλοφόρησε μια σειρά βίντεο που δείχνουν το ανθρωποειδές ρομπότ να κάνει ασκήσεις «γυμναστικής», να μαζεύει ένα αυγό και να διπλώνει ένα πουκάμισο — αν και ο Musk αργότερα διευκρίνισε ότι το Optimus δεν ήταν ικανό να το κάνει αυτόνομα.

Στρατός από ρομπότ

Ο δισεκατομμυριούχος αντιμετωπίζει ανταγωνισμό στην αποστολή του να στελεχώσει τα εργοστάσιά του με έναν στρατό από ρομπότ.

Η ανταγωνίστρια της Tesla BMW υπέγραψε συμφωνία με την startup ρομποτικής Figure τον Ιανουάριο για ανάπτυξη των ρομπότ της στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Νότια Καρολίνα.

Οι κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, τους οποίους ο Ίλον Μασκ έχει αναγνωρίσει ως τη μεγαλύτερη απειλή της Tesla, πειραματίζονται επίσης με την τεχνολογία.

Η Dongfeng Motors σύναψε πρόσφατα συμφωνία με την κινεζική εταιρεία ρομποτικής Ubtech για την ανάπτυξη των ρομπότ της σε γραμμές παραγωγής. Η Nio έχει επίσης πιλοτάρει τη χρήση του ανθρωποειδούς ρομπότ “Walker S” της Ubtech.

Πηγή: ΟΤ



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News