Δευτέρα 20 Μάιος 2024, 13:25
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

ΡΙΟ: 12χρονα στο Νοσοκομείο… μετά από κατανάλωση αλκοόλ


Του Κωνσταντίνου Φλαμή

Η εικόνα έξω από γνωστό κατάστημα στην παραλιακή του Ρίου, τρομάζει και ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχία! Δεκάδες 12χρονα και 13χρονα περίμεναν στην είσοδο για να μπουν στο εσωτερικό του καταστήματος και να διασκεδάσουν με τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη. Και ενώ η πινακίδα αναγράφει πως «απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ σε άτομα κάτω των 17» και ενώ επί της ουσίας απαγορεύεται και η είσοδος σε ανήλικα χωρίς την συνοδεία ενήλικα… στο μαγαζί έγινε της κακομοίρας. «Το παιδί μου είναι 14 και πήγε συνοδεία του αδελφού του που είναι 19. Όμως όσα είδε… δεν είχαν προηγούμενο. Το πάρτι ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα και τελείωσε στις 2 τα ξημερώματα. Μέχρι και ασθενοφόρα έφθασαν στο σημείο για να μεταφέρουν… μεθυσμένα ανήλικα» δήλωσε στην «Γ» γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας ο οποίος απόρησε με την στάση της ΕΛ.ΑΣ.: «Είναι δυνατόν να επιτρέπει η Αστυνομία χρήση αλκοόλ από ανήλικους; Μα δεν πήρε χαμπάρι τι έγινε στο Ρίο εκείνο το βράδυ; Γέμισε το διαδίκτυο με βίντεο και φωτογραφίες μαθητών Γυμνασίου ή και Στ Δημοτικού που πήγαν για διασκέδαση και κατανάλωναν… βότκα και ουίσκι» κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε για μεταφορά ανηλίκων σε κατάσταση μέθης στο Νοσοκομείο. Και αν κάποιος αναρωτηθεί αν έχουν ευθύνη και οι γονείς, ο νόμος είναι σαφής: Αν συνέβαινε κάτι σοβαρό σε κάποιο παιδί και ο γονέας θα συλλαμβάνετο για παραμέληση ανηλίκου. Αλλά αυτό… κατόπιν εορτής. Όταν θα είχε γίνει η ζημιά! Πρόληψη; Καμία! Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανέβηκαν στα social media τρομάζουν! 12χρονα με το ποτό στο χέρι να χορεύουν και να τραγουδούν σε ένα κατάστημα στο οποίο θα έπρεπε να τους απαγορεύει την είσοδο! Όμως μπροστά στο εύκολο κέρδος… αυτά ξεπερνούνται. Στην Ελλάδα ζούμε.

ΣΕ ΔΥΟ ΚΛΑΜΠ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Το περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές και σίγουρα θα επαναληφθεί. Στην Πάτρα, τους χειμερινούς μήνες, σε τουλάχιστον δύο κλαμπ διοργανώνονται παρτι ανηλίκων κάτω από την μύτη της ΕΛ.ΑΣ. Υποτίθεται ότι δεν προσφέρουν αλκοόλ αλλά με το κατάλληλο «σύνθημα» έξω από την τουαλέτα, άνδρας του καταστήματος… γεμίζει το ποτήρι με την κόκα κόλα… με αλκοόλ! Και φυσικά τα ανήλικα που ως έφηβοι.., έχουν την τάση της μεγαλομανίας και της επίδειξης, γίνονται θύματα τέτοιων καταστάσεων. Ο επιχειρηματίας γεμίζει τις τσέπες του, τα παιδιά εθίζονται, η βία αυξάνεται, και η ανήλικη παραβατικότητα εκτινάσσεται στα ύψη!

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Η είσοδος σε ένα bar ή νυχτερινό κέντρο είναι συνήθως περιορισμένη σε άτομα άνω των 18 ετών, αντίστοιχα με το νομοθετικό πλαίσιο κάθε χώρας. Ο κανονισμός αυτός έχει ως σκοπό να προστατεύσει τα ανήλικα άτομα από πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση αλκοόλ και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που απαιτούν ενήλικη ευθύνη.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου ανήλικα άτομα επιτρέπεται να εισέλθουν σε ένα bar υπό συγκεκριμένους όρους. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις:

Συνοδεία ενηλίκου: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ανήλικο άτομο μπορεί να επιτρέπεται να εισέλθει σε ένα bar εάν συνοδεύεται από έναν γονέα ή νομότυπο ενήλικο κηδεμόνα.

Ειδικές περιστάσεις: Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε εκδηλώσεις ή εμφανίσεις που απευθύνονται σε ανήλικο κοινό, μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις για την είσοδο ανηλίκων σε μπαρ. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις είναι περιορισμένες και υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς και προϋποθέσεις.

Είναι ευθύνη των επιχειρηματιών των μπαρ και του προσωπικού να τηρούν τους κανονισμούς και να εξασφαλίζουν την τήρησή τους. Από την άλλη πλευρά, είναι εξίσου σημαντικό για τους γονείς και τους κηδεμόνες να είναι ενήμεροι για τους κανονισμούς και να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την καλή μεταχείριση των ανηλίκων.

Συνοψίζοντας, οι ανήλικοι συνήθως δεν επιτρέπονται να εισέλθουν σε μπαρ, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ και τη συμμετοχή σε ενήλικες δραστηριότητες.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ

Αν την ώρα της διασκέδασης των ανηλίκων έμπαινε αστυνομία στο μπαρ, οι ποινές θα ήταν τόσο αυστηρές… που θα σκεπτόταν πολύ να επαναλάβει το ατόπημά του. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου:

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης του παρόντος επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία χορήγησε την άδεια.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News