Κυριακή 30 Ιούνιος 2024, 6:52
Ελλάδα

Reuters: Αξιωματικοί του Λιμενικού καλούνται ως ύποπτοι να καταθέσουν για το ναυάγιο της Πύλου


Αξιωματικοί του Λιμενικού θα καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για το ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοιχτά της Πύλου, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters την Πέμπτη.

Εκατοντάδες εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος, το οποίο παρακολουθούσε η ελληνική ακτοφυλακή για αρκετές ώρες, ανατράπηκε και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023.

Έως και 700 άτομα βρίσκονταν στη μηχανότρατα που έφυγε από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Περίπου 104 επιζώντες διασώθηκαν, αλλά μόνο 82 σοροί ανασύρθηκαν.

Ένα χρόνο μετά, κανείς δεν έχει λογοδοτήσει και οι συγγενείς περιμένουν ακόμα νέα για αγαπημένα πρόσωπα

Η ελληνική ακτοφυλακή αρνήθηκε οποιοδήποτε παράπτωμα σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις τακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό.

Περίπου 10 αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του πλοιάρχου του σκάφους που παρακολουθούσε το υπερπλήρες πλοίο πριν βυθιστεί, κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι, ανέφεραν πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα.

Έχουν προκύψει «επαρκείς ενδείξεις» για αδικήματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, είπε μια από τις πηγές.

Τα αίτια του ναυαγίου και οι ενέργειες του Λιμενικού

Οι αξιωματικοί θα ανακριθούν στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε από τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη και εξετάζει εάν ενέργειες ή παραλείψεις του λιμενικού συνέβαλαν στην πρόκληση της τραγωδίας.

Τα αιτία του ναυαγίου εξακολουθεί να αμφισβητούνται. Οι επιζώντες λένε ότι η ακτοφυλακή προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει, ενώ η ακτοφυλακή ισχυρίζεται ότι το σκάφος αρνήθηκε βοήθεια.

Έχουν προκύψει «επαρκείς ενδείξεις» για αδικήματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, είπε μια από τις πηγές στο Reuters.

Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών της ακτοφυλακής και για το εάν σχεδιάστηκε σωστά η επιχείρηση διάσωσης, ανέφεραν οι πηγές.

Επίσης θα εξεταστεί, εάν το σκάφος που έφτασε στο σημείο για να βοηθήσει τους μετανάστες ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για μια αποστολή διάσωσης και εάν και εάν ναι, γιατί υπήρχαν ειδικές δυνάμεις στο σκάφος.

Οι ποινές

Εάν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν υπόλογοι σε οποιοδήποτε στάδιο, θα κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες. Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα, με την υψηλότερη ποινή να είναι η αποβολή από την υπηρεσία.

Το Ναυτοδικείο το μόνο δικαστικό όργανο στην Ελλάδα που μπορεί να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες των αξιωματικών του λιμενικού άνοιξε χωριστή έρευνα πέρυσι, αλλά βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, καταλήγει το Reuters.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News