Παρασκευή 3 Μάιος 2024, 16:24
Πολιτική

Πυρκαγιές: Εντείνεται η κριτική για την κρατική «ετοιμότητα»

Απαντήσεις από την κυβέρνηση για τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ότι αυτή τη φορά το κράτος θα ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την ώρα που το φετινό καλοκαίρι, πριν φτάσει καν ο Αύγουστος, αποδεικνύεται ήδη «μαύρο» για τη χώρα σε επίπεδο καταστροφών από δασικές πυρκαγιές.

Με δεδομένο ότι το Πυροσβεστικό Σώμα και κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών συνεχίζουν την μάχη με τις φλόγες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν εστιάζουν τόσο σε ζητήματα χειρισμών όσο στο γεγονός ότι η πολιτεία φαίνεται να περνά κάτω από τον πήχη που είχε θέσει η ίδια για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν εξάλλου ότι ο ίδιος ο  πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει στις 7 Ιουλίου πως φέτος η χώρα «είναι έτοιμη για την αντιπυρική περίοδο» και μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι αυτή τη χρονιά «θα συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας, για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που η κλιματική αλλαγή προκαλεί, με σημαντικότερες, βέβαια, τις δασικές πυρκαγιές».

LIVE: Σε πύρινο κλοιό η χώρα-Συνεχίζεται η μάχη στη Ρόδο

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέρρευσαν οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εικόνες ανεξέλεγκτης καταστροφής από τη Ρόδο σχολίασε ότι «οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει». «Αυτή είναι η ώρα της μεγάλης μάχης για την ασφάλεια των ανθρώπων και την πυρόσβεση. Για να προστατευτεί και το μοναδικό φυσικό κεφάλαιο της Ρόδου. Πρέπει να διατεθούν οργανωμένα όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός από την πολιτεία» πρόσθεσε η Κουμουνδούρου σε χαμηλότερους τόνους από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ανδρουλάκης: Από το «όλα είναι υπό έλεγχο» φτάσαμε να χάνονται περιουσίες

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού άσκησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Επί έξι ημέρες στη Ρόδο συντελείται μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Από το «όλα είναι υπό έλεγχο», φτάσαμε στο σημείο να χάνονται περιουσίες, χιλιάδες τουρίστες να απομακρύνονται από ξενοδοχειακές μονάδες και κάτοικοι να εκκενώνουν τους οικισμούς τους» είπε και σημείωσε ότι «το κράτος οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια τους και επιτέλους να ελεγχθούν πλήρως τα πύρινα μέτωπα». «Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν» συμπλήρωσε.

ΠΑΜΕ: «Ως εδώ», έκαναν την Αττική Κρανίου Τόπο

Από την πλευρά του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής εργατικά σωματεία και φορείς της Αττικής στον απόηχο της νέας φυσικής καταστροφής στην Αττική. «Ως εδώ! Κάνανε την Αττική «κρανίου τόπο» για τους πολλούς και ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων» κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Ελληνική Λύση: Αναζητείται ανάληψη ευθύνης από ανεύθυνη κυβέρνηση

Να αναλάβει τις ευθύνες της για τη φυσική καταστροφή στη Ρόδο ζήτησε από την κυβέρνηση η Ελληνική Λύση. «Η Ρόδος στις φλόγες. Αναζητείται ανάληψη ευθύνης σε μια ανεύθυνη κυβέρνηση» ανακοίνωσε το κόμμα του Κ. Βελόπουλου και σημείωσε επικριτικά ότι το επιτελικό κράτος «ξέρει να ζητά μόνο ‘συγνώμη’ χωρίς να την εννοεί». Πρόσθεσε δε ότι «η πύρινη λαίλαπα μπορεί να ανακοπεί μόνο με πρόληψη, πτητικά μέσα και δρακόντεια νομοθεσία» και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι επιμένει στην πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε και «απαγορεύει ρητά, χωρίς τα υφιστάμενα ‘παραθυράκια’, την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στις καμένες εκτάσεις».

πηγή: www.naftemporiki.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News