Σάββατο 29 Ιούνιος 2024, 14:24
Ελλάδα

Πύλος: Δικαιοσύνη για τα εκατοντάδες θύματα του ναυαγίου – Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα εκατοντάδες θύματα του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου απ’ την τραγωδία της 14ης Ιουνίου (2023) εκατοντάδες διαδηλωτές βροντοφώναξαν για «ένα έγκλημα με θύματα και ενόχους» χωρίς τιμωρία των υπαιτίων.

Επιζώντες και συγγενείς βρέθηκαν στην πορεία

Στη διαδήλωση στα Προπύλαια συμμετείχαν οι επιζώντες και συγγενείς του ναυαγίου της Πύλου, διάφορες συλλογικότητες, σωματεία εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι πολιτικές οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα για την συμπλήρωση ενός χρόνου απο το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε στο Σύνταγμα η ΚΝΕ.

«Η σιωπή για την Πύλο προετοιμάζει την επόμενη»

Στη Θεσσαλονίκη οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια έκαναν πορεία, φωνάζοντας συνθήματα, που κατέληξε στο αρχικό σημείο.

Πορεία στη Θεσσαλονίκη

«Η σιωπή για την Πύλο προετοιμάζει την επόμενη. Αλληλεγγύη με τους/τις μετανάστες/τριες» έγραφε πανό που ήταν στην κεφαλή της πορείας στη Θεσσαλονίκη.

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Λονδίνο, Παρίσι, Κοπεγχάγη, Χάγη, Βαρσοβία, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Ρώμη κ.ά.), έξω από τις ελληνικές πρεσβείες.

Να υπάρξει απόδοση ευθυνών

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία πιέζουν να υπάρξει απόδοση ευθυνών και απονομή δικαιοσύνης, την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν την αλήθεια.

Θεσσαλονίκη: Τα μηνύματα στα πανό

Παράλληλα τονίζεται η ανάγκη να διερευνηθεί ο ρόλος του Λιμενικού στην τραγωδία. «Το σκάφος μετέφερε περίπου 750 άτομα, κυρίως από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο. Μόνο 104 επέζησαν. 82 σοροί ανασύρθηκαν αλλά μόνο 58 ταυτοποιήθηκαν. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι», αναφέρουν αρχικά οι δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η έρευνα του Ελληνικού Ναυτοδικείου για την πιθανή ευθύνη της Ελληνικής Ακτοφυλακής για το ναυάγιο, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, παραμένει σε προκαταρκτικό στάδιο», προσθέτουν.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News