Δευτέρα 16 Σεπτέμβριος 2024, 22:48
Flashback

Πώς οι Red Hot Chili Peppers κατέστρεψαν μία συναυλία των Ramones

Ο Joey Ramone είχε επιπλήξει έντονα τους Red Hot Chili Peppers: «Μας φώναζε με πολύ αυστηρό τρόπο ότι δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να το κάνουμε αυτό»

Οι Red Hot Chili Peppers δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ πώς κατέστρεψαν μία συναυλία των Ramones.

Η punk σκηνή, ένα εκρηκτικό κράμα ενέργειας, αντισυμβατικότητας και ωμής μουσικής έκφρασης, συχνά κρύβει εκπλήξεις πίσω από την επιφανειακή αταξία της. Μία τέτοια έκπληξη είναι η ιστορία των Ramones, ενός συγκροτήματος που, παρά την ατίθαση εικόνα του, ήταν αφοσιωμένο στην τελειότητα της τέχνης του.

Αυτή η αφοσίωση, όμως, οδήγησε σε μία απρόσμενη σύγκρουση με τους εκκεντρικούς Red Hot Chili Peppers, αποκαλύπτοντας μία ενδιαφέρουσα πτυχή της punk κουλτούρας.

 

Η punk μουσική συχνά παραβλέπεται και παρεξηγείται. Θεωρείται συνήθως ως ένας θορυβώδης και εντελώς άναρχος ήχος, αλλά αυτή είναι και η γοητεία της.

Είναι αλήθεια πως αυτό ισχύει για πολλά punk συγκροτήματα, ωστόσο δεν ισχύει για όλα. Κάποια συγκροτήματα ακολουθούσαν μία πολύ συγκεκριμένη δομή στη μουσική τους και έδιναν μεγάλη σημασία στην τέχνη τους.

Οι Ramones ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των συγκροτημάτων.

Ενώ είχαν ένα ακατέργαστο στυλ και ο ήχος τους ήταν γεμάτος παραμόρφωση και πολύ μακριά από την υπόλοιπη μουσική που κυριαρχούσε στα charts, ήταν ξεκάθαρο ότι νοιάζονταν βαθιά για τη μουσική που δημιουργούσαν και ήταν απόλυτοι τελειομανείς.

 

Αυτό αποδεικνύεται καλύτερα από το γεγονός ότι πριν από κάθε συναυλία, έκαναν πρόβα ολόκληρο το πρόγραμμά τους στο καμαρίνι τους, με τους ενισχυτές χαμηλωμένους και τον ήχο απογυμνωμένο, για να διασφαλίσουν ότι όλα ήταν όσο το δυνατόν καλύτερα πριν ανέβουν στη σκηνή.

Στη συνέχεια, όταν ανέβαιναν στη σκηνή, αυτό που έμοιαζε με μία χαοτική συναυλία ήταν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά υπολογισμένης και καλοδουλεμένης διαδικασίας.

Όταν οι Red Hot Chili Peppers συνόδευσαν τους Ramones σε μία περιοδεία τους, ο Anthony Kiedis ήταν τεράστιος θαυμαστής του συγκροτήματος και εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ με το πόσο σοβαρά αντιμετώπιζαν τη μουσική τους.

Ο Anthony Kiedis και το υπόλοιπο συγκρότημα ήθελαν ένα βράδυ να δείξουν στους Ramones την εκτίμησή τους για τη σκληρή δουλειά τους και το έκαναν με τον μοναδικό τρόπο που ήξερε ένα τόσο εκκεντρικό συγκρότημα όπως οι Red Hot Chili Peppers.

«Θεωρήσαμε ότι θα ήταν μία σπουδαία στιγμή φόρου τιμής αν χορεύαμε γυμνοί στη σκηνή κατά τη διάρκεια του set των Ramones», θυμήθηκε ο Anthony Kiedis.

 

«Εκείνη την περίοδο, δεν είχα δει ποτέ τους Ramones να παίζουν και δεν συνειδητοποίησα ότι ήταν όλοι επαγγελματίες επί σκηνής, και είχαν τη δική τους ιδέα για το πώς πρέπει να είναι μία παράσταση, με τη δική τους αισθητική και την παρουσίαση», συνέχισε.

Mark Weiss
Ramones (Φωτογραφία: Mark Weiss)

Οι Ramones δούλευαν σκληρά για να τελειοποιήσουν τις συναυλίες τους επειδή ήθελαν να προσφέρουν στο κοινό τους την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Επέλεγαν προσεκτικά τα τραγούδια τους και σχεδίαζαν με επιμέλεια την παρουσία τους στη σκηνή – χωρίς τους Red Hot Chili Peppers να τρέχουν γυμνούς στη σκηνή.

«Όλοι γδυθήκαμε και χορέψαμε με αγάπη στην καρδιά μας μπροστά στη σκηνή», είπε ο Anthony Kiedis.

«Όχι με αυτόν τον ενοχλητικό τρόπο όπου σταματάς και απολαμβάνεις τα φώτα, αλλά απλά σαν μία σειρά τριών γυμνών χορευτών που διασχίζουν τη σκηνή. Και μετά φύγαμε», περιέγραψε.

Ενώ οι Red Hot Chili Peppers είχαν καλές προθέσεις, οι Ramones δεν χάρηκαν καθόλου. Ο τραγουδιστής Joey Ramone ειδικά δεν απόλαυσε αυτόν τον ιδιαίτερο «φόρο τιμής» και δεν έκρυψε τη γνώμη του.

«Τον συναντήσαμε στο λόμπι αυτού του περίεργου φινλανδικού συγκροτήματος και μας φώναζε με πολύ αυστηρό και γεμάτο μίσος τρόπο για το πώς δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να το κάνουμε αυτό…», περιέγραψε ο Anthony Kiedis.

«Περιττό να πούμε, ότι η καρδιά μου ράγισε γιατί δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μας», παραδέχτηκε.

Παρόλο που ο Anthony Kiedis ένιωσε άσχημα, η ιστορία αυτή αποκαλύπτει μία σημαντική αλήθεια για τους Ramones: ήταν αφοσιωμένοι στη μουσική τους και στην τέχνη τους.

Δεν ήταν απλώς για ένα συγκρότημα που έπαιζε θορυβώδη μουσική, αλλά για μία ομάδα καλλιτεχνών που έδιναν σημασία σε κάθε λεπτομέρεια της παράστασής τους.

Αυτή η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός τους ήταν που τους έκαναν να ξεχωρίζουν και να γίνουν ένα από τα πιο επιδραστικά punk συγκροτήματα όλων των εποχών. Παρά τη φαινομενική απλότητά τους, οι Ramones ήταν τελειομανείς και η μουσική τους ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης.

 

πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News